11-Merentocht Stand Up Paddle vanuit Heeg

8 september 2014

in Evenementen

Begin juli vond vanuit Heeg het eerste 11-Merentocht Stand Up Paddle’ evenement plaats. Stand Up Paddle (S.U.P.) is oneerbiedig gezegd staande op een plank in het water peddelen. De plank moet je vergelijken met een surfplank maar dan anders. De boards zoals de ‘Suppers’ het noemen zijn speciaal ontwikkelde en doorontwikkelde voor deze sport.

De sport is nog niet ‘groots’ bekend maar de afgelopen jaren hebben er al wedstrijden plaats gevonden in Nederland met ook internationale deelname, want ook in het buitenland is dit een sport die beoefend word. Een van die wedstrijden is de ‘Elfstedentocht’. Dat is dan in vijf dagen 220 kilometer ‘Suppen’ langs de 11 steden van Fryslân.

Bij de beoefenaars van deze sport zitten ook Hegemers. Zo kwamen Rom Loopik (oud Hegemer) en Frank Hettinga (huidig dorpsbewoner) op het idee om een 11-Merentocht te introduceren. Met steun van de ‘Elf steden commissie’ en de W.S.H. zetten zij zich hiervoor in en met hulp van veel vrijwilligers is de eerste ’11-Merentocht’ van 11 t/m 13 juli 2014 gerealiseerd met zowaar ook nog deelnemers uit het buitenland.

De 11-Meren commissie heeft zich bezig gehouden met alle organisatie rondom deze tocht, zoals voorziening voor overnachting, eten, E.H.B.O., massage, halte plaatsen waar eten en drinken gereed stond en een track en trace systeem om de deelnemers te volgen. En dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd
De W.S.H. vrijwilligers verzorgden de route zoals uitzetten van de route, het wedstrijd gedeelte met start en finish van de deelnemers en begeleiding op de route door mee te varen. Die hebben er dan ook 120 kilometer op zitten.

Vrijdagmorgen 11 juli vond vanaf de Watersport Camping Heeg op de Weisleat de eerste start plaats. 47,5 Kilometer later de finish op de Syl in de dorpskom. Met medewerking van de gemeente Súdwest-Fryslân en vooral Klaasje Zijlstra stond de brug in het dorp 3x keer voor de ‘Suppers’ open. Heegermeer, Rakken en Welle, Koevordermeer, Langweerder Wielen, Sneekermeer, via Top en Twel naar Sneek, Rondje Witte en Zwarte Brekken, door Sneek en IJst terug naar Heeg. Weinig wind maar erg warm weer maakten er een zware tocht van waarover de winnaar Emiel Halma 5:38 uur deed en de laatst binnenkomende 8:32 uur. Voor allen een prestatie van formaat.

Vanaf het standje van Watersport Camping Heeg vonden ondertussen S.U.P. clinics plaats voor alle kinderen (en ouders) die belangstelling hadden om deze sport te ontdekken. Ook de volgende dagen zou dat gebeuren.

Zaterdagmorgen 12 juli, ook weer op de Weisleat, de start van de tweede wedstrijd. Voor de ‘Suppers’ ideaal omdat alle 26 deelnemers, velen met hun familie, daar hun overnachtingen hadden. Deze dag 44,4 kilometer over Slotermeer, Brekken, Tjeukermeer, Langweerder Wielen, Koevordermeer, Welle, Wymerts en Heeger Var terug naar Heeg. Wederom lag het W.S.H. startschip op de Syl bij de familie Zijlstra tegen de wal waarvoor nog onze dank.
Winnaar Albert Grossguth had hiervoor 5:25 uur nodig en gezien zijn reactie betekende deze overwinning heel veel voor hem.

Zondag 13 juli was de afsluitende dag. Start (en nu ook de finish) wederom bij de Watersport Camping. Het weer iets meer bewolkt dan de vorige twee dagen waardoor deze tocht minder uitputtend zou worden door het minder warme weer en de kortere afstand, toch nog altijd 26,7 kilometer. Nu was het tegen de wind in over het Heegermeer naar Gaastmeer, via Sandfirden naar Oudega waar de verplichte pauze was en daarnaar door het mooiste stukje van Fryslân terug naar Heeg.
En daarmee bedoel ik via Idzegea maar de Idzergeaster Poel, door naar de Skuttepoel, Palsepoel en Rintjepoel terug naar Heeg. De deelnemers spraken later allemaal vol lof over deze route die ze allen als erg prachtig hebben ervaren. Winnaar Emiel Halma deed dit in 3:14 uur en had ondertussen nog genoeg tijd om rond te kijken.

De einduitslag van deze eerste ’11-Merentocht Suppen’ met een totale lengte van bijna 120 kilometer was bij de heren als volgt:

1 Emiel Halma met een totale tijd van    14:18 uur.
2 Jasper van Overbeek                           15:09 uur.
3 Jochem Steur                                      15:19 uur.

Bij de dames waren de winnaars:

1 Morene Dekker met een tijd van    16:31 uur.
2 Aukje Postma                                19:35 uur.
3 Tineke Merkus                               22:33 uur.

Nakijken kan op www.facebook.com/sup11merentocht en beide winnaar verdienden naast eeuwige roem ook een startbewijs voor de Elfstedentocht (www.sup11citytour.com) welke van 3 t/m 7 september 2014 plaats zal vinden.

En hierbij nog de resultaten van onze Hegemers:

4 Rom Loopik met een tijd van     15:44 uur.
5 Frank Hettinga                          15:48 uur.

Ruurd van Wieren en Michiel van der Pol hebben door een blessure ieder de zaterdag niet kunnen ‘Suppen’ maar beide overige dagen zaten ze goed in het veld.

Voor zowel de 11-Meren commissie als de W.S.H. was dit nieuwe evenement een aftastende samenwerking waarvan moeilijk in te schatten was, wat allemaal nodig was voor slagen. Mede door de inspanning van veel vrijwilligers en het mooie weer is het een geslaagd evenement geworden.