Activiteiten It Heechhus in december/januari

7 december 2011

in Evenementen, It Heechhus

Tryater: De Presidintes

Woansdei 7 desimber oanfang 20:00 oere

In groteske keukentafelkomeedzje mei in grimmitich rantsje. Yn de wenkeuken fan in trochsnee hûs, yn in trochsnee doarp, sitte trije trochsnee froulju by mekoar. Se prate oer it libben, oer harren noeden en soargen en oer eangst en lilkens. It gelok wurdt harren net sa mar gund. Erna libbet fan de AOW en hat soargen oer har soan en it neiteam dat mar net komme wol, Greta hat lykwols in pensjoentsje, mar kin it net goed fine sûnt har dochter út har libben fuortrûn is. En Marytsje… ach, sy is tefreden mei har wurk as toiletjuffer. As it húske ferstoppe is, dan libbet se op en pakt se de boel mei beide hannen oan.

Erna en Greta dreame lûdop. Yn harren fantasy meitsje se it libben nijsgjirriger en moaier. Se dreame fan in wrâld dêr’t sy as presidintes fan in sprankeljend libben, mei genôch bier en woarst, elkenien oan harren fuotten lizzen ha.

De trije froulju rattelje en rabje en hawwe spul oer hoe’t it libben wêze kin. Se laitsje en fantasearje frijút: brutaal, wreed, hilarysk en grinsleas. Want harren langstme nei werkenning en weardichheid is grut. Oant Marytsje te fier giet…

De Presidintes is in keukentafelkomeedzje oer it libben sels. It is in ferhaal oer teloarstelling, ûnmacht en lilkens. Mar ek oer langstme en freonskip. En benammen oer de enoarme krêft fan de fantasy. In moderne klassiker, dy’t al 20 jier yn hiel Europa spile wurdt.

De Eastenrykse skriuwer Werner Schwab skreau De Presidintes yn 1990 doe’t er 32 jier âld wie. Hy libbe op himsels op in pleats. Al yn 1994 stoar hy. De omstannichheden fan syn dea binne noait oan it ljocht kommen.

Spilers: Aly Bruinsma, Tamara Schoppert en Alyt Damstra. Regy: Jos van Kan.

Winterbarren in It Heechhûs

Vrijdag 9 december, aanvang 17.00 uur.

Met o.a.: wintermarkt (verkoop tweedehands wintergerelateerde spullen zoals kleding, kerstversieringen, sneeuw/ijspret artikelen etc.), ‘Hegemer kampioenskip droechklûnen’, winterliederen, winterverhalen, elfstedenspel, spellen zoals ganzenbord en mens erger je niet etc., winterkost en nog veel meer…………… kortom een leuk festijn waar de gezelligheid voorop staat.

U kunt a.s. donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur nog spullen aanbrengen voor de markt. We kunnen het ook bij U thuis ophalen, hiervoor belt U met Minke Andringa 442439 of Annemieke Reykers 443497. De opbrengst gaat naar de activiteiten Commissie van It Heechhûs die hier weer activiteiten van organiseert. Goederen die niet verkocht worden gaan naar een goed doel.

Bingo voor de jeugd van 6 t/m 12 jaar.

Woensdag 28 december om 14.00 uur

Een nieuwe activiteit van de A.K. Bingo voor de jeugd met hele leuke prijzen. De inleg is drie euro, daarmee worden tien rondes gespeeld. Het begint ‘s middags om twee uur en het duurt tot ongeveer vier uur, in de pauze is er natuurlijk wat lekkers.

Jeugdvoorstelling: De Gang van Sake met “Feestje”.

Zaterdag 7 jan. Aanvang 16.00 uur Entree 6,00 euro

De Gang van Sake

Zes programma’s heeft de kindermuziektheatergroep de Gang van Sake sinds de oprichting in 1998 ontwikkeld: De Autobus, De Verhuizers, De Logeerpartij en De Rommelzolder. Speelse, muzikale en laagdrempelige voorstellingen voor de leeftijdscategorie van vier tot en met acht jaar, waarbij zowel de kinderen als de volwassenen volop kunnen genieten en meedoen. In de afgelopen 12 jaar zijn er ongeveer 900 voorstellingen gespeeld. Meer dan 70.000 kinderen hebben een voorstelling van de Gang van Sake gehoord en gezien. Kinderen plezier laten beleven met muziek is voor de vier gedreven muzikanten het voornaamste doel.

