Verslag jaarvergadering 2010

2 maart 2011

in Plaatselijk Belang Heeg

Op 28 april waren in het Heeghûs een kleine 50 personen aanwezig op onze jaarvergadering. Met op dezelfde avond voetbal op de buis is die opkomst redelijk. Er stond een aantal interessante en belangrijke onderwerpen op de agenda. Het bestuur geeft hier een kort verslag van onze jaarvergadering. De volledige notulen komen volgend jaar weer aan de orde op de volgende jaarvergadering. Hierbij de belangrijkste punten.

Bestuur

Plaatselijk Belang houdt zich voornamelijk bezig met de kwaliteit van de ruimtelijke ontwikkelingen van ons dorp. Belangrijke plannen:

  • Waterfronten van Heeg (ontwikkeling van It Eilân en recreatiestrand)
  • Uitbreiding Passantenhaven
  • Toeristische en recreatieve ontwikkelingen rond de Passantenhaven

Er komen weinig klachten uit het dorp richting het bestuur. Wel wordt er opgemerkt dat na festiviteiten het goed zou zijn dat er meer toezicht is op het vertrekkende publiek. Er wordt veel overlast en vernielingen gemeld. Daarom roepen wij u op om problemen te blijven melden. Plaatselijk Belang neemt dit mee in het regulier overleg met de gemeente.

Het strandje en recreatieterrein

De speeltoestellen zijn vrijwel allemaal afgekeurd en inmiddels weggehaald. Het zand van het strand moet fors opgehoogd worden omdat veel zand is weggespoeld. Er wordt momenteel door het bestuur alles aan gedaan om voor het zomerseizoen weer in orde te krijgen. Zo als het nu is willen we de zomer niet in!

Woningbouw

De gemeente geeft prioriteit aan de woningbouwplannen aan de Tjerkesleat (bestemmingsplan is in procedure) en It Eilân. Het Marlân wordt in de ijskast gezet. Heeg zal voorlopig nog licht groeien, maar bouwen voor de leegstand is niet slim. In het plan aan de Tjerkesleat komt een aantal zorgwoningen, evenals vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen. De waterkanten worden vrij toegankelijk gehouden. Dit is ook de visie die centraal staat in het plan van de Waterfronten Heeg.

Fiets-en wandelpaden

Er ligt inmiddels een nieuw fietspad van Oudega naar Gaastmeer. Op inititatief van aanwonenden van de Rygedyk wordt binnenkort met de aanleg van het fietspad begonnen. In het kader van het Friese Merenproject fase II zal dit dan gefinancierd moeten worden. Kees de Jong meldt, dat hij een fietspad langs het meer van Heeg naar Gaastmeer, met op een aantal plaatsen uitkijkposten voor vogels, aan het uitwerken is. Plaatselijk Belang ondersteunt dit initiatief van harte. En tot slot hopen we dat het natuurwandel-/fietspad van Woudsend over de Gouden Boaijum naar Heeg gerealiseerd kan worden. Het loopt door een kwetsbaar natuurgebied. Veel bijzondere (weide)vogels broeden hier. We hopen dat Staatsbosbeheer met Plaatselijk Belang van Woudsend en Heeg om de tafel wil gaan zitten om de mogelijkheden van zo’n ecopad te onderzoeken. Hierbij kunnen we denken aan het beperkt openstellen i.v.m. het broedseizoen. Recent zijn door het CDA Kamervragen over dit onderwerp gesteld. We wachten het antwoord van de minister met belangstelling af.

Historische Route Heeg

Complimenten voor de heren Santema en Terpstra, maar ook voor de vele vrijwilligers, de ANWB en de gemeente; binnenkort worden de borden op een aantal locaties in Heeg geplaatst. Je kunt dan, de borden volgend, de historie van Heeg in een mooie wandelroute ervaren.

Koaldyk

Het verwaarloosde pand is aangekocht door de COOP. Er wordt een plan ontwikkeld dat in het dorpsbeeld past.

Entree van Heeg

De plannen om de binnenkomst via Osingahuizen te verbeteren zijn in een vergevorderd stadium; deze worden in samenhang met de Skou ontwikkeld.

Dorpsconciërge

Op vrijwillige basis wordt Johan van der Schuit de ogen en oren van het bestuur van Plaatselijk Belang. Hij is veel onderweg in Heeg en daarom uitermate geschikt om onregelmatigheden, kapotte verlichting, vervuiling, losse stoeptegels ect. aan onze contactpersoon in het bestuur door te geven. Het is niet de bedoeling dat hijzelf actie onderneemt. Wij hopen zo sneller te kunnen inspelen op klachten over de buitenruimte.

Doorgaand verkeer door het dorp

De gemeente plaatst binnenkort een bord “Doorgaand Verkeer” bij de driesprong Randweg/Skatting/Tollewei. We hopen dat hierdoor minder-doorgaand- verkeer door de dorpskom gaat.

Afscheid bestuursleden

Kees Alberts en Marcel Langeland hebben er twee bestuursperioden opzitten en zijn daarom niet herkiesbaar. Dicky Meijer dankt beide bestuursleden voor hun geweldige inzet voor het Plaatselijk belang en de bewoners van Heeg en overhandigt hen een afscheidsgeschenk. Kees, onze vertrekkende voorzitter, geeft in zijn dankwoord aan dat hij een leuke tijd heeft gehad in Plaatselijk belang. Hij heeft veel plezier gehad in deze gezellige club en er is veel bereikt. Hij bedankt het College, de Raad en de ambtenaren die steeds aandacht hebben gehad voor Heeg. Ook de grote belangstelling van de Heegemers en de kritische inbreng heeft hij altijd gewaardeerd.

Marcel geeft aan dat hij als hoofdredacteur van de Sylboade nauw betrokken wil blijven bij de activiteiten van Plaatselijk belang. Hij geeft de aanwezigen mee dat het goed zou zijn als er verjonging komt bij de bezoekers van de informatieavonden en de ledenvergaderingen. Ook de inbreng van jonge gezinnen hebben we nodig. Als nieuw bestuur zullen we hier beslist aan werken.

Kees en Marcel worden met een applaus bedankt voor hun geweldige inzet voor Heeg.

Bestuurswisseling

Het bestuur heeft haar secretaris Dicky Meijer gekozen als nieuwe voorzitter. De vergadering gaat unaniem accoord met twee nieuwe bestuursleden. Voor de vacante plaats van Marcel komt Jeanette Nieuwenhuis in het bestuur. Nico Garritsen neemt de functie van secretaris van Dicky over.

Na de pauze geeft Burgemeester Reitsma een presentatie over de stand van zaken over de gemeentelijke herindeling. Hij benadrukt dat de Plaatselijke Belangen en Dorpsraden een belangrijke rol gaan spelen in de nieuwe grote gemeente.

Het bestuur