Duurzaam Heeg

31 januari 2013

in Overig nieuws

Vanuit de dorpsvisie zijn we gestart met deze werkgroep, en al twee keer bij elkaar gekomen. Inmiddels hebben we een doelstelling geformuleerd namelijk: “Binnen een periode van 25 jaar als dorp Heeg zelfvoorzienend zijn op het gebied van energievoorziening”. Heel hoog gegrepen!! Dat vinden wij ook. En toch is het goed om er over te filosoferen, en het er met elkaar over te hebben. En dat hebben we de eerste keer heel erg gedaan. Wat een enthousiasme in onze groep!

De volgende vragen en opmerkingen komen naar boven: Wat is ons huidige energieverbruik? Kan dat lager?! Hoe doen we dat, elk voor zich minder energie gebruiken? Welke bronnen kunnen en willen we gebruiken? Een veld vol zonnecollectoren, een windmolenpark, biogas, aardwarmte, er zijn genoeg mogelijkheden. Engageren we ons individueel of maken we er een collectief gebeuren van? Allemaal vragen, en wij proberen een antwoord te vinden. We hebben een aantal studenten bereid gevonden om met deze doelstelling als onderzoeksvraag, aan de slag te gaan. En met dat resultaat kunnen wij de volgende stappen zetten.

Wie zijn energie hier in wil steken en met ons delen, nodigen wij graag uit om mee te denken en mee te doen. En we willen beginnen met zelf energie te besparen: wat gebruik ik, waar kan ik met minder voor meer/ of met meer voor minder! Een lamp minder, de vaatwasser voller, de wasmachine voller, ….Wie wil ons helpen?

Wie heeft het programma Tegenlicht gezien van maandag 8 oktober “Power to the people”, zeer inspirerend! En volgende website zijn zeer de moeite waard: www.netwerkduurzamedorpen.nl, www.urgenda.nl en er zijn vast nog meer andere, en eigenlijk een heleboel.

Je hoort meer van ons!
Meer weten? Meedoen? Of inspiratie delen! Benader ons!

WIST U DAT er op 2 FEBRUARI 2013 in het dorpshuis een energiemarkt is!!!