Nieuws van de palingaak

29 november 2020

in Palingaak

Fors winteronderhoud nodig en de reis naar en over de Oostzee krijgt vorm

In de vorige Sylboade hebben we verslag gedaan van het afgelopen vaarseizoen, van de presentatie van het boek over de London-reis in 2019 en van het plan om in 2021 de reis naar de Oostzee te maken. Daar gaan we nu verder op in.

Maar eerst het onderhoud aan de aak komende winter. Korneliske Ykes II heeft haar rustieke plek in het centrum van Heeg inmiddels verlaten en zal komende winter op het droge worden gelegd. Zij is weer toe aan een stevige onderhoudsbeurt.  Voor de reis naar en over de Oostzee zal ook een aantal verbeteringen en aanpassingen moeten plaatsvinden. Door gevaarlijke ondieptes en eisen voor de Oostzee dient er sneller geankerd te kunnen worden en wil je het liefst geen motorproblemen krijgen. Daarom krijgt de motor een grondige check, verbeteren we het startsysteem en wordt de gas olietank schoon gemaakt. En natuurlijk moet de bun weer helemaal in orde gebracht worden voor het vervoer van levende paling vanuit de Oostzee naar Heeg. Ook dient het kombuis en de verlichting aan boord een update te krijgen. Maar bovenal dient het boven- en onderwaterschip een forse beurt te krijgen. Rond de jaarwisseling zullen deze werkzaamheden op de werf van Ten Woude in IJlst plaatsvinden. Wout Rijpma zal ons weer terzijde staan voor de speciale klussen aan het schip zelf. Onder zijn leiding worden een beschadiging aan de boeg en plekken, waar we rot hebben geconstateerd, gerepareerd. Wie tijd en zin heeft om rond de jaarwisseling te helpen bij de vele werkzaamheden is van harte welkom. Graag melden bij Johannes Hobma of Rinus Grondsma.

Voor de Oostzee-reis is afgelopen maand een speciaal daarvoor ingericht comité aan de slag gegaan. José Arbon, Jugo Baya, Johannes Hobma, Maarten Stuurman en Freerk Visserman vormen ‘de harde kern’. Zij worden terzijde gestaan door Klaas Smit voor de PR. Rob Bosman en Jan Willem Hoorn ondersteunen dit comité organisatorisch en financieel.

In de eerste bijeenkomst van dit comité is meteen bepaald dat de aak met een lege bun op 30 mei 2021 ‘s middags vanuit Heeg vertrekt en, volgeladen met Deense paling, op 12 juli weer arriveert. Vertrek op 29 mei had de voorkeur, maar die dag viert de Stichting Friese Tjottervloot het 75-jarig bestand van de tjottervloot van jeugdherberg/zeilschool It Beaken en het 25-jarig bestaan van de stichting. Dat wordt een groots festijn vanuit het Sylhûs. Vandaar dat de aak niet zaterdag, maar zondagmiddag vertrekt. Hoe precies zal van de omstandigheden rond die tijd afhangen.

De reis zal via de Wadden en het Kieler kanaal naar Deense havens aan de Sont gaan. Juist daar waren en zijn veel palingvissers actief door de gunstige omstandigheden: mooie getijdestroming en geringe diepte. Anne Visser ging in het begin van de twintigste eeuw vaak per trein/schip vooruit, kocht op diverse plaatsen paling in en ontmoette dan de aak in Kopenhagen. Daar kreeg de schipper te horen waar de ingekochte paling opgehaald moest worden.

In het boek van Jan Zetzema zijn vier van die Oostzee-reizen beschreven. Natuurlijk staat Heeg bekend om zijn palinghandel op London. Daarom hebben we vorig jaar met Korneliske Ykes II die reis gemaakt. Maar een wezenlijk onderdeel van de palinghandel zijn ook de reizen naar de Oostzee. Als er in Fryslân te weinig paling op de markt was, dan werd levende paling ingekocht bij palingvissers aan de Sont. Bij terugkomst werd die paling gesorteerd, in leggers bewaard en met het kwaliteitskeur van Heeg e.a. in London aan de man gebracht. Zo brengen we volgend jaar ook dat deel van de rijke geschiedenis van Heeg tot leven.

Voor de reis kunnen donateurs meevaren. De eerste week, van 30 mei tot 6 juni, zal in één keer van Heeg naar Brunsbüttel (het begin van het Kieler kanaal) worden gevaren. Van 6 tot 25 juni vinden de tochten over de Oostzee plaats. Dan kunnen donateurs meevaren voor een weekend of midweek. En de laatste week, van 25 juni tot 2 juli, is weer een volle reis over de Noordzee terug. Wie interesse heeft om mee te varen kan zich alvast melden bij Maarten Stuurman

Goed om te melden dat er op diverse plekken in Heeg de rijke geschiedenis van de palingvangst en handel meer zichtbaar zal worden in de vorm van bankjes, bloembakken en infoborden. Door de toestanden die we op dit moment qua gezondheid hebben is dat nog niet allemaal gerealiseerd. We zullen de komende winter gebruiken om zoveel mogelijk filmpjes, foto’s en verhalen bij elkaar te brengen en die op professionele wijze presentabel te maken.

Het VVV/Beleefcentrum is daarvoor straks de uitgelezen plek.

 

En dan nog dit: het boek over de London-reis ligt te koop bij het VVV/Beleef-centrum, bij De Jong Watersport, De Jong Warenhuis & Drogisterij en in de winkel van Piso Installatiebedrijf. Wellicht een mooi cadeau voor de komende feest-dagen?