De Veer van Joris Honing

10 juli 2020

in De Veer

Hallo ik ben Joris. Ja. Nee. Jazeker. Dat zijn over het algemeen de antwoorden op de drie meest gestelde vragen die ik in Heeg heb gekregen sinds we er zijn komen wonen. Kom je uit Friesland? Ja. Spreek je Fries? Nee. Versta je het dan wel? Jazeker. Mijn vrouw kan alle vragen volmondig met ja beantwoorden overigens. Leuk dat ik de veer heb gekregen van Sybren! Ik zal eerst wat over mijzelf vertellen en de vraag over mijn werk bewaren als ‘cliff-hanger’.

Hoe zit dat precies en hoe kom ik in Heeg terecht? Ik ben in 1985 geboren in Smallingerland, in het ziekenhuis van Drachten. Mijn ouders woonden in Appelscha omdat mijn vader werkte op een middelbare school in Oosterwolde. Zij zijn geen geboren Friezen. Mijn moeder (zelfs) Groninger… Op mijn 2e jaar ben ik in Meppel terecht gekomen en ik heb daar mijn hele schooltijd gewoond, tot ik in Groningen ben gaan studeren. Daar ben ik begonnen met Psychologie, waarna ik al snel overgestapt ben naar Internationale betrekkingen en hierna ben ik nog een keer overgestapt naar vastgoed en makelaardij. Die laatste studie heb ik keurig binnen de 10 jaar afgemaakt, waarbij ik de laatste jaren ook was gestart met mijn eigen bedrijf – niet in het vastgoed.

Na altijd gevoetbald te hebben ben ik in Groningen gaan schaatsen en daar ben ik op de ijsbaan mijn vrouw Barbara tegengekomen. Zeker voor een Friezin kon die nog wel wat tips gebruiken en zo ontstond het eerste contact. Na enige tijd werd dat een relatie en zijn we in Groningen gaan samenwonen. Daar had ik een kantoor en Barbara was bezig om haar studie Geneeskunde en later haar specialisatie tot huisarts af te ronden. Op een gegeven moment ontstond de behoefte om naar een koophuis opzoek te gaan en beiden koesterden we de wens om een beetje buitenaf te wonen, dichtbij de natuur en niet te ver van een middelgrote stad.

Het zoekgebied betrof eigenlijk bijna het hele noorden en natuurlijk begonnen wij met onrealistische eisen. Een woonboerderij buitenaf aan vaarwater vlakbij bos in de natuur op de grote markt van Groningen vlakbij familie rondom Sneek en Meppel voor zo min mogelijk geld veranderde in It Fabryk 10 te Heeg. Met die plek zijn we superblij en we voelen ons bevoorrecht dat we er mogen wonen. Tineke Brander gaf mij de tip om uit te leggen dat we naast haar wonen, op de hoek, zodat iedereen weet waar het is. Barbara haar vader, Sikke Flapper, wees ons 2 jaar geleden op de advertentie op Funda en gaf aan dat het een prachtige plek is aan de poelen. Hij is geboren in Osingahuizen waar zijn broer en Barbara’s oom, Maurits Flapper, nog steeds woont en vertelde ons soortgelijke verhalen als te lezen viel in de veer van Sybren.

Het gevoel bij het huis, de wijk en Heeg was meteen goed en 4 maanden later trokken we erin. Achteraf zijn we blij dat we niet helemaal buitenaf wonen. We voelen ons erg welkom in de buurt en dat vergroot het woonplezier enorm. We werden gelijk op een leuke manier bij van alles betrokken, hebben een buurtkoffie in de tuin gehad en Barbara zit inmiddels in de buurtvereniging. We hebben een rijk sociaal leven met vrienden en kennissen door het hele land en daarbij beide een drukke werk agenda waardoor je soms wat tijd tekort komt. Maar met dat je ouder wordt komt er ook wel wat meer behoefte aan rust in en om het huis en wat is dan leuker dan dat dit in (en met) een leuke buurt en prachtige omgeving is. We hopen er dan ook lang te mogen wonen!

Naast de sociale contacten vullen we onze tijd met leuke activiteiten. Als het kan op het water met ons vletje, in de kano of op de sups, we wielrennen en mtb’en beide graag en rennen zo nu en dan een rondje. We gaan er graag op uit met ons campertje voor een actieve vakantie en dromen alleen nog van vanuit ons huis eens te kunnen schaatsen door Friesland. Kortom stilzitten is niet echt aan ons besteed… ‘Helaas’ moet er ook gewerkt worden, al zijn we beide heel blij met wat we doen. Barbara is waarnemend huisarts voor momenteel (onder andere) een praktijk in Koudum en probeert de afwisseling te zoeken tussen dorps- en stadspraktijken. En dan is het moment aangebroken om Sybren zijn vraag te gaan beantwoorden.

