Het Hegemer Skutsje??

13 mei 2013

in Overig nieuws

Hegemer skûtsje

Hegemer skûtsje

Een tijdje geleden werd ik door Rutger Efdee (u weet wel, van De Jong Watersport) aangesproken of ik interesse had in het verhaal over een Hegemer Skûtsje. Hè, loop ik achter, heb ik iets gemist? Ik weet van niks. Tijd voor een gesprekje natuurlijk!

Sietse Broersma is, samen met zijn vrouw Aukje, de trotse eigenaar van het Skûtsje Avontuur. Een prachtig schip, dat in 1906 gebouwd is door van der Werf in Schilkampen (Leeuwarden). Tot 1945 is dit schip als vrachtschip gebruikt. Daarna is het tot 1998 als woonark door het leven gegaan en nu toen weer omgebouwd tot pijlsnel wedstrijdschip. En heeft tot 2006 moeten wachten tot de familie Broersma het mooie schip ontdekte. Maar op dat moment begon haar glorie‼

Oorspronkelijk komt Sietse uit IJlst, maar kwam altijd al vaak in Heeg. Hij heeft hier volleybal training gegeven. Voetbal was ook helemaal zijn ding, maar toen een knie niet meer mee wilde werken, moest hij naar een andere sport uitkijken. Wel een teamsport, dat vindt hij belangrijk. Hij moet steeds meer denken aan het skûtsjesilen. Als kind vond hij het al machtig mooi om met zijn ouders naar de wedstrijden van de SKS te kijken en wat is er nou mooier voor een Fries dan zelf op zo’n schip te varen? Zoals Rutger zei: Voor een echte Fries zijn er twee dingen heel belangrijk. Het varen op een Skûtsje en het rijden van de Elf Steden Tocht. Beiden een grote eer.

Sietse begon met verschillende schippers mee te varen en kreeg steeds meer ervaring, totdat hij vond dat ze klaar waren voor een eigen Skûtsje. Ik zeg met opzet “ze”, want zoiets kun je natuurlijk nooit alleen aanpakken. Het hele gezin moet er wel achter staan. Nou dat deden en doen ze‼ Na een intensieve zoektocht hebben ze dit schip, De Avontuur gevonden. Doordat er aan de binnenkant geen betimmering was kon je goed zien in wat voor staat het schip verkeerde. Het werd dus goedgekeurd en gekocht‼ Ze is 16.97m lang en 3.48m. breed, zodat ze bij de IFKS in de a-kleine klasse terecht kwam. En ze doet het goed‼ Ze is snel en goed wendbaar. Dan heb je ook nog bemanning nodig want in je eentje……Dat bleek geen enkel probleem te zijn‼ Er is nu een hecht team van zo’n 15 man die samen zeilen. Dit jaar wordt er voor de 8e keer meegestreden voor het kampioenschap. Tot nu toe hebben ze nog altijd in de top 10 gestaan. De laagste plaats is een keer 8e geweest, maar voor de rest zijn ze twee keer nr.2 geworden en vorig jaar hebben ze uitgerekend voor Heeg de 1e plaats weten te bemachtigen‼ Joh…. Mooi wel dat ik tijdens het gesprek met deze 3 mensen zo duidelijk kan zien dat ze een grote liefde en zeker passie voor het skûtsjesilen hebben. Kan ook niet anders, want het zit ze alle drie in het bloed. Rutgers pake, Sietses pake en Aukje haar mem hadden ook al last van hetzelfde virus…….

We zullen even in een stukje geschiedenis moeten duiken. In 1857 kocht de familie Visser (palinghandelaren) de helling van de familie Palsma, die het al sinds 1660 in eigendom had. Het werd verhuurd aan Palsma’s meester scheepstimmerknecht De Jong met als enige voorwaarde dat de boten van Visser altijd voorrang zouden hebben. Het waren goede tijden voor de scheepsbouw. De Jong bouwde veel nieuwe werkschepen. Voor de pleziervaart werd er nauwelijks gebouwd. Heeg was in die periode een thuishaven voor niet minder dan zestig Skûtsjes. Natuurlijk werden de houten schepen tegen het einde van de eeuw langzaam verdrongen door de ijzeren zeilvaart . Maar 60 Skûtsjes. Na wat aanpassingen hebben de zoons van De Jong de overstap naar de ijzerbouw gemaakt en tot 1915 werden er gemiddeld 2 nieuwe Skûtsjes gebouwd. Naast de ijzerbouw bleven er gelukkig vakmannen rondlopen die het houtbewerken bleven beheersen want door de teruggang in de palinghandel veranderde er natuurlijk heel veel. Richting de 50er jaren werd er gaandeweg weer helemaal omgeschakeld naar de houtbouw, maar nu voor de recreatie.

Het is dus wel duidelijk, dat Heeg een historie met Skûtsjes heeft. Maar dat wisten jullie natuurlijk al, toch? En dan is daar nu het Skûtsje van de familie Broersma dat Heeg al 8 jaar als thuishaven heeft. Een groot gedeelte van de bemanning komt uit Heeg. Elke donderdagavond oefenen ze op “hun” thuiswater. Zou het dan niet mooi zijn als dit Skûtsje voor Heeg uitkomt ? Ze zouden het een geweldige eer vinden om de kar te trekken! Inmiddels is er een Stichting Het Hegemer Skûtsje in het leven geroepen voor dit doel. Ze willen graag bekendheid aan het schip en de bemanning geven. Met wat goede promotie en aandacht van de media hopen ze weer verder te kunnen komen. Het schip ligt er mooi bij dus daar kan het niet aan liggen. Visitekaartje!

Ze zoeken contact het de hegemer ondernemers en gaan bedrijven langs. Er is een sponsorcommissie waar Rutger zich veel mee bezig houdt, die flink aan de weg timmert…. En zo hopen ze het dorp Heeg achter zich te krijgen. En o ja, dit jaar gaan ze een poging wagen om kampioen te worden. De eerste wedstrijden zijn alweer gevaren.

Kijk eens op hun website: www.skutsje-avontuur.nl Daar kun je ook zien hoe je eventueel donateur kunt worden……

Ik vind het een geweldig idee
Agnes de Groot