Natuerlik, Nijs

3 mei 2012

in Natuerlik Nijs

Allernijs. Bij het schoonmaken van de kunstnesten van de bergeenden (bercheinen) op het vogeleiland, lag in een van de nesten het kadaver van een zwarte kraai (krie) bovenop de lege doppen van de uitgekomen eieren. Wie of wat of hoe stond er niet bij. * Neffens ûndersyk binne de piken fan de earste leg it sterkste. It meinimmen fan krekt dy ljipaaien troch neisoargers, is ek wol wer sá apart, dat it bêst op de list fan wrâlderfguod pasje soe.

Boomkruiper

Boomkruiper. Op 11 maart lag er een dode boomkruiper (beamkrûper) voor de onderwaterkijkhut. Er waren al jaren eerder speciale nestkasten opgehangen en deze kasten hebben de ingang aan de achterkant. Een boomkruiper kruipt altijd vanaf de voet van de stam naar omhoog en als hij boven is vliegt hij naar de voet van de volgende boom. Zodoende kunnen ze kruipende weg vanaf de stam in de nestkast komen. Maar de kasten werden steeds bezet door koolmezen (blokmiezen) en pimpelmezen (blaumieskes) en tijdens de telrondes werd ook de zang niet waargenomen. Nu het door de groter wordende bomen voor hen aantrekkelijker wordt en er in de broedtijd wel een boomkruiper gezien werd, is het extra spijtig dat dit een dode moest zijn. Waarschijnlijk komen er met de jaren wel meer.

Sterke banden. Bekend zijn de levenslange verbintenissen tussen de prairie woelmuizen, ganzen, adelaars, zwarte gieren en zwanen. Bij zwanen is er geen verschil tussen man en vrouw en dus is er ook geen nut naar een mooiere uit te kijken, maar als een van het zwanenpaar sterft is het niet zeldzaam dat de overblijvende van eenzaamheid wegkwijnt. Maar ook tussen vrouw en hond is een erg sterke band. Is dat omdat een hond áltijd blij is haar te zien? Of omdat ze commando’s uit wil delen waarop wél gereageerd wordt? Heeft ze een man die niet van knuffelen of aanhalen houdt? Heeft ze geen man? Of helaas niet meer? Is de man door de meur weggelopen? Meurt hij zelf? Houdt hij niet van wandelen of wil hij niet mee op de fiets? Heeft ze een man die elke avond maar wat op de bank voor de TV hangt? Je weet het niet.

Allernijs. Lokkich, der is wer mear Frysk op de gemeentesiden te lezen. * Gezien de hoeveelheid rotzooi dat elke week weer in het Heempark wordt gevonden (waaronder gevulde plastic hondenpoepzakjes), valt op te maken dat er niet meer wordt geleerd de eigen rommel mee te nemen. Ook maar statiegeld op papiertjes, plastic en blikjes? * Op 30/3 was bij de Langweerder Wielen een paartje blauwe kiekendieven (blauwe hoanskrobbers) te zien. ’s Morgens het vrouwtje en ’s middags het mannetje. Misschien onenigheid gehad. * Eén vlucht naar Athene kost meer energie per persoon dan het verwarmen van een gezinswoning voor een heel jaar. Bron: fairtourism.nl. * The first Frisian championship levende standbeelden wil be held on may the 12th in Easterlittens.

Gedwee.

De merel

Zoals den jongen lijster zingt, even schoon als zijne pa

zo ook praten menschenkind’ren, gedwee elkander alles na

Hans A.