Ik heb een bedrijf, inmiddels kantoorhoudend te Meppel, waarmee we gastenvervoer tijdens grote (internationale) events aanbieden. We zijn begonnen in – en hebben een sterke focus op – de Formule 1 evenementen. Hier zijn de eisen op het gebied van hospitality extreem hoog en zo zijn er allerlei gespecialiseerde partijen die de verschillende facetten van een Formule 1 evenement tot in de puntjes verzorgen. Inmiddels zijn we echter onder andere ook uitgeweken naar luxe paardenrenwedstrijden in Amerika, de Superbowl en private evenementen voor o.a. horloge en automerken.

Concreet houdt dat in dat we met allerlei sponsoren en marketingkantoren binnen de Formule 1 wereld in contact staan. Op het moment dat een groot bedrijf relaties, klanten of medewerkers wil uitnodigen bij een Grand Prix dan nemen wij het hele vervoervraagstuk uit handen. Kennis van circuits, benodigde passen, lokale vervoersstromen (waar staan wel en niet files, een database van binnendoor weggetjes rondom elk circuit, reistijden etc.) en extra focus op de punten die vaak verkeerd gaan bij busmaatschappijen of limousine bedrijven zorgen er voor dat we binnen de Formule 1 bekend staan als een kwalitatief goede partij met een extreem hoog service niveau.

Daarbij hebben we voor de echte VIP klanten een pool van Nederlandse chauffeurs die we invliegen om zo onze kwaliteit te kunnen garanderen. Deze klanten bezoeken vaak meerdere races in een jaar en onze formule maakt het mogelijk dat deze klanten overal ter wereld dezelfde chauffeur kunnen krijgen tijdens de Formule 1. Voorbeelden zijn sjeiks en miljardairs, Formule 1 teams, directies van multinationals, luxere (event) reisbureaus, filmsterren, bekende sporters etc. Heerlijk overigens om altijd na de evenementen – in een eigenlijk toch wel knotsgekke wereld – weer lekker in Heeg te zijn. In dit werk was er trouwens een link met Heeg. Voor een grote bank hebben we eens een offerte moeten maken voor het vervoersvraagstuk tijdens de Grand Prix in Monaco. 250 gasten moesten van en naar luchthavens/restaurants/circuit gebracht worden per luxe wagens. De snelste en kortste weg in dat specifieke geval was via het water en zo hebben we een samenwerking gezocht met Wajer. Die hebben in die regio een vloot liggen om te tenderen. Helaas is die opdracht niet doorgegaan, maar dat gaat er vroeg of laat wel van komen.

Na 8 jaar hard en veel werken is het een leuk bedrijf met een gezellig en goed team van 12 collega’s en meer dan 80 oproepchauffeurs en coördinatoren. Voorlopig even niet overigens, omdat deze sector hard is getroffen door de Corona crisis. Gelukkig waren we door de opstart fase heen met inmiddels wat vet op de botten, want met een omzet die naar 0 is gedaald gaat het hard. Stil zitten we overigens niet. We zijn intussen een nieuw concept gestart om onze dienstbare, servicegerichte en hardwerkende kwaliteiten en insteek waardevol in te zetten.

Veegleegopgeleverd.nl is in rap tempo hieruit voort gekomen en we zijn blij verrast dat we in korte tijd redelijk aan de weg timmeren door het hele land. Het stelt ons (gelukkig erg flexibele kantoorteam) in staat om uren te maken met ontruimingswerkzaamheden en zo gaten te dichten die zijn ontstaan. Wellicht dat we hier een duurzaam model van kunnen maken in de komende maanden. De voortekenen en beoordelingen van onze klanten zijn daarin gelukkig erg positief. Ook willen we een privé chauffeur tak in Nederland gaan opzetten in de komende periode, dus uitdagingen genoeg. Het hele gebeuren stelt mij wel in staat deze zomer iets meer thuis in Heeg te zijn en dat is dan weer de andere (positieve) kant van de medaille.

Onze overbuurman Henk kan door de corona perikelen ook niet reizen voor zijn werk en hij zal dus vast tijd hebben voor de veer. Daarbij is hij ook nieuw komen wonen in Heeg. Een uitgelezen kans om zich gelijk aan het grote publiek voor te stellen.