Per Koninklijk Besluit…

8 juni 2011

in Overig nieuws

Peter Wezenberg

Naast de gebruikelijke inzet op maatschappelijk gebied, zoals dorp, cultuur of sport, valt vooral de betrokkenheid bij het kerkelijk leven op. Deze tekst staat boven de lijst van mensen, die dit jaar een onderscheiding hebben ont-vangen van onze majesteit. (Dit geldt voor beide” Lintjesmannen van Heeg “). De heer Peter Wezenberg is benoemd tot lid van de Orde van Oranje-Nassau.

Het officiële rapport luidt:

  • 6 jaar scheidsrechter van de KNBB (basketbal)
  • 14 jaar vice- voorzitter van de RK St.Brigittaparochie te Ommen
  • was 6 jaar gemeenteraadslid in Ommen
  • 10 jaar bestuurder van het CDA in de voormalige gemeente Wymbritseradiel waarvan de laatste 3 jaar voorzitter en vanaf 2009 lid van het overgangsbestuur van het CDA voor de nieuwe gemeente Súd-West Fryslân
  • vanaf 2005 vice voorzitter van het RK kerkbestuur te Heeg
  • vanaf 2002 Reisorganisator en leider voor Lourdes en Rome reizen
  • vanaf 2007 adviseur van Stichting Bouwenmetbouma ( ontwikkelingswerkzaamheden) in Zambia en vanaf februari 2011 voorzitter

Dat is nogal wat‼ Dus ik stap even om de hoek voor een gesprek. Nou ja, even? Voor wie hem niet kent: de naam Peter Wezenberg staat bijna synoniem voor een spraakwaterval‼ En dat bedoel ik positief, absoluut…. Sinds 2001 woont hij, samen met zijn vrouw, hier in Heeg. Een bevlogen man, druk met van alles en nog wat, zoals uit het bovenstaande blijkt. Heeft in verschillende delen van ons land gewoond. Komt oorspronkelijk uit Blerick, Limburg. Wat toevallig, mijn vader is daar geboren en getogen! Moet goed zijn, dus‼ Hij heeft ook lang in Ommen gewoond. En dan nu in Heeg, al 11 jaar. Maar deze plek is zo leuk, hier willen ze wel blijven.

Bevlogen zei ik al. Als Peter begint te praten over het Bouwenmetbboumas komt dat boven. Hij wil de mensen in Zambia graag op een verantwoorde manier helpen, dwz. ze zodanig helpen, dat de mensen zich uiteindelijk zelf kunnen helpen‼ Dus als er vis nodig is, kun je maar het beste een hengel geven , zodat ze zelf kunnen LEREN te vissen. Alleen maar vis geven lost op de lange duur niets op volgens hem. Dat klinkt logisch. In het dorp Kaoma zijn ze begonnen met het bouwen van een school. Dat is een start, maar van daaruit ga je verder. Een school heeft meubels nodig, maar ook pen en papier en ja in deze digitale tijd, ook PC.s. Er wordt een hoop voor elkaar gekregen op vrijwillige basis. Zo heeft Peter een neef, die in de IT werkt en in 2011 meegaat naar Zambia om daar een 30tal laptops te installeren. Er zijn plannen voor een netwerk, dat komt volgend jaar. Hij is er bijzonder trots op, dat de stichting hele lage kosten met zich meebrengt. Van elke euro, die gegeven wordt, wordt er daadwerkelijk 97 cent aan de ontwikkeling besteed. Dat houdt in, dat er amper 3 cent kosten zijn‼ Dat vind ik knap, en terecht, dat ze daar trots op zijn. Als ze naar Zambia afreizen, betalen ze de reis en verblijf zelf. Dat komt dus niet uit de pot, om het zo maar eens te zeggen‼ Dat horen en lezen we wel eens anders, toch?

We spreken ook over zijn geloof en over Lourdes en Rome reizen, maar toch voornamelijk over Lourdes. Die plaats heeft iets met hem gedaan. Tijdens het 750 jaar bestaan van de Stad Ommen is hij besmet geraakt met het virus, om het zo maar eens te zeggen. De pastoor van Ommen Herman Woords, nu hulpbisschop in Utrecht heeft hem voor een 2de keer meegenomen naar Lourdes en sindsdien gaat hij er jaarlijks heen. Hij is regiocoördinator van de VNB. Op vnb.nl krijg je een indruk van de sfeer, het is zeker niet alleen een reis, maar meer een belevenis. Dit jaar gaan er ook jongeren mee, om hun maatschappelijke stage van school te doen. Ze gaan de ouderen helpen, rolstoelen duwen, dat soort dingen. Maar ook helpen bij de vieringen. Allemaal dingen, die je in je rugzak van het leven meeneemt. Peter vindt dat je, als je in Lourdes bent, beslist een kijkje moet nemen bij de Cité Saint-Pierre. Dit is een onthaalcentrum voor mensen, die in financiële of spirituele nood zitten en graag naar Lourdes willen komen. Zo staat het op de website beschreven; dit is naar het oorspronkelijke verhaal van Bernadette.

De kerk speelt een grote rol in zijn leven. Kijk eens in de Trijelûk, naar de verklaring van de statiën. Het geloof naar deze tijd vertalen, dat is belangrijk. Het werk voor het CDA, het koor, het werk voor de kerk, voor Solidair Friesland, ’t Findel, het is allemaal best veel. Heeft de dag voor Peter Wezenberg meer uren dan voor mij? Antwoord daarop is: Heb je tijd of heb je de tijd?

Hartelijk gefeliciteerd, het is je van harte gegund‼

Agnes de Groot