Natuerlik, Nijs

7 november 2012

in Natuerlik Nijs

Nieuwe oeverzwaluwwand. In de natte verbindingzone tussen de Hegemer Mar en de Idzegeaster Poel en dichtbij het gemaal aan De Burd is een oeverzwaluwwand gerealiseerd. Een mooie samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Fûgelwacht De Gaastmar. De verrichtingen van de oeverzwaluwen (ierdswellen) zullen vanaf de weg goed te zien zijn. Volgens Sjoerd Bakker van SBB een heel geschikte locatie en een heel geschikt foerageergebied. Deze zwaluwwand is van grond en zand gemaakt en dit soort wanden moeten in het voorjaar meestal weer recht worden afgestoken. Ook een betonnen zwaluwwand is niet onderhoudsvrij, de gaten moeten elk voorjaar met woudzand worden dichtgestopt. Of met ander zand dat wil ‘pakken’, een nestgang moet natuurlijk niet instorten. Oeverzwaluwen, die de nestgang soms wel 1.20 meter diep graven, weten een nieuwe wand snel te vinden. Zal de rivaliteit tussen de oeverzwaluwen in het voorjaar uitdraaien op luchtgevechten nu er twee zwaluwwanden zijn? Staan de beheerders met lokmiddelen bij hun wand? Het is afwachten.

Allernijs. Sportblessures kosten de maatschappij jaarlijks 1,3 miljard euro. Je hoort er niemand over. Om ook maar te zwijgen over de kosten van vandalisme en politiebewaking bij voetbalwedstrijden. Maar als er een klein gedeelte van dit bedrag aan een zeer fraai uitziend theater wordt uitgegeven is er volop commentaar. * Is het u wel eens opgevallen dat er altijd zulke sportieve types uit sportwagens stappen? * Vroeger speelde er gewoon een groep en waren sommige programma’s rechtstreeks. Nu speelt er een ‘livegroep’ en ‘live’ in de studio en is het programma ‘live’. Want ‘live’ is Engels, begrijpt u? * Vogels komen vanuit Afrika naar (noord) Europa omdat het hier in de zomer langer licht is en er dus meer tijd voor het vangen van voedsel voor de jongen is. * Iedereen zou de indrukwekkende documentaires over het leegvissen van de oceanen, de vernietiging van het bodemleven, het in zee storten van afval, plastic, gif en de gevolgen hiervan moeten zien. Kijk op goedtvgids.nl. * Om de huiszwaluwen (wytgatswellen) te helpen kan zo’n 10-12 cm onder de witte dakgoot een latje op de muur worden geschroefd, zodat de zwaluwen op gladde stenen steun voor een nest kunnen vinden. Maar in nieuw metselwerk zijn uitstekende stenen uitstekend.* Veel jongeren hebben tijdens festivals en concerten gehoorschade opgelopen en er wordt vreemd genoeg op aangedrongen gehoorbescherming te dragen. Terwijl alleen het volume naar beneden hoeft. Geluidsmensen hebben daar toch wel oren naar?

Tsjerkeklokken lûd. It is bûten stil en fredich at sneintemoarn de tsjerkeklokken begjinne te lieden. It is sa gewoan, mar wat is it dochs in moai lûd. It makket eins net út wêr ast bist at der lieden wurdt, yn binnen- as bûtenlân, en wat foar tsjerke. Is it it gefoel fan thúsfielen? Fan is it al sa let? Binne it de oantinkens oan in bliid as drôvich barren? Is it klearebare nostalgy, oantinkens oan eartiids? It bliuwt in prachtich lûd, ek at se gewoan op oere en tiid slaan.

Hans A.