De Syl in Heeg

1 juli 2013

in Overig nieuws

De Syl in Heeg

De Syl in Heeg

Ets De Syl in Heeg van Ids Wiersma

In een radio programma van Omrop Fryslân hoorde ik dat er een mooie expositie van de Friese kunstschilder Ids Wiersma in Brantgum (bij Dokkum) was. Had al eens het naïeve werk van melkvaarder Ruurd Wiersma (1904-1980) in Burdaard bewonderd, maar het werk van Ids Wiersma is van een geheel andere orde. Het is overigens zo wie zo leuk om wat rond te kijken in dorpjes in het noordwesten van Fryslân. Even lekker uitwaaien op de pier bij Holwerd, en vooral bij laag water is het genieten als verschillen vogelsoorten hun voedsel uit het slik halen. Dus ben ik maar weer eens naar die hoek van Fryslân gereden om een en ander te bewonderen.

Ids Wiersma werd in 1878 in Brantgum geboren en in 1965 in Dokkum overleden. Op de lagere school bleek al dat Ids Wiersma talent voor tekenen had, wat door de schoolmeester gestimuleerd werd. Aanvankelijk was hij huisschilder, echter zijn andere tak van schilderen bleef niet onopgemerkt. Door medewerking van de schilders Israëls en Mesdag werd hij toegelaten op de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Waar hij ook enkele jaren les gaf in etsen en lithograferen. Zijn vroege werk was vooral het boerenwerk op het land en de boerderij, maar later schilderde en tekende hij ook dorps- en stadsgezichten. Daarnaast illustreerde hij onder meer de dichtbundel ‘Rispinge’ van Piet Jelles Troelstra en ‘Rimen en Teltsjes’ van de gebroeders Halbertsma.

Ids Wiersma heeft ook een tijd in Woudsend gewoond en zijn er werken van diverse plekken in de Súdwesthoeke gemaakt. En laat nou op de expositie ook een prachtige ets van de Syl in Heeg (1906) hangen. Bij navraag wie de eigenaar was, bleek deze aanwezig te zijn en vroeg ik hem of hij soms oud Hegemer was en of de ets te koop was. Helaas niet, daar hij verzamelaar was van het werk van Ids Wiersma.
Maar van etsen zijn in de regel meer gemaakt, en komt er nog eens een boven water.

Mariet Swart