Nieuws van de Palingaak

19 november 2020

in Palingaak

Een bijzonder jaar voor de palingaak:

Weinig vaarten, een prachtig boek en op naar de Oostzee!!

Dit jaar hebben we ons nauwelijks laten horen. Daar was ook alle reden voor. Het virus heeft ook ons klem gezet. Evenementen, zoals SAIL Amsterdam, gingen niet door. We hebben toch besloten om de avondvaarten wel door te laten gaan. Maar dan zonder grootzeil, zodat er voldoende ruimte op het dek voor onze gasten was en de bemanning niet te dicht op elkaar hoefde te werken. Het hijsen van het grootzeil is immers een klus, waar je een man of twee/drie voor nodig hebt. En zonder grootzeil hoeven de zwaarden ook niet bediend te worden. Ook dat is een zware klus waar je een paar man voor nodig hebt. Alles gebeurt op de aak immers zonder lieren.

In Heeg was het overigens een topdrukte deze zomer. Dat hebben we gemerkt. Als de dinsdag- en donderdagavondvaarten waren volgeboekt, werd er ook op woensdag gevaren. En dat hebben we een aantal weken zo gedaan. Onze gasten genoten van de vele verhalen die wij aan boord vertelden. Daar was nu alle tijd voor.

Maar er is verder ook het nodige gebeurd:

Zo is het boek uitgekomen over de reis, die de palingaak vorig jaar naar London heeft gemaakt. Op zaterdag 12 september kreeg Commissaris van de Koning, Arno Brok, het eerste exemplaar uitgereikt uit handen van de schipper Maarten Stuurman. De Commissaris was met het Statenjacht, de boeier Friso, naar Heeg gevaren en meerde af naast de voor anker liggende palingaak Korneliske Ykes II. Geheel coronaproof werd het boek door Freerk Visserman in een groot schepnet vanaf de aak overhandigd. Klaas Smit heeft de tekst/redactie verzorgd, wat tot een prachtig lees- en kijkboek heeft geleid. Het zit vol spannende verhalen over de reis, over de geschiedenis van de palinghandel vanuit Heeg, het initiatief en de bouw van de aak en het belang om duurzaam met ons milieu, in het bijzonder het water om te gaan: de paling is daarvoor, net als andere trekvissen, een wezenlijke graadmeter voor goed/gezond waterbeheer en een duurzame vissector.

 Het boek is nu voor € 19,95 te koop bij het VVV/Beleefcentrum, bij De Jong Warenhuis & Drogisterij, De Jong Watersport en in de winkel van Piso Installatiebedrijf. Ook kan het boek worden besteld via www.palingaak.nl. In dat geval komen er wel verzendkosten bij. Goed te weten dat de inkomsten uit de verkoop van het boek ten goede komen aan het in stand houden van de palingaak.

Ook zijn we dit jaar begonnen met het voorbereiden van onze reis naar en over de Oostzee volgend jaar. Natuurlijk hangt dat allemaal af van wat het virus verder met ons doet. Maar om te voorkomen dat die onzekerheden verlammend werken, hebben we besloten om er komend jaar voor te gaan. Natuurlijk zullen we al onze creativiteit inzetten, mocht het plan bijgesteld moeten worden. Maar zonder plan kom je in dit geval nergens.

In het boek over de palingaken van Jan Zetzema worden de tochten over de Oostzee uitgebreid beschreven. Als er in Zuidwest-Friesland te weinig goede paling tegen een redelijke prijs ingekocht kon worden, gingen de aken de vissersplaatsen in Noord-Duitsland en Denemarken langs. Door die reis te maken, brengen we ook dat belangrijke stuk geschiedenis van de palinghandel tot leven. We rekenen er voor deze reis op dat we wel zes weken nodig hebben. Elke twee weken wisselen we van bemanning. Zo moet het te doen zijn. Donateurs worden in de gelegenheid gesteld om mee te varen voor een weekend of midweek. En zo maken we een prachtige tocht over/langs de Nederlandse en Duitse Wadden. We doen vissersplaatsen aan waar vroeger werd ingekocht. Naar London vertrokken we vorig jaar met flink wat paling in de bun en kwamen we leeg terug. Nu vertrekken we leeg en komen met levende paling weer in Heeg aan. Zoals het er nu voorstaat zal de reis in juni en de eerste helft van juli plaatsvinden.

In de komende Sylboade zullen we over de voorbereiding verder berichten.