De Veer van Agatha Hobma

9 augustus 2015

in De Veer

Dankje wel Beitj dat je de veer aan mij hebt doorgegeven.

Mijn naam is Agatha Hobma. Ik ben geboren in 1951 in Osingahuizen of wel de Skou zoals wij het altijd noemden. Ik kom uit een gezin van 9 kinderen, 5 meiden en 4 jongens. Mijn ouders waren Evert van Asma en Ytje Flapper. We hadden thuis een boerderij. Op de Skou waren vroeger nogal wat grote gezinnen, dus veel kinderen om mee te spelen. De fam. Andringa, Koopmans, v.d. Veen. We hebben daar een mooie jeugd gehad. Zomers mee hooi ophalen en in mijn herinnering konden we elke winter wel schaatsen op de Wymerts.

Na de lagere school ging ik naar de Mulo. Ik was 15 jaar toen ik daar voor slaagde en solliciteerde bij Tonnema (kingfabriek) voor op kantoor. Wat een kantoorbaan echt in hield wist je toen niet. Ik moest mijn typediploma nog halen. Na een aantal jaren kreeg ik de computerafdeling in beheer. We werkten toen nog met ponskaarten. Order samen stellen, faktureren, loonstrookjes, alles werd afgelezen uit die kaarten. Daarna kwam de computer met beeldscherm dat was een hele verbetering.

Toen ik 21 was leerde ik Feike Hobma kennen. In 1975 zijn we getrouwd. Na een jaar in Sneek te hebben gewoond, kochten we een huis aan de Tollewei. Feike ging bij Nauta werken en bij de v.v. Heeg voetballen. Ook de zeilsport trok hem erg. Hij was dan ook snel gewend hier in Heeg.

In 1979 werd Yvonne geboren en in 1981 Johan. Ons gezin was compleet. Ik ben in 1979 gestopt met werken. Na 10 jaar thuis op de kinderen gepast te hebben wilde ik wel weer aan de slag. Ik heb gesolliciteerd als bejaardenhulp bij de Thuiszorg. Na 2 jaar heb ik een opleiding verzorgende gevolgd in Leeuwarden. Heb allerlei werkzaamheden gedaan in gezinnen zowel verzorgend, huishoudelijk en begeleidend werk. Ik heb veel gewerkt bij mensen met psych. Problemen. Dat was heel dankbaar werk.

Na 26 jaar ben ik gestopt. Kan me nu wijden aan mijn hobby’s, dat zijn wandelen, fietsen, muziek. Ik zing bij het Willekoar en ben 10 jaar terug begonnen met trekzakspelen. We hebben hier in Heeg een hele gezellige trekzakclub met zo’n 40 leden. Ik geef inmiddels aan 2 groepen les. Trekzak spelen is niet moeilijk, als je tot 10 kunt tellen en een beetje gevoel voor ritme hebt kan je al na een paar lessen al gauw een liedje spelen. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Ook voor privé les kun je bij mij terecht.

AgathaOok pas ik nog een dag per week om 2 kleinkinderen. We zijn inmiddels de trotse pake en beppe van 4 kleindochters. Vervelen doe ik me zeker niet. Ik hoop nog lang gezond te blijven en te genieten van mijn vrije tijd.

Ik geef de veer door aan mijn buurvrouw Riekje Cnossen. Succes Riekje.

Agatha Hobma