Skousteroldtimerdei 2010

25 januari 2011

in Evenementen

De Skousteroldtimerdei op 22 mei 2010 namens Pieter de Boer

Vroeg in de morgen waren de vrijwilligers al in touw om het feest in goede banen te leiden. Dan hebben we het over verkeersregelaars, het ontvangstcomité die de broodjes, bonnen en boekjes uitdeelt, de begeleiding voor de aanwijzingen op het terrein, de koffiebar en allerlei andere hand- en span-diensten. Het thema was dit jaar: STEYR, dat is een Oostenrijks product. Om half elf heeft Herre de oldtimerdag officieel geopend. We gaan eerst even bij de Steyr trekkers langs, waarvan sommigen zo uit het werk zijn gehaald en een paar uurtjes later op de show staan te pronken. Het heeft Herre heel wat hoofdbrekens gekost om de hele serie bij elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Het spektakel was al druk in beweging, de stationaire motoren ploften er lustig op los en de vlaggen, van al de bedrijven die dit feest mogelijk hebben gemaakt, wapperden vrolijk in de wind. Dan gaan we verder en zien we Ford, Fergu’s, Alliscees, Cormick, Zetor, Landini’s Gulners, Nuffiellds en nog veel meer andere merken.

Ook de jeugd is flink aanwezig en actief met de pony’s, het springkussen en de skelters. Om het geheel muziekaal te ondersteunen zijn de pudelukers aanwezig. Dan komen we zo bij de grote woonwagens, je ziet de uitstraling van weleer. Het is allemaal glimmer en geslepen glas met mooie figuren en afbeeldingen: Je moest vroeger toch wel van goede huize komen om zo’n mooi bezit te hebben. En velen willen dan ook graag even binnen een kijkje nemen.

Ook de kramen zijn er weer met o.a. de worstenmaker, de miniaturen groot en klein, een folder kraam en niet te vergeten de snackbar. Al met al voor iedereen wat wils. Dit keer was het Sneeker baantje er voor het eerst, met een demonstratie van miniatuur treintjes. Zeker voor herhaling vatbaar. Om 13 uur begint een rondrit door Heeg, de trekkers voorop, de vrachtauto’s waarvan sommigen geladen zijn met melkbussen en andere nering, zoals kolen voor de kachel. Het is een lange stoet en een prachtig gezicht.

Op het terrein zijn de andere activiteiten in volle gang; de flessentrekkerij waar altijd veel belangstelling voor is. Wie met de meeste flessen door het rad komen wint. Het wordt een spannende wedstrijd. Soms lijkt het heel goed te gaan en valt er op het laatst toch nog een fles om. De kleppendekselrace is er ook. Iedereen kan meedoen met een eigen gemaakte racer van een kleppendeksel. Vooraf vindt er een keuring plaats, maar al gauw kunnen we beginnen. Ook hier is het een nek aan nek race. De hele dag rijdt er een trekker met passagierswagen rondjes door het dorp en hier is veel belangstelling voor zo kunnen de bezoekers ook actief meedoen.

Om 17 uur gaan de eerste trekkers het terrein alweer verlaten, en ze krijgen een vaantje mee als herinnering van deze geslaagde dag. Want het was wederom een zeer geslaagde dag, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers, het mooie weer en de familie van Malsum voor het beschikbaar stellen van deze mooie locatie in Osingahuizen.