Activiteiten A.K. it Heechhus

7 oktober 2013

in It Heechhus

Programma oktober en november

ACHMEA CULPA: ‘KRIMP’ TEATER IN É KROECH

‘Krimp’ is de opfolger fan de súksesfolle produksjes ‘Katarsis’ en ‘Kredo’. Trije kroechteaterstikken skreaun troch keunstner Gerrit Breteler. ‘Krimp’ wurd wer rûnom yn de provinsje yn kafees, teaters en doarpshuzen spile.
De gefolgen fan de ynsette krimp op it Fryske plattelân biede genôch ynspiraasje om de besikers fan kafee ‘De Bûnte Bok’ harren ferhaal dwaan te litten. Mei humor en tragyk, rymjende taal, skilderkeunst en bysûndere muzyk sil dizze foarstelling de taskôger ferliede ta neitinken, meidwaan en it útroppen fan: ‘Lift up thy voice, be not afraid.

Kabaretier Jan Jaap van der Wal hat as regisseur fan ‘Krimp’ de linige wurking socht tusken it flotte stedske intellektualisme en it stoefe plattelânske temperamint. In nije útdaging foar de spilers Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma. De ferneamde grimeur Arjan van der Grijn hat de akteurs wer bystien yn harren syktocht nei de personaazjes. Omdat de beide akteurs alle karakters spylje, moat der yn rap tempo fan rol wiksele wurde. Mei minimale middels in optimaal resultaat!
Arjan wist wêr ‘t ‘r oan begûn: ‘’ Da’s lache man’’ ………………………

WOANSDEI 2 OKT. OANFANG : 20.00 OERE

——————————————————————————————————————————-

HERFSTBINGO

Alweer voor het vierde seizoen starten we het nieuwe seizoen traditioneel met de herfstbingo. Wie gaan er weer met de schitterende prijzen vandoor op deze oergezellige Hollandse avond in It Heechhûs?

VRIJDAG 4 OKTOBER AANVANG 20.00 UUR

——————————————————————————————————————————–

‘DE FERSYSKRIVERS’, HEIN JAAP HILARIDES EN JAN DE VRIES. ‘BILDTSKER MIDDEI’ MET VERHALEN EN MUZIEK.

Jan de VriesJan de Vries is muzikant/liedjesschrijver uit Oude Bildtzijl dorp in het noorden van Friesland in de gemeente Het Bildt. Jan schrijft zijn eigen muziek en zingt liedjes in de Bildtse taal/dialect. De Bildtse taal is een mengtaal die is ontstaan doordat in 1505, voor de inpoldering van het gebied, mensen uit Zuid-Holland werden aangetrokken. Dit oud Hollands heeft zich vermengd met het Fries waardoor een eigen taal/dialect is ontstaan. Voor meer informatie over de Bildtse geschiedenis: http://www.dankert.nl/frame_nl.html

Zijn liedjes zijn voornamelijk zielenroerselen over het lief en leed van hemzelf en dat van anderen. Soms op waarheid gebaseerd en soms fictief. Verder speel hij al zo’n 20 jaar bij de band de Feetwarmers. Ook bij de Feetwarmers schrijven en zingen ze de meeste nummers in de Bildtse taal.
Sinds 2008 speelt Jan de Vries ook zo nu en dan met het gezelschap Gurbe en Freonen. Samen met troubadour Gurbe Douwstra, Gerbrich van Dekken, Johanna Hamstra en Wander van Duin speelt men repertoire in zowel Fries als Bildts.

Hein Jaap hilaridesHein Jaap Hilarides (Sint Jacobiparochie, 1969) is vooral bekend als Friestalig dichter. Hij is redacteur van het Fries literaire tijdschrift Hjir en hij publiceert o.a. in De Moanne. Verder speelt hij piano en keyboard en zingt hij in het Bildts. Hilarides speelde en zong in de jaren ’90 in Wiegels Wukkel Masine en De Wjukkels.
In 1997 en 1998 bereikte Hilarides de finale van het Liet Festival met resp. Blond en besonder en Taai as Bildtse klaai.

Zanger/pianist Hilarides formeerde met drummer Hendrik Elings in 2003 een band die op boogy-woogy geinspireerde muziek speelt. In 2005 kwam daar bassist Johan Kramer bij. Met de Rebound Boogie Bent en het lied Jappie Roebelaar (of hoe ’t ik an myn bijnaam kom) bereikte Hilarides in 2004 de finale van het Liet Festival. Hilarides vertaalde ook diverse nummers van de Rolling Stones in het Fries voor The Hangouts. Bij de cd-opname van die band speelde hij bovendien piano.

