De eerste sneeuw 16-01-2021

5 maart 2021

in Verhalen

Al dagen werd er sneeuw voorspeld en dan zaterdag 16 januari tegen de avond giet it oan…’s Avonds om 11 uur kan ik de verleiding niet weerstaan om toch maar even een wandeling door Heeg te maken, want mijn gevoel zegt dat op zondagmorgen de witte wereld weer verdwenen is. Nee, de avondklok is dan nog niet van kracht en kan ik om middernacht nog de straat op. Ik ben niet de enige die dan nog op pad is. Jeugd vermaakt zich bij de brug naar It Eilân, en glijden op een sleetje de helling af. Op de Loswâl staat zowaar een sneeuwman met ‘stekelhaar’, en ook elders staan er kleintjes. Op de Skatting kom ik een echtpaar tegen, ook zij kunnen de verleiding niet weerstaan om te genieten van de nachtelijke witte wereld. Ook mijn tuin ziet er met een dun sneeuwlaagje sprookjesachtig uit. De meteorologen laten voor hun berekeningen de lente op 1 maart beginnen. Echter op 20 maart 10.37 uur begint de astronomische lente als de zon loodrecht op de evenaar staat. Maar wie weet heeft de Noorse sneeuwgodin Holda nog een verrassing voor ons… (herinner je je nog 2 maart 2005… halve meter sneeuw in Heeg!)

Mariet Swart