Duurzaam Veenstra|Fritom

8 juli 2021

in Verhalen

In september 2013 schreef ik al eens over Veenstra|Fritom. Dat had te maken met het 85-jarige bestaan van het bedrijf. Een stukje historie vanaf Wessel en zijn vrouw Maaike tot aan het bedrijf van nu. Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder en zoals jullie in de vorige Sylboade konden lezen blijft het bedrijf continue in beweging en wordt er extra aandacht gegeven aan het duurzaam ondernemen. Want ja, stilstand is nog steeds achteruitgang!

Duurzaamheid is Het woord van nu! Daar zijn we allemaal op de één of andere manier wel mee bezig. Of dat nu gewoon thuis is of op de werkvloer. En juist over die werkvloer willen we het nu net even hebben… Ik praat met Fokke Rosier, de logistiek manager van het bedrijf. Hij heeft zich in de afgelopen tijd enorm verdiept in dit project duurzaamheid. Dat is natuurlijk nogal een dingetje!

Het zonnepanelen project gaan ze deze zomer, hopelijk voor de bouwvak, afsluiten. Dan liggen er 1600 panelen op de daken van het bedrijf. Nogal wat! Sinds mei is al 75% geplaatst. Deze 1600 panelen produceren zo’n 0,6 megawatt energie op die daken. Dit is iets meer dan het bedrijf zelf verbruikt. Nou, dan levert VeenstralFritom dus stroom aan Liander. Voor de financiering heeft het bedrijf subsidie aangevraagd. En gekregen!

Het uitzoeken van de zonnepanelen was natuurlijk ook een heel project op zich. De technologie haalt je telkens weer in omdat het nu zich allemaal zo snel ontwikkelt. Dus “welk type paneel zet je waar neer met welke opbrengst” staat hier natuurlijk centraal. De wet van de remmende voorsprong gaat hier in werking. Dat wil zeggen dat de voorsprong je later weer kan inhalen. Heb je zorgvuldig één en ander uitgezocht dan is er weer iets nieuws op de markt! Maar uiteindelijk liggen er prachtige panelen op de daken. Er is zorgvuldig nagedacht over de plek waar de panelen moeten liggen hetgeen natuurlijk met de zon inval te maken heeft…. De laatste panelen worden nu op het dak van de nieuwe garage geplaatst die nu tegelijkertijd gebouwd wordt.

Deze nieuwe garage komt er voor het repareren van de trailers en daarnaast is er ook een wasserette. Nu wordt er met warmtepompen en vloerverwarming gewerkt waarbij de warmte op 150 meter onder de grond gewonnen wordt. Wow!! Om deze ingewikkelde techniek naar behoren te laten werken maakt het bedrijf gebruik van de kennis van Hettinga Installatietechniek uit Heeg, weer een mooie plaatselijke samenwerking! Natuurlijk worden deze pompen aangedreven door stroom opgewekt door de zonnepanelen! Daarnaast is er ledverlichting en wordt er in de wasserette gebruik gemaakt van regenwater, dat ook weer hergebruikt kan worden…

Buiten dat dat veel efficiënter is geeft het voor de mensen die daar werken geven de pompen zeker ook een veel prettiger warmte. Als vroeger de deuren open gingen, hetgeen in een werkplaats natuurlijk heel vaak gebeurt op een dag, dan vloog de warmte naar buiten. Met deze nieuwe manier van verwarmen wordt met name de temperatuur bij en op de grond veel aangenamer voor de werknemers. De combinatie van de nieuwe zonnepanelen en de nieuwe werkplaats geeft tot nu toe de grootste winst in het duurzaamheidsproject.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere duurzaamheidsvraagstukken bij Veenstra| Fritom. Zo is er de druk op minder CO2 uitstoot. Met zoveel vrachtwagens continue op de weg kun je hier ook grote stappen/meters maken. Zo gaat er bijvoorbeeld elke nacht vracht van en naar Sanders|Fritom in Uden. Simpelweg om vracht uit te wisselen en efficiënter in beide gebieden te kunnen leveren.

Er wordt gewerkt aan meerdere nachtelijke routes waarbij nieuwe samenwerkingspartners Oud Beyerland en Wormerveer betrokken worden zodat er op de kaart van Nederland een soort stermodel wordt gevormd en je zo’n beetje alle windstreken op deze manier efficiënt kunt bedienen. Vanaf het ontstaan van het bedrijf zijn ze daar altijd al mee bezig geweest: liever niet met een lege vrachtwagen thuis komen! Het monitoren van de totale CO2 uitstoot is hartstikke belangrijk. Dus je hebt cijfers en feiten nodig. En dat heeft simpelweg weer IT, kennis en mensen nodig! Een grote uitdaging voor VeenstralFritom en de toekomst!

En nog even dit: de pallets. Er zijn pallets met statiegeld. Prima! En natuurlijk zijn er ook nog gewoon de pallets die gewoon pallet zijn…  Wat zou daar nou mee gebeuren? Nou die gaan in een container ergens op het terrein. Daar wachten ze rustig op het Timmerdorp Heeg!!

VeenstralFritom is nog lang niet klaar! Ze proberen telkens weer nieuwe en andere dingen in hun bedrijfsvoering door te voeren en uit te proberen. Vaak een heel gepuzzel, maar uiteindelijk zeker de moeite waard om ervoor te zorgen dat we deze wereld mooi maken en houden!  Meer informatie op  www.veenstrafritom.nl/over-ons/mvo

Agnes de Groot