ZONDAGMIDDAG 6 OKTOBER AANVANG 15.30 UUR ENTREE 5,00 EURO

——————————————————————————————————————————–

KINDERFILMMIDDAG ‘BRAVE’ DINSDAG 22 OKTOBER

Brave is het verhaal over een heldhaftig meisje MERIDA, een bekwaam boogschutter en een koppige dochter van Koning Fergus en Koningin Elinor. Merida is vastbesloten haar eigen leven te bepalen en gooit een eeuwenoud gebruik in de wind dat heilig is voor onhandelbare en uitgelaten heersers van het land. Merida ondekt de ware betekenis van moed wat onbedoeld chaos in het koninkrijk veroorzaakt. De film begint ’s middags om twee uur en de entree is 2,50 met in de pauze natuurlijk wat lekkers!

——————————————————————————————————————————–

TRYATER MEI IN MOAIE JÛN (Sinteklaas)jûn, in dream en de takomst

IN MOAIE JÛNAnnelys fiert foar it earst sûnt har skieding Sinteklaas. Yn har âlderlik hûs, mei har heit en har soantsje, dy’t noch oan Sinteklaas leaut. It liket in moaie jûn te wurden: De heit sil foar Sinteklaas spylje en twa stúdzjefreonen fan Annelys komme ek gesellich lâns. Al gau docht bliken dat se alle fjouwer dwaande binne harren libben in nije rjochting te jaan. Allegear wolle se fierder of tinke se fierder te moatten. Allinne, hoe witte je dat je fierder geane en net achterút?

De personaazjes binne hiel werkenbere minsken. Ien ding ha se gelyk: se binne op ‘e syk nei gelok en wurdearring en ha dêrom de wil om te feroarjen. Dizze syktocht, mei alle hobbels dy’t der by nommen wurde moatte, foarmet de basis foar sawol pynlik werkenbere, as hilaryske tafrelen.

Ira Judkovskaja, artistyk lieder fan Tryater, hat mei In moaie jûn har earste jûnfoljende stik skreaun. Ira beskriuwt sitewaasjes rjocht út it libben en sjocht der mei humor nei.

Tekst en regy Ira Judkovskaja; spilers Joop Wittermans, Nynke Heeg, Lysbeth Welling en Wouter van Oord; foarmjouwing Maria Dourron; kostúms Linda Eijssen; ljochtûntwerp Henk van der Kooi; muzyk Laurens van der Meulen gedichten Peter Sijbenga oersetting Bouke Oldenhof

WOANSDEITEJÛN 23 OKTOBER OANFANG 20.00 OERE ENTREE 14,-/ 12,50/ 10,-

De koarting foar de Freonen fan It Heechhûs is foar dizze jûn net fan tapassing.

——————————————————————————————————————————–

FILMHUIS IT HEECHHÛS ARGO MAANDAG 28 OKT. AANVANG 20.00 UUR

Op 4 november 1979, wanneer de Iraanse revolutie haar hoogtepunt bereikt, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran, waarbij 52 Amerikanen gegijzeld worden. Maar in het midden van de chaos, slagen zes Amerikanen er in om weg te glippen en toevlucht te zoeken in het huis van de Canadese ambassadeur. Wetende dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en waarschijnlijk gedood worden, moet de CIA-specialist Tony Mendez (Affleck) met een riskant plan voor de dag komen om ze veilig het land uit te krijgen. REGIE: Ben Affleck.

———————————————————————————————————————————

4 US+ BRENGT: ‘BREEKBAAR’

Crisis 2026……..een spiegel in de tijd. Waar doen we onze boodschappen? Wie is onze president? Wat is er van onze dromen geworden? En onze kinderen? 4-US+ waagt zich in een nieuwe, muzikale voorstelling aan een onvoorzichtige voorspelling. Ze zingen en spelen het verhaal van winnaars en losers. Mensen zoals u en ik. Op en onder een brug als schakel tussen hier en daar, nu en straks. Maar de brugwachter wordt vervangen. Zijn afscheidsspeech blijft hangen aan de railing van zijn brug. De echo van hun liederen weerkaatst -via beton- over de rimpels van het water. Een plek voor een nieuw begin?

Spelers: Atty de Heer/ Gerben Postema / Gisela Schadenberg / Hieke v.d. Akker / Kees van der Veen.

ZONDAG 3 NOV. AANVANG 16.00 UUR ENTREE 7,50

——————————————————————————————————————————–

WOENSDAGAVOND 13 NOVEMBER REPAIRCAFÉ

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een klok of wekker die niet meer loopt? Of een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! It Heechhûs houdt woensdagavond 13 nov. het allereerste REPAIRCAFÉ van Heeg en omstreken. DE A.K. ZOEKT VOOR DEZE LEUKE EN NUTTIGE AVOND EEN PAAR ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS DIE DE REPARATIES KUNNEN UITVOEREN. Hierbij denken wij vooral aan een aantal ‘vakmensen in ruste’; b.v. een meubelmaker, naaister, elektricien, klokkenmaker etc. Aanmeldingen graag in It Heechhûs of tel.442593.

Let wel het gaat om kleine artikelen. Dus geen steekkar met een koelkast of wasmachine erop of een auto of een brommer……………verder alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie.

De A.K.