Drekrace Heeg 2014

21 oktober 2014

in Evenementen

Na maandenlange voorbereiding was het dan eindelijk zover; de lang verwachte Drekrace zou plaatsvinden op deze mooie zondag 7 september. De drekgoden waren goedgezind en al gauw brak de lucht open en voorzag ons van een strakblauwe lucht. Alle obstakels waren gereed en aan vrijwilligers kwam niet tekort en met de aanwezigheid van professionele fysiotherapie en de brandweer stond alles klaar om van start te gaan, het was alleen nog wachten op de 156 deelnemers…

Daar kwamen ze met hordes binnen gelopen. Vol toewijding liepen de teams naar de inschrijftafel vol overtuiging dat uitgerekend zij die grote wisselbeker mee naar huis zouden nemen; uiteindelijk zou blijken dat niets minder waar zou zijn want het afleggen van het parcours was alleen weggelegd voor de allersterkste mannen en vrouwen. Onder luid geschal van onder andere ACDC en Wolfmother bereidde de teams zich voor op de grootste beproeving van hun leven. Met één oog gefocust op de beker en het andere oog op de concurrentie stroomde iedereen over van adrenaline en was klaar om dit helse pad te betreden.

drekrace

drekrace

Na het startsignaal vertrokken de eerste teams richting de camouflagenetten en het zwemparcours op het strand en de passantenhaven om vervolgens richting de Van Ommen polder te rennen. De vele toeschouwers kregen waarvoor ze gekomen waren; de geur van mest en blauwe drek die opsteeg door de deelnemers die de sloten omploegde. Daarnaast konden de toeschouwers genieten van vele zwetende, zwoegende, zwarte, huilende deelnemers die de dag vervloekte dat ze ooit hebben besloten om mee te doen aan de Drekrace. Na de Van Ommen polder hervatte de race zich door het Heempark. Hier kregen de deelnemers te maken met obstakels die nog het meeste van hun inspanningen vereiste. Drijvende balken, 150 autobanden, en overstroomde loopgraven vereiste veel doorzettingsvermogen en teamwork van alle deelnemers. Toen de teams uiteindelijk uit de verraderlijke klauwen van het Heempark waren ontsnapt, zette de race zich voort richting het centrum waarbij ze via touw de oversteek moesten maken vanaf Piersma richting De Syl. Bij dit obstakel kwamen de meeste deelnemers tot de realisatie dat zij niet genoeg hadden getraind voor deze dag. Tot slot haastten de teams zich via torenhoge strobalen richting de feesttent waar ze de “Bel der Verlossing” moesten luidden om een eind te maken aan deze race.

Bij binnenkomst van alle teams werd al gauw gegrepen naar een koud glas bier om vervolgens verhalen uit te wisselen over hoe slopend, zowel mentaal als fysiek, deze Drekrace was en hoeveel harder er getraind zal worden voor volgend jaar. Toen aan het eind van de middag de uitslag bekend werd gemaakt werden alle deelnemers rusteloos, want wie zou nou die begeerlijke wisselbeker mee naar huis nemen? De verschillen waren nihil maar uiteindelijk was de eerste plaat veroverd door Drekbeuners (team 36) met een tijd van 37:38. Als tweede veroverde Hokje 10 (team 11) de zilveren plak met een tijd van 38:02. En de derde plaats ging naar de Modderfokkers (team 15) die geëindigd waren met een tijd 39:26.

Nogmaals willen we iedereen bedanken die heeft geholpen om de Drekrace mogelijk te maken, het zij in de vorm van materiaal levering of vrijwilligershulp. Daarnaast willen we de mensen van Heech Yn’t Findel bedanken zonder wie dit evenement niet mogelijk was geweest. We hopen alle deelnemers, en meer, volgend jaar weer te mogen verwelkomen wanneer het parcours nog zwaarder, intensiever en meedogenlozer zal zijn tijdens de DREKRACE 2015!!!

Met vriendelijke groet,
Organisatie Drekrace