Het project ‘Visualisatie Historie Palinghandel Heeg’

5 maart 2021

in Overig nieuws

Ondanks de corona perikelen is dit project toch voor een deel gerealiseerd.

In 2019 startten Dorpsbelang Heeg en de Ondernemers Vereniging Heeg, in samenwerking met de werkgroep Mooi Heeg, stichting de Palingaak en Stichting Heeg Promotie het project ‘Visualisatie Palinghistorie Heeg’. Dit project beoogt de rijke palinghistorie van ons dorp in beeld te brengen om daarmee het centrum van Heeg een herkenbare en onderscheidende sfeer te geven.

Subsidies en bijdragen

Met dit project zijn behoorlijk hoge bedragen gemoeid. Bij het Iepen Mienskipsfuns en het kernenfonds werden subsidies aangevraagd voor verfraaiing van het centrum van Heeg met elementen die gekoppeld zijn aan de palinghistorie. De aanvragen werden vlot gehonoreerd en die bedragen werden nog eens verdubbeld door de Ondernemersvereniging Heeg via het Ondernemersfonds SWF. Dankzij deze bijdragen – en natuurlijk dankzij het werk van onze vrijwilligers – kon dit jaar al een belangrijk onderdeel van het project uitgevoerd worden. Helaas moesten andere onderdelen als gevolg van de Coronacrisis doorgeschoven worden naar 2021 en verdere jaren. Het gaat dan ook om een meerjarig traject om de roemrijke Heegemer historie te laten herleven in ons dorp.

Hanging baskets

Het plaatsen van de hanging baskets met weelderige zomerbloeiers is een fleurige bijdrage aan de aankleding van het dorpscentrum. De prachtige handgemaakte versieringen waar de bloembakken aan hangen zijn gemaakt door Gerrit Terpstra en bieden gasten en toeristen een nostalgisch beeld dat verwijst naar de handel en nijverheid uit vervlogen jaren. Na de zomer zijn de bakken gevuld met wintergroene planten om ook in de donkere dagen een beetje fleur in de stillere straten te brengen. Dat de prachtige bloembakken erg veel waardering ondervinden blijkt wel uit de vele positieve reacties en complimenten die we kregen van zowel gasten als van eigen inwoners en winkeliers in het dorp. Daar zijn we dan ook erg blij mee.

Bankjes in de Harinxmastraat

Al jarenlang wordt er gedacht en gesproken over bankjes in de Harinxmastraat. Bankjes worden beschouwd als een aanwinst voor de rust en sfeer in een toeristenstraatje en bieden eigen inwoners en toeristen de mogelijkheid om alles even rustig in zich op te nemen. Als onderdeel van dit project kan dat nu eindelijk gerealiseerd worden. Medewerkers van de gemeente hebben 5 plekken aangewezen waar de bankjes geplaatst kunnen worden. De bankjes zijn gemaakt van z.g. gepareld RVS en zijn aan de bovenzijde voorzien van de silhouetten van de ‘rinnende Iel’. Voor kenners: dat zijn palingen die gezamenlijk op trek zijn en er letterlijk alles voor over hebben om weer in de Sargasso zee, helemaal voor de kust van Midden Amerika, te komen, waar ze ooit uit hun eitje zijn gekropen en waar ze weer terugkeren om te paaien en ….. te sterven. AFT-RVS aan it Bûtlan heeft de bankjes gemaakt. Zij bestaan uit twee delen van 50 bij 50 cm, die per twee geschakeld worden geplaatst. Plek dus voor twee personen. Of drie kleintjes.

Schippersbitter de Palingaak

Als klein onderdeeltje van dit project is een Schippersbittertje op de markt gebracht. In meerdere winkels in Heeg is dit Palingaak bittertje te koop. In de toekomst zullen er meer specifieke Heeg-artikelen te koop komen. Vakantiegangers geven heel graag geld uit en vinden het vaak leuk om een aandenken aan hun vakantie te kopen. Daar willen wij ze in Heeg graag bij helpen. Het is leuke marketing voor het dorp en we verdienen er als middenstand en als VVV organisatie ook nog een paar centen mee.

2020-2021

De beleefwinkel VVV-Waterland van Friesland wordt Bezoekerscentrum Heeg.

Een belangrijk onderdeel van het zichtbaar maken van de Heegemer palinghistorie is de herinrichting van de huidige Beleefwinkel-VVV Waterland van Friesland. Op dit moment biedt de winkel al ‘beleving en inspiratie’ door de fotopresentatie van de historie en de Palingaak, de natuur rond de van Ommenpolder en het Poelengebied en door de filmpresentaties op de twee televisie schermen. De inhoud van de presentaties op die schermen is wisselend en actueel en wordt door de VVV Waterland van Friesland verzorgd. Dat dit concept werkt is de afgelopen jaren al gebleken. De aantallen bezoekers aan de VVV in Heeg zijn sinds de inrichting van de Beleefwinkel flink toegenomen.

