Uitvaartverzorging hoort ook bij het leven

20 april 2015

in Verhalen

Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van Meindert Heslinga. Of ik iets wil schrijven over zijn bedrijf, Heslinga Uitvaartverzorging. Ze hebben een nieuw pand betrokken en organiseren binnenkort een open dag. Natuurlijk wil ik dat en op een zonnige ochtend hebben we een afspraak. Terwijl ik er naar toe ga bedenk ik me dat het best wel eens een moeilijk gesprek kan worden, want wat weet je nou uiteindelijk van zo’n bedrijf en wat wil je ervan weten? Aan het einde van het gesprek ben ik echt een hoop wijzer geworden en vertrek ik met veel respect voor de mensen, die ons begeleiden op onze laatste rit.

Ze zitten in het kantoor, dat ze eind 2013 hebben gekocht op de Draei nr.13. Sindsdien is er gesloopt, gedacht, gebouwd en geschilderd uitvaarten nu is het bijna klaar. Overal is aan gedacht om het werk met zorg te laten verlopen. Er is een ruimte, die je als zitkamer kunt zien. Als de familie het graag wil kunnen ze hier rustig met de overledene in hun midden samen zijn. Zij krijgen dan een sleutel van deze kamer, zodat ze er altijd naar toe kunnen. Privacy staat hier voorop. Wat een mooie gedachte‼ Er is ook een keuken bij en een toilet.

Bij een overlijden zal eerst een arts de dood moeten constateren. Daarna wordt Meindert gebeld. Bij een overlijden thuis zal hij dan zo snel mogelijk langs komen. Er zal een plan van aanpak moeten komen en dan is het fijn als iemand je daarbij helpt. Meindert heeft een boekje met allerlei aandachtspunten. Er is een hoop om over na te denken en veel te beslissen. Gelukkig kan Heslinga Uitvaartverzorging de familie eigenlijk met alles helpen. Zo hebben ze in het kantoor grote printers staan zodat ze de kaarten zelf kunnen drukken, waarbij echt van alles mogelijk is. Ik heb echt hele mooie kaarten gezien.

Het bedrijf bestaat uit Meindert, zijn partner Gerda en zijn dochter Nynke. Nynke is degene die de administratie doet en zorg draagt voor het drukwerk, de lithurgie enzovoort. Gerda heeft het rouwvervoer voor haar rekening genomen met alles wat daar bijkomt. Meindert is degene die zich met de overledene bezig houdt en met de familie. Hij ziet dat de insteek van de laatste zorg zo langzamerhand veranderd is. We willen er meer bij betrokken zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de blanke kist, die door familie en vrienden van teksten voorziet wordt, beschilderd wordt. Zo krijg je een unieke kist. Weer een mooie gedachte!

In de jaren 80 raakte Meindert, zoals zovelen, zijn baan kwijt. Hij kreeg toen de kans om in Sneek kisten te maken en chauffeur te worden op de rouwwagen. En via een collega is hij langzaam in de uitvaartverzorging terecht gekomen. Hij was al grafdelver en drager. Hij realiseert zich dat hij bij de mensen komt op een bijzonder intiem moment. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan en als ik ze alle drie hoor praten doen ze dat zeker!
Het is een zelfstandig bedrijf, maar ze werken ook als vaste uitvaartverzorger voor diverse plaatselijke begrafenis verenigingen in Zuid West Friesland. Daar zijn afspraken over gemaakt.

Op 18 april organiseren ze een open dag in het nieuwe pand. Ze zijn er heel erg trots op en blij, dat ze nu alles onder één dak hebben. En dat willen ze jullie graag laten zien. We zijn allemaal welkom om een kijkje te nemen.

Het klinkt misschien een beetje raar in de oren, maar we zijn daar echt in goede handen.. Agnes de Groot