De Veer

9 juni 2013

in De Veer

De Veer van Aad en Iemme Telleman-Barends

veer-oktober-2012Tom Kerkhoven gaf de veer aan ons door.

Inwoners van Heeg zijn wij (Aad en Iemme Telleman-Barends) pas sinds 10 januari 2011, maar we woonden al een half jaar langer in Friesland. We hadden nl. het geluk dat we niet regelrecht van Malden (bij Nijmegen) naar Heeg verhuisd zijn. Omdat ons huis in Heeg nog niet klaar was, hebben we een “tussenstop” gemaakt in Lytsewierrum. We woonden daar in een prachtig huisje vlak onder de kerktoren. Wat een verrukkelijke stilte, wanneer je al jaren voortdurend het geluid van een autoweg op de achtergrond hebt gehoord. Van die stilte genieten we nog steeds, terwijl zo nu en dan een auto op de rondweg de zaak ook verlevendigt.

We waren beiden met pensioen gegaan en onze drie dochters hadden ons gevraagd om bij één van hen in de buurt te komen wonen. Dat betekende een keus tussen Amsterdam en omgeving of Sneek en omgeving. Nu hebben we met veel plezier 11 jaar in Amsterdam gewoond, maar we kozen toch voor Sneek. We waren geen watersporters van huis uit, hoewel Aad meer dan vijftig jaar geleden heeft leren zeilen in Oppenhuizen. We begonnen dus Sneek en omgeving te verkennen. Je zit dagen op Funda om je droomhuis te ontdekken, dat je nog kunt betalen ook, en je gaat af en toe kijken hoe zo’n huis er dan in het echt uitziet.

Op een dag waren mijn zwager/broer en schoonzus vanuit Oudega aan het fietsen en moesten voor de brug wachten. Om de wachttijd goed te gebruiken keek mijn broer/zwager in de etalage van Schrale, de makelaar. Zo ontdekte hij dat op een prachtige plek huizen te koop stonden, die nog gebouwd moesten worden. Hij belde, we kwamen en waren gelijk enthousiast en wel het meest over het uitzicht. Bij Nijmegen zijn heel veel mooie bossen, maar de ruimte en weidsheid hier vinden we erg prettig. En elke zonsondergang is een nieuwe ervaring, waar we nooit genoeg van krijgen.

We wonen hier aan het Skarspaed nu ruim 2 jaar. Na 2 cursussen bij Afûk verstaan we het Fries redelijk. Spreken is nog iets anders, ontdekken we wel. En we ontdekken ook dat eigenlijk iedereen Friestalig is. We hadden dat pas na een poosje in de gaten: iedereen spreekt zo voortreffelijk Nederlands, dat je je als “Hollander” niet realiseert dat Nederlands niet de eerste taal is.

Nog een paar details die misschien interessant zijn.
We hebben de laatste 18 jaar in een huis van bewaring/gevangenis gewerkt (Aad) en in een verpleeghuis (Iemme). Allebei werkten we er als dominee en dat hebben we met veel plezier gedaan. We zijn begonnen als gemeentepredikant, elk voor de helft van de tijd, eerst in Muiderberg, later in Rotterdam-Delfshaven. Het delen van werk en het huishouden en de opvoeding van de kinderen is ons zeer goed bevallen. We hebben 3 dochters, 2 schoonzonen, 3 kleindochters en 1 kleinzoon.

Dat betekent genieten van veel mooie dingen, waar ook Heeg een onderdeel van is. Als u één van ons tegenkomt, – bij de fysio of op het tennisveld, bij de kerk of op een braderie in Heeg, of misschien op de markt in Sneek, – dan mag u ons van alles vragen over dat wonderlijke gebeuren dat we de kerk noemen. We praten nog altijd graag over wat we zoal gedaan hebben.

Pas achteraf beseffen we hoe groot de stap naar Friesland was, die we gezet hebben. We zijn er zeer tevreden mee.
Aad en Iemme Telleman-Barends

Wij geven de veer door aan onze buren, Henrike Huetink en Rein Brouwer, die aan ons landelijk wonen de sfeer hebben toegevoegd van kippen en een haan.