Voor het komende seizoen zal de winkel al een andere en vooral logischer inrichting krijgen. Er komt nieuw meubilair waardoor de grote aantallen bezoekers beter en vlotter geïnformeerd en geholpen kunnen worden. Als een volkomen onverwacht gevolg van de coronacrisis is het bezoek aan Heeg afgelopen zomer gigantisch toegenomen. Veel Nederlanders, maar ook Duitsers en Belgen besloten ‘dicht’ bij huis te blijven en kozen voor Friesland als hun vakantieland. Dat hebben we gemerkt! In de huidige opstelling was er in de winkel eigenlijk te weinig ruimte om iedereen een veilige plek te geven en kon niet iedere gast goed geholpen worden. Door nog vóór deze zomer een andere inrichting te maken hoopt de VVV daar wat aan te doen. Komend seizoen verwachten we immers nogmaals een grote toeloop van dagtoeristen en verblijfsgasten.

Om deze gasten allemaal goed te kunnen helpen zou de VVV graag haar bestand aan vrijwilligers willen uitbreiden. Vrijwilligers die dagen of dagdelen de gastvrijheid van Heeg willen uitdragen en informatie willen geven aan de bezoekers aan het dorp. Lijkt het je leuk om hierbij betrokken te zijn, schroom niet en neem contact op met Abe of één van de andere medewerkers van de VVV Waterland van Friesland. Er wordt weliswaar geen loon betaald maar je werkt in een leuke omgeving, kunt cursussen volgen en maakt veel nieuwe kennissen.

Dat alles is echter allemaal een voorloper op de wezenlijke verandering: het maken van een echt Bezoekerscentrum Heeg. De Ondernemersvereniging Heeg en VVV Waterland van Friesland willen in samenwerking met Heeg Promotie een Bezoekerscentrum Heeg opzetten. Een aantrekkelijk bezoekerscentrum dat onze gasten en bezoekers op inspirerende en liefst interactieve wijze alle ins en outs van Heeg, de Palingaak en haar rijke historie, de mooie omgeving, de bedrijvigheid en de activiteiten en evenementen in de regio laat beleven. Ook alle toeristische informatie over dorp en regio zal in dit bezoekerscentrum te vinden zijn.

De realisatie van het bezoekerscentrum staat gepland voor de winter van 2021 en zal gereed zijn vóór seizoen 2022. De opdracht voor een eerste schetsontwerp met 3D presentatie is onlangs aan een deskundige op dit gebied gegeven. Dat schetsontwerp zal binnenkort aan de commissie die zich hier mee bezig houdt gepresenteerd worden.

In het bezoekerscentrum zal de historie van de palinghandel, de Palingaak en de handel op Londen een prominente plek krijgen. Hiermee willen we bereiken dat ieder die Heeg bezoekt een blijvend beeld aan ons dorp overhoudt en zo mogelijk overbrengt. Zoals we dat noemen ‘het haakje aan Heeg’ ofwel: het onderscheidend vermogen van een watersportdorp. Daarnaast zullen er nog twee of drie thema’s in het bezoekerscentrum te vinden zijn, die over langere tijd actueel gehouden kunnen worden en dus blijvend aantrekkelijk zullen zijn. Ook voor terugkerende bezoekers.

Als het bezoekerscentrum is gerealiseerd wil de projectcommissie onderzoeken of aan de hand van de historische plekken in het dorp en aan de hand van de ‘verhalen’ een dorpswandeling samengesteld kan worden. Op die historische plekken moet de geschiedenis van de palinghandel dan in woord en beeld gebracht worden. Er is nog zoveel interessante informatie en er zijn nog zoveel verhalen en beelden dat zo’n wandeling een geweldige aanvulling kan zijn op wat wij als watersportdorp aan onze gasten te bieden hebben. Tegen die tijd zullen we een oproep doen voor enthousiaste vrijwilligers die zo’n historische route én een wandelroute met gidsen in ons mooie dorp ook wel zien zitten.

Aan het project Visualisatie Historie Palinghandel Heeg werken mee:

OVH 2000

Plaatselijk Belang Heeg

VVV Waterland van Friesland

Stichting de Palingaak

Moai Heeg

Heeg Promotie

Financiële bijdragen aan dit project werden ontvangen van:

Iepen Mienskipsfuns, Streekwurk,

Coöperatiefonds Rabobank Sneek ZWF,

Ondernemersfonds SWF