Harm de kampioen!!

3 mei 2012

in Overig nieuws

De trotse winnaars

Met zijn ambachtelijke Ossenworst, gebraden Rollette, het Beerenburg droge worstje “it ielaekje” is slager Harm Wierda uit Heeg met goud bekroond tijdens de elfde Noordelijke Slagers manifestatie onlangs in Zwolle. En ook nog 5x zilver voor 5 verschillende soorten worst. Dat konden we afgelopen maand in de krant lezen. Joh, dat is niet niks. Tijd voor een gesprekje. Nou ja, gesprekJE… Als Harm eenmaal het woord heeft…..

Op 16 jarige leeftijd gaat Harm naar Utrecht. Om daar de opleiding tot slager / ondernemer te volgen aan de Slagers Vakschool. Dit is een 4 jarige dagopleiding, waarbij je een zo breed mogelijke opleiding krijgt, die verder gaat dan de opleiding via het leerlingenstelsel. Na het halen van zijn diploma, gaat hij bij verschillende bedrijven ervaring opdoen. Maar intussen is hij toch alweer 15 jaar terug in Heeg, om hier met zijn vader samen te werken. Nadat vader Romke begin dit jaar een zware operatie moest ondergaan zet Harm definitief de slagerij voort. Zijn vader, goed herstellend, werkt nu mee waar mogelijk. Ook Joke, zijn zuster, werkt part time mee in de winkel. En Jessica buigt zich over de administratie en de website… Echt een familiebedrijf dus‼! Sinds 2 jaar woont Harm met zijn 4 dames, Jessica en hun 3 dochters, in Heeg. Ze zijn blij, dat ze deze stap genomen hebben. Ze horen hier thuis, in deze gemeenschap. Ja, dat krijg je hé, als je de 7e generatie bent uit een slagersfamilie‼ Sinds 1906 is er altijd een slager Wierda in de Harinxmastrjitte geweest. Bijzonder toch?

Niet te stuiten is hij, als het over zijn vak gaat. Deze man is slager in hart en ziel, want als ik vraag of het een vrije keuze was om slager te worden, is het antwoord snel en heel stellig: Ja‼ Hij houdt van zijn vak en doet er ook alles voor om de kwaliteit van zijn producten te bewaken. Dit klinkt een beetje zwaar, maar het is dan ook een serieuze zaak‼ Hij heeft de schone taak om ons vers, gezond en lekker vlees te verkopen. En dat gaat niet zomaar, dat snappen we allemaal wel. Maar het hoe en het wat? Kijk, dat weet hij gelukkig en wil daar graag over vertellen. Veel dingen worden zelf gemaakt. Daar gaat tijd in zitten, dat is duidelijk. In de werkruimte achter de winkel gebeurt het‼ Het uitbenen, het roken, het klaarmaken en het koken (denk aan de heerlijke erwtensoep). Harm gebruikt zijn zelf gemengde kruidensamenstellingen voor het maken van zijn worsten en de vleeswaren. Alles moet natuurlijk vers zijn. Daarom is het belangrijk, dat er korte lijntjes zijn en dat het vlees zo snel mogelijk rechtstreeks bij de slager terecht komt. Dus niet al teveel omwegen, graag… (Het blijft volgens mij niet eeuwig vers‼) Harm heeft goede leveranciers op wie hij kan vertrouwen en die precies weten wat hij wil hebben. En het vlees rechtstreeks leveren.

Maar dan.. De achtermuis van de koe kan bijvoorbeeld rookvlees worden, maar daar gaan wel een paar weken overheen. Eerst wordt het vlees 3 weken gezouten, dan moet het 3 weken rijpen, daarna afspoelen, roken en als laatste drogen tot je mooi kan snijden. Ook het maken van de heerlijke fryske skinke, de rookworst, de andere worsten en niet te vergeten de ossenworst (die vader Romke en ik als grapje de naam oksenwoarst hebben gegeven) vergt tijd en planning.

O ja en dan nog iets. We weten met z’n allen best wel, dat er teveel eten in de prullenbak terecht komt. Zonde‼ Je kunt gerust om een kleinere portie vragen; dat is helemaal niet erg. Die prullenbak vindt hij erger. Daarbij praat Harm met plezier over zijn producten en beantwoordt graag al onze vragen.

De laatste tijd ziet hij een verandering bij de mensen ontstaan. We willen weten wat we eten, gezond eten, maar wel lekker. Op tv en radio wordt daar de laatste jaren ook steeds meer aandacht aan gegeven. Er is erg veel consumenten informatie, maar ook de zo populaire kookprogramma’s op tv dragen een steentje bij. Wat daar altijd maar weer terug komt, is dat het vers en puur moet zijn. Grappig is het dan te weten, dat DAT bij de ambachtelijke slager nooit anders is geweest‼! Sommige dingen veranderen niet..

In de loop van de 100 jaar dat het bedrijf bestaat zijn er natuurlijk wél veel dingen veranderd. Een grote omslag kwam er tijdens de vreselijke BSE crisis. Sindsdien kopen en slachten ze geen eigen dieren meer. Jammer? Misschien wel, want dat was het aller kortste lijntje. Ook eten we tegenwoordig anders. De wereld is kleiner geworden mede door het internet; daarnaast nemen we, vanuit ons vakantie adres in het buitenland nieuwe smaken mee en willen dat thuis ook eten. Denk er maar eens aan hoe populair pasta nu is. En hoe lang al? Nog niet zo lang, want in de jaren 60 aten we dat echt nog niet massaal. Een merguez worstje? De BBQ? De vegaburger? En wat te denken van voedselallergieën? Daar moet je wel op inspelen. We moeten mee met de tijd‼

Sinds een tijdje kunnen we op de we de slagerij volgen op: www.slagerwierdaheeg.nl Kijk er maar eens op. Je kunt er o.a. aan de hand van wat foto’s zien, hoe de rookworst gemaakt wordt. En dat is nog maar het begin…. Wie weet kunnen we onze bestelling in de toekomst ook per mail doen‼ En als je toch achter de computer zit: kijk ook eens op www.defrieseambachtelijkeslagers.nl Dit is een vereniging van een 11-tal slagers. Ze hebben allemaal hun eigen bedrijf, maar delen kennis en ervaring. Toevallig is één van de leden afkomstig uit Heeg…..Voor de toekomst staan er nog een heleboel plannen op stapel. En natuurlijk meedoen aan de volgende wedstrijd‼

Kortom: werk aan de winkel‼

Agnes de Groot