Buurtvereniging de Tollecamp

23 november 2014

in Overig nieuws

De Laatste Keer

Zaterdag 20 september, een mooie nazomerdag. Ideaal weer voor een barbecue, een zeiltocht, iets anders, gewoon een ideaal zaterdag.

Voor buurtvereniging TolleCamp (Tollewei, Campen, Koaldyk en it Eilân), samengegaan met Smelwar en Houw was door een groepje vrijwilligers een buurtmiddag geregeld. Een afsluitende buurtmiddag wel te verstaan, het zal de laatste keer zijn. Teruglopende belangstelling voor een bestuursperiode in de buurtvereniging, teruglopende belangstelling voor gezamenlijke activiteiten of samen iets doen zorgde ervoor dat het bestaan van de buurtvereniging op een heel laag pitje stond. Oorzaak; als buurtvereniging te groot, te weinig vrijwilligers, te veel overige activiteiten, zeg het maar.

Maar, zeg ik, nog eenmaal is er iets geregeld, voordat de buurtvereniging zal ophouden te bestaan. We verzamelen ons voor de laatste keer op het terrein van jachthaven Foekema, op het stukje waar skûtsjeverhuur ‘Haghe’ altijd ligt. Op deze dag een van de mooiste plekjes van Heeg. Het is goed geregeld en als er een voldoende groot groepje aanwezig is kunnen ze eventjes met Theun Lammers op het skûtsje zeilen op de Hegemer Mar. Hoe Theun en zijn zeilmaat dit doen is schilderend en voor jong en oud is het een pleziertje, deze vaartocht.
Na terugkomst is er nog een nieuw groepje wat wil zeilen en met het zelfde enthousiasme wordt ook voor deze groep naar de Hegemer Mar gevaren. Het is de laatste keer dit jaar, en de laatste keer vanaf deze schitterende plek midden in het dorp, dat Theun en Janna Lammers met gasten zullen varen.

Ondertussen is het gezellig druk, kinderen vermaken zich op een springkussen of in de drijvende ballen en de limonade kringen zitten om hun mond. De ouderen zitten aan de borrel en de barbecue-geuren zorgt voor een gezonde trek.
Johan en Oeke Oost, buurtbewoners en ook gastheer en dame (we zitten namelijk op hun terrein) schuiven ook aan. Gezellig zitten we met de ruggen tegen de loodsen aan waar we vele praalwagens hebben gebouw en menig buurtfeestje hebben gehad. Jachthaven Foekema is altijd goed voor ons geweest en zo ook deze laatste keer. Over een maand is het hier stil en leeg. Er wordt al veel opgeruimd, ook bij Theun en Janna waardoor nog menig aardigheid vanaf deze plek een nieuwe bestemming krijgt ergens anders in Heeg.

In het donder sluiten de laatste gasten, voor de laatste keer af. Dank voor alle gastvrijheid aan jachthaven Foekema en skûtsjeverhuur ‘Haghe’. Dank aan alle vrijwilligers en bestuursleden die een jarenlang bestaan van de buurtverenigingen mogelijk hebben gemaakt.
Het was de laatste keer. En nu er geen buurtvereniging meer is, is het restant bedrag aan kasgeld overgemaakt aan ‘Heech Fan Alds’.

Het is voorbij.