Natuerlik Nijs

20 februari 2012

in Natuerlik Nijs

Onze taal. De moderne mens gaat tegenwoordig ‘shoppen’ of zelfs ‘funshoppen’. Dat vinden ze leuker dan winkelen of pretwinkelen. ‘Shoppen’ en ‘funshoppen’ is immers Engels. * Eind vorig jaar was er een Fryske Muzyk Nacht ook zijn de Fryske Pop Prizen weer uitgereikt. * In restaurant mei wiidsk útsjoch yn it Wrâld Hannel Sintrum yn Ljouwert en ek noch mei in Fryske namme, dêr moatte wy ris hinne. Mar ‘Loft’ wie al yn Boksum en “Onze Loft komt van het Engelse zolder, ruimte onder het dak”, wie it werwurd by de rjochtsaak om de namme. It Fryske Loft hat wûn. Fryske loften binne altyd moaier. * Der waard yn desimber by it reedriden by Omrop Rjochtstreeks sprutsen fan in ‘clash’. It kaam net ien ferslachjouwer yn ’t ferstân ‘clash’ fertalen, lykas okay, sorry… * Waarom heeft men het bij een gescheiden vrouw altijd over ‘een gescheiden vrouwtje’ en in het geval van een man nooit over een gescheiden mannetje? * In een modeartikel stond te lezen dat bij een laars een blokhak ‘not done’ is. ‘Not done’ is natuurlijk ‘not done’, dat doet men niet.

Scholekster

Scholeksters. In 20 jaar is het aantal broedende scholeksters (strânljip) in ons land meer dan gehalveerd, stond in een bijlage van Sovonnieuws te lezen. Als dit zo doorgaat is de in 1990 met zo’n 200.000 paartjes nog talrijke scholekster over enige tijd zeldzaam. Broedvogels brengen te weinig kuikens groot en men is bezig met onderzoek. Gekleurringde scholeksters kunnen hiervoor een schat van informatie opleveren. Ze kunnen zelfs wel 43 jaar oud worden!

Allernijs. Het vliegen van ál die politici naar de Klimaattop in Durban heeft aardig bijgedragen aan de opwarming van de aarde. * ‘De zorg voor een hond heeft een positief effect op het gedrag van veelplegers. De kans dat ze opnieuw in de fout gaan neemt aanzienlijk af’, stond in de krant. De kans dat men hondenbezitters anders gaat bekijken neemt dan aanzienlijk… toe? * Het Heempark heeft nieuwe, door de heer Foeke Kuiper gemaakte, houten bewoners en deze begroeten je op verrassende plaatsen. * Al eens opgevallen? Veel bestuurders van die grote auto’s zitten vaak ontevreden achter het stuur. * Als je het uitzicht vanaf De Skatting over de Poelen in ogenschouw neemt, is het mooi dat er geen huizen voor staan.

Noardske Stirns

Rekords yn de bistewrâld. Yn it blêd ‘Berne’-gea fan It Fryske Gea stiet te lêzen dat de Noardske falk (slechtvalk) yn dûkflecht wol in gong fan 350 km yn it oere berikke kin. Dat binne mear G-krêften dan at in strieljagerpiloat oan kin. Mar sokken ha neat yn de loft nedich. Op de gruttere ôfstannen wurdt de Noardske falk ynhelle troch de toerswel (gierzwaluw). Dizze fûgel hellet in gong fan 150 oant 200 km yn it oere. De Noardske stirns (Noordse stern) leit de grutste ôfstân ôf. Briede dogge se yn it Noardpoalgebiet en foar de winter fleane se nei it Súdpoalgebiet. Elk jier moatte se hjirfoar mar leafst 36.000 km ôflizze. It binne dus de globetrotters fan de bisten.

Er voor gaan…

Nee, berispte de schoolmeester, gaat is niets
je gaat niet voor iets, je kiest voor iets
Je hebt gelijk mijn beste, maar ik ga voor
zei de pastoor

Hans A.