Zangles van Nynke

29 november 2020

in Verhalen

 In de Sneeker werd mijn aandacht getrokken door een advertentie over zangles in Heeg. Gegeven door Nynke Gijsen. Natuurlijk willen we daar meer van weten! Dus een appje gestuurd. Nou, binnen de kortste keren hadden we een corona proof afspraak… Keurig op afstand drinken we een kopje thee en praten we al snel over haar grote passie: muziek.

Want zo zit het wel in elkaar! Muziek is voor Nynke net zo belangrijk als eten en drinken om het zo maar eens te zeggen. Ze is opgegroeid in een gezin waar veel aandacht voor muziek is. Vader Jacob (zal vast niet de eerste keer zijn, dat het zo gezegd wordt..) speelt trekzak, moeder Grietje speelt gitaar en zingt ook. Er wordt regelmatig samen gespeeld en gezongen in deze familie.

Toen ze in groep 4 zat is ze op AMV les gegaan. Algemene Muzikale Vorming is dat. Het was een cursus van 2 jaar, die ze met een mooi diploma heeft afgerond. Ze mocht toen een eigen instrument uitzoeken. Dat werd de gitaar en er volgden 3 jaren gitaarles. Totdat er in huize Gijsen ineens een piano stond. Ja, dat was wat!! Dáár ging de aandacht naar uit!! Nynke leerde zichzelf één en ander aan op de piano en zingt daar enthousiast bij. Ze is nu 10 jaar oud/jong…

Het wordt nu wel duidelijk dat zingen het helemaal is voor Nynke. Dus op naar Froukje de Wit in Bolsward. Bij haar heeft Nynke 7 jaar zangles gehad. Ze ging daar altijd met veel plezier naar toe zegt ze en ze heeft daar heel veel geleerd. Ondertussen moet je ook nog naar school. Dat werd het Bogerman waar ze VWO deed. Maar ja, ook hier komt de muziek weer om de hoek kijken! Ze kon daar heel veel tijd met muziek doorbrengen. Zoveel, dat ze eigenlijk liever de HAVO opleiding wilde doen met daarnaast lekker in de studio creatief bezig zijn i.p.v. het VWO afmaken en minder tijd voor muziek hebben. Daar waren haar leraren het niet zo mee eens. Maar goed, ze wilde het perse en dus mocht ze onder voorbehoud overstappen…. Zo heeft ze in de Bogerman Bigband gezongen en veel optredens gedaan in Nederland en in Duitsland. Daar heeft Nynke heel veel van geleerd, waaronder een goede podium presentatie. In 2019 haalt ze haar Havo diploma.

En gaat onmiddellijk door naar Zwolle, naar het Artez Conservatorium. Daar moet je auditie doen. Ok. Nou, dan neem je een paar muziekvrienden mee en je gaat daar gewoon zingen…. Ze hadden helemaal niks voorbereid of extra ingestudeerd. Ben je mal! Gewoon doen….. Dat Nynke onmiddellijk werd aangenomen zegt natuurlijk genoeg. De commissie zag zoveel plezier, enthousiasme en waarschijnlijk talent dat er geen enkele discussie was. Ja en daar zit ze dan nu voor 4 jaar. Door de week in Zwolle als inmiddels 2e jaars student Jazz en Pop zang en in het weekend thuis in Heeg. En zo komen we op de advertentie terug…

Op zaterdag geeft ze in de schoonheidssalon van moeder Grietje zangles. Dat zijn privélessen op maat. Dat wil zeggen, dat je als “leerling” aangeeft waar je belangstelling naar uitgaat en dan gaan jullie dat uitproberen. Het is dus geen voorgekauwd lespakket om het zo maar eens te zeggen. Maar de zangtechniek, inleving in de tekst en eventueel een uitvoering op het podium kunnen natuurlijk allemaal aan bod komen. Wil je een liedje voor een bepaalde gelegenheid een beetje behoorlijk instuderen? Prima. Of wil je kijken of je ook een zang opleiding zou kunnen gaan volgen? Ook prima. En alles wat daartussen ligt kan ook. Kom je alleen? Of kom je samen? Ben je 80 of ben je 8? Wil je een half uur of drie kwartier? Het kan allemaal bij Nynke.

Ze is inmiddels een bedrijfje gestart en staat bij de KvK ingeschreven onder de naam Nyn Education. Voor informatie of een proefles mag je haar altijd bellen of appen.

En Nynke zelf? Ze is nu op de opleiding van 9 tot 9 per dag met muziek bezig en het verveelt nooit. Maar soms wil ze dan ’s avonds thuis op haar kamer ook wel eens de stilte horen.. Nynke gaat haar opleiding afmaken en daarna gaat ze “met de flow” mee. De ultieme droom is toch wel die van een solo carrière. En wat landelijke bekendheid. Mooie ballads die ergens over gaan. Muziek is natuurlijk emotie. Misschien zelf nummers schrijven? Nu doet ze dat op de opleiding al als oefening en ze sluit niets uit. Ze houdt van de muziek met alles erop en eraan en dat draagt ze uit ook!!

Blijf nog maar heel lang het hoogste lied zingen.

Succes, Agnes de Groot

N.B. Die laatste advertentie in de krant konden we met z’n allen niet missen!!