 

De bandleden:

Sake Hijlkema is zanger/gitarist. Hij maakt de meeste liedjes en is de motor achter de Gang van Sake. Als leerkracht van asielzoekerkinderen heeft hij veel ervaring opgedaan in het werken met kleuters. Door liedjes in de eigen groep uit te proberen kwam hij er achter wat het beste werkt bij jonge kinderen, zowel wat tekst betreft als non-verbaal. Nog steeds is hij twee dagen per week leerkracht op een basisschool, waardoor nieuwe ideeën voor liedjes onmiddellijk getoetst kunnen worden.

Vincent Knaven is de drummer van de band. Vincent heeft slagwerk gestudeerd aan het conservatorium en speelt ook in de klezmerband Di Gojim. Hij heeft de meeste theaters van Nederland van binnen gezien en speelt ook buiten de landsgrenzen. Zijn sterke voorliefde voor muziek buiten de geijkte paden is een welkome bijdrage voor de Gang van Sake. Zijn techniek zorgt ervoor dat hij op ongelooflijk zachte volumes enorm stuwend kan spelen. Dat laatste is erg belangrijk bij het maken van muziek voor jonge kinderen.

Johan Keus speelt elektrische gitaar. Johan studeerde elektrische gitaar aan het conservatorium. Hij heeft een bijzonder originele stijl van gitaarspelen ontwikkeld. Johan is niet alleen actief als muzikant maar hij is ook muziektherapeut. Waar woorden te kort schieten kan hij op muzikale wijze communiceren.Hij heeft een geweldig gitaargeluid en weet van zijn muzikale bijdrage een waar feest te maken.

Wytze van der Meer speelt de bas. Wytze is een natuurtalent: een supermuzikale kerel, die een steeds grotere bijdrage levert aan het repertoire van de Gang van Sake. Als vader van twee jonge kinderen weet hij als geen ander wat de doelgroep boeit. Hij was bassist bij ‘Sile sâlt’, het fado project met Nynke Laverman, en naast zijn muzikantenbestaan werkt hij als muziektherapeut met mensen met een verstandelijke handicap.

Teaterfoarstelling Tet Rozendal It Wûnder út’e Wâlden

Tet Rozendal

Sneon 28 jan. Oanf. 20.30 Yntree 10,- euro Freon 8,- euro

Apart. De Fryske wâlden, altyd al in bytsje apart. It gea, de grún, en foaral de minsken altyd krekt wat oars.

Neidat Tet Rozendal Fryslân ferraste mei de foarstelling ‘Tet Rozendal sjongt Marlene Dietrich’ bliuwt Tet dizze kear aardich tichter by hûs.

Hikke en tein op Kûkherne fertelt én besjongt se wûnderdokter Grutte Wopke, Piter Poes, Fedde de Vries en oare ferneamde genêzers, dúvelbanners en piskikers fan de Wâlden. Mar hoe sit it mei Tet sels? As jongfaam koe se al dingen dy ‘t in oar net koe, seach se dingen dy ‘t in oar net seach.

Se fleach út en learde it libben, sjongend, dûnsjend, spyljend. No is se werom. In folwoeksen frou dy ’t fertelt fan har magy en dy fan âlde folksferhalen. Is it allegear mar teater of is der mear tusken himel en toaniel?

Meitsje minsken de magy? Of is it krekt oarsom? Tet dûnset tusken echt en ûnecht, tegearre mei har fêste muzykmannen, Marius de Boer en Tseard Nauta. Mei in filearmês of in stompe byle, mar altyd mei humor, enerzjy, sjarme en … spiritualiteit. Want tink derom, se bliuwt in wâldpyk!

Filmhuis It Heechhûs

Maandag 30 januari 2012 aanvang 20.00 uur

El Secreto de Sus Ojos, een film van de Argentijnse regisseur Juan José Campanella.

Deze Argentijnse misdaadfilm won vorig jaar een oskar voor de beste niet-Engelstalige film!

Benjamín Espósito heeft ooit meegewerkt aan het onderzoek naar de verkrachting en moord op een jonge vrouw in 1974. Nu 25 jaar later, na zijn pensioen bij de Argentijnse rechtbank, besluit hij een boek over deze nog steeds onopgeloste moordzaak te schrijven. Hij stuit hierbij op veel tegenwerking en brengt met het schrijfproject zichzelf, en zijn collega’s in gevaar. Maar ook dit keer kan Espósito de zaak niet loslaten. Terwijl hij schrijft herbeleeft hij het verleden en worden de verkeerde keuzes die hij gemaakt heeft hem pijnlijk duidelijk.