Goede voornemens?

3 februari 2013

in Verhalen

De kerstballen liggen weer voor een jaar op zolder en de oliebollen hebben we ook al lang achter de kiezen. Het nieuwe jaar is weer begonnen en traditiegetrouw hebben we goede voornemens voor het jaar, dat nog redelijk blanco voor ons ligt. Dat wil zeggen: 4 van de 5 mensen maken elk jaar goede voornemens. Van kleine dingen tot wereldschokkende‼ Van dicht bij huis tot het verbeteren van de wereld‼ En met of zonder lijstje… Wat zo jammer is, is dat tegen de tijd dat jullie dit lezen……. Jazeker de meesten van ons zijn dan alweer gesneuveld‼ Al vertellen de statistieken ons, dat 84% van de mensen met een goed voornemen optimistisch is over het volhouden ervan. Gezondheid is onze belangrijkste drijfveer. Jongeren vinden vooral hun persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk.

We zijn er met z’n allen niet zo vreselijk origineel in, want de top 3 van goede voornemens blijft al jaren hetzelfde: Niet meer roken, Op dieet, Meer bewegen. Nummertje 4 en 5 zijn echt van de laatste tijd: Zuiniger leven en Voor mezelf opkomen‼ Hoort bij de tijd van nu toch? De kranten staan er weer bol van en psychologen bouwen er hele theorieën mee. De 10 grote tips om het vol te houden, enzovoort, enzovoort ….. Stiekem denk ik: als iedereen het zo goed weet, waarom geven we het dan met z’n allen zo massaal op tegen goede-voornemens-jan-13eind januari?? Wel bijzonder, dat men het zo goed weet…. in theorie‼ Want dan zouden we het toch gewoon doen?

Het kan ‘em in de doelen zitten, die we onszelf stellen. Vaak zijn ze niet reëel …En dan kun je er knap depri van worden, als die eerste 5 kilo er niet de eerste week af zijn…Ik bedoel maar… En als we de doelen dan netjes bijgesteld hebben, komt bij mij ook weer het woordje Discipline ineens boven. Hum. Je kunt het ook anders bekijken. Als je werkelijk iets wilt bereiken, waarom doe je dat dan niet gewoon en wat heb je dan in hemelsnaam met de datum 1 januari te maken?

Misschien moeten we het in een hele andere hoek zoeken, hetgeen dan weer een grote dosis eerlijkheid vereist‼ Je zou eens rustig in een stoel kunnen gaan zitten en je dan proberen te bedenken, wat je grootste fouten in het afgelopen jaar waren.. Maak daar maar eens een lijst van en kijk er goed naar.. En dan maar hopen, dat je deze fouten in ieder geval nooit meer maakt!

In ieder geval zijn we er als maatschappij best heel druk mee. Gezondheid organisaties, verzekeringsmaatschappijen en zelfs banken bemoeien zich ermee. Er worden calculaties van gemaakt, prognoses en weet ik niet wat‼ Nou, ze doen maar.

Ik denk zelf dat we met alle fouten die we maken, aangekomen kilo’s, in de hoek gegooide sportkleding en nog veel meer, misschien gewoon moeten proberen om er een mooi jaar van te maken. Voor onszelf en voor alle mensen om ons heen…

Mag het nog? Een heel mooi 2013‼!

Agnes de Groot