Natuerlik Nijs

19 april 2012

in Natuerlik Nijs

Allernijs. Elk jaar broedt er een scholeksterpaar (strânljippearke) bovenop de zwaluwwand in het Heempark. Op de vroege ochtend van 24/2 liet hij horen dat hij weer gearriveerd was. * It falt geef Frysk pratende Friezen fuort en mei kromme teannen op at ien it oer ‘litte dwaan’ hat, mar it falt net geef Frysk pratende Friezen blykber net op wêrom at in geef Frysk pratende Fries it oer ‘dwaan litte’ hat. * Tegen een zieke wordt vaak gezegd dat ze maar gauw weer de oude zullen worden. Maar die wordt natuurlijk veel liever weer de jonge.

Respekt. Het Heempark is van iedereen, maar zou ook een veilig gebied voor broedende vogels moeten zijn, een plaats voor natuurontwikkeling. Waar geen vrij gelaten huiskatten op vogels jagen, waar geen honden los van de riem worden gelaten en kinderen er op worden gewezen in het broedseizoen niet dwars door de bosjes en rietkragen te banjeren. Omdat daar vogels broeden en er zo misschien nesten worden vernield of verlaten. Waar geen rommel wordt achter gelaten of takken worden afgebroken. Het hoort een plaats te zijn waar er respekt voor de natuur is.

Event Groen. Ik zal het u proberen uit te leggen, sprak de keurig in tweedelig pak gestoken man. Waarom ‘Event Groen’ en waarom tweetalig? Bij de taskforcegroep, inderdaad ook hier de tweedeling, vonden we het een uitdaging – of meer – een challenge, om aan dit tweeërlei doelen dienend evenement, namelijk de umwelt én uw portemonnaie een passende naamgeving te verbinden. Een sterke naam als bijvoorbeeld Evenement Green, omdat ‘green’ heet is. Ook hebben we gehersenstormd over Event Verte, Ereignis Groen, om een geste naar de duizenden verwachte Franse en Duitse bezoekers te maken. Maar wij Noorderlingen mogen, hoewel nuchter en standvastig, ons naar buiten toe toch zeker als wereldburgers laten gelden. Dus waarom ons ook niet in het gedeeltelijk Engels profileren? Nee, dat is geen na-apen, maar als iedereen het doet kunnen wij niet achterblijven. Daarom heeft de taskforcegroep voor ‘Event Groen’ gekozen. Als een soort van statement. Begrijpt u? Wat zegt u? Waarom het ‘Foodplein’? Ik zal het u proberen uit te leggen…

Onvoorstelbaar. Geheel onverwacht een uitnodiging om het 10 jarig jubileumconcert van de Tribute To The Cats Band in Volendam bij te wonen, met hotelovernachting, kamer met zeezicht. Niet gek. Toen we om 19.15 in de prachtzaal Sint Jozef arriveerden was het tot onze grote verbazing al halfvol en toen de groep om 20.00 uur begon te spelen was het uitverkocht vol. Er was bediening en op de overal staande staantafels stond vaak een plastic beker met daarin wat potgeld. Obers redden zichzelf en namen zelfs de opgestapelde lege plastic bekers mee terug! Volendammers blijken luidruchtig, maar o zo gemoedelijk, ieder gaf elkaar de ruimte en danste en zong volop mee. Op een half uur pauze na speelde de T.T.T.C.B. door tot 00.15! En goed! Publiek werd gedragen door indrukwekkende vierstemmige zang, nostalgie en sentiment, met dank aan emotionele zang- en componeerkunst van de originele The Cats. Maar het kan dus nog. Op tijd beginnen én komen zou normaal moeten zijn, niet meer dan fatsoenlijk tegenover de organisatie en de groep. En je hebt nog wat aan de volgende dag.

Aanstootgevend.

Een laag topje, rode lippen en een wel héél kort rokje, wát een stoot
zij was jong en zó verleidelijk, dat hij haar een snoepje aanbood
Verbouwereerd stamelde de man, wat zullen we nu beleven
toen de politie hém oppakte: hij mocht niet aan stoot geven

Hans A.