Ho! Net yn ‘e kliko!

7 september 2015

in Overig nieuws

net yn 'e klikoOp zaterdag 5 september, tijdens Heech yn’t Findel, start in Heeg de campagne ‘Ho! Net yn’e Kliko!’ We starten de campagne met een verrassingsact waaruit zal blijken dat je ook hele andere dingen met kliko’s kunt doen dan ze vullen met afval. Zorg dat je er bij bent en kom om 16.00 uur naar de feesttent!

Doel van de campagne is 25% minder restafval in de grijze container. Dit is niet alleen te bereiken door met z’n allen minder afval te produceren maar ook door ons afval beter te scheiden. We denken vaak dat we dat al heel goed doen maar uit onderzoek blijkt dat In onze grijze containers van alles zit wat er niet in thuis hoort, bijvoorbeeld tuinafval of versleten kleding. Hierdoor kan het niet meer gerecycled worden en wordt het verbrand. Zonde van de grondstoffen en zonde van het geld!

Het overgrote deel van het verkeerd weggegooide afval bestaat uit groenafval (GFT) en papier. Maar het gaat ook om textiel, elektrische apparaten, Klein Chemisch Afval en verpakkingsglas. In het komende jaar gaan we in Heeg de uitdaging aan om deze 6 soorten afval niet meer in de grijze container te gooien. Voor deze soorten afval geldt voortaan: Ho! Net yn’e Kliko!

Plastic, metaal en drinkkartons mogen wèl in de grijze container want die worden achteraf door Omrin uit het afval gehaald.

Laat zien dat je ook mee doet en plak de afgebeelde sticker op je grijze container. Tijdens Heech yn’t Findel kun je een sticker ophalen bij de informatiestand Ho! Net yn’e Kliko.

Natuurlijk is het de bedoeling dat àlle grijze containers in Heeg een sticker opgepakt krijgen zodat we met z’n allen ervoor zorgen dat Heeg 25% minder afval produceert. Wie niet naar de feesten gaat kan een sticker krijgen door een mail te sturen naar: email hidden; JavaScript is required. Met de sticker op de container maak je in het komende jaar kans op mooie prijzen. Dus, doch mei!

Ho! Net yn’e kliko!’ is een initiatief van Duurzaam Heeg en Plaatselijk Belang, samen met 3 andere Friese dorpen: Eastermar, Gytsjerk en Oentsjerk.