Kleurrijke benefiet avond Rwanda Rises

24 december 2015

in Goede doelen

Het was weer prettig binnenkomen in It Heechhûs, Sybout, Eric en Janny hebben het er behaaglijk warm, lichtjes op de tafels en een muziekje op de achtergrond. Op een scherm de foto met de leerlingen van het schooltje in Jenda – waar het vanavond om draait – met een spandoek waarop in grote letters staat: ‘THANK YOU HEEG’.
De muzikanten die deze avond belangeloos optreden zijn druk met soundchecken. Langzaam druppelt een bont gezelschap binnen, Hegemers van diverse pluimage, familie van Christine en Piet de Jong en last but not least helemaal vanuit Den Haag eregast Jean rwandaPierre Karabaranga de ambassadeur van Rwanda.
Het duo Yldau & Noël bijt de spits af en brengt een mix van pop, jazz en funk, heerlijk om naar te luisteren. Op het grote scherm komen ondertussen beelden van de prachtige natuur van Rwanda voorbij, maar ook van het haveloze schooltje waar ze het zonder water en sanitair moeten doen. In een praatje met de ambassadeur vertelt hij dat het met de waterhuishouding in Rwanda slecht gesteld is, hoewel er toch genoeg regen valt. Door het aanleggen van waterputten en irrigatiesystemen valt er veel te winnen. Hij vindt het belangrijk dat Rwandese studenten een ‘agriculture study’ in Wageningen volgen.
Christine komt met de verheugende mededeling dat het eerste geld is overgemaakt naar Rwanda en dat er nu eerst een waterput gegraven kan worden. Rwanda Rises Foundation heeft korte lijnen, duidelijke afspraken over geldverstrekking, werkwijze, tijdsbestek en bewijstukken vastgelegd. Zo zullen in fasen een sanitair gebouwtje en een extra klaslokaal uitgevoerd worden. Mede door een bedrag uit de stichting GNAP wordt dit project mogelijk gemaakt, maar natuurlijk moet Rwanda Rises ook zelf het nodige geld op tafel leggen. Als daarna DJ Chillos de ruimte vult met Rwandese en Afrikaanse muziek dan brandt het vuur los en gaan de Rwandezen inclusief de ambassadeur dansen.

rwanda-2Dan moet er ‘gewerkt’ worden, de Djembé mannen uit Leeuwarden geven een staaltje van hun kunnen en hebben de nodige trommels meegenomen zodat ook het publiek eraan moet geloven… it giet ‘r omwei… zo ook de dames van het Willekoar, Coby A, Coby Y, Anja A. en ondergetekende… Hans vrees niet…

Als de Hegemer band Bald & Grey (Julian A, Jan B, Jelke V, Jan W en Anneke A) op het podium staan met o.a. nummers van C.C.R. Status Quo, The Beatles en Janis Joplin dan wordt er stevig gedanst, ook de ambassadeur swingt weer lekker mee.
Ondertussen hebben Sybout en z’n crew de prijzen van de loterij uitgestald en kun je zien of je een van de geluksvogels bent. Maar het feest is nog niet afgelopen, want ook DJ Chris komt nog in actie en gaat het feest door tot in de ‘vroege’ uurtjes… Het was een gezellige rwanda-1en sfeervolle avond!

Heeft u de avond gemist maar zou u ook willen doneren voor dit doel.
Dit kan op rek.nr. NL06 RABO 0147 9676 27 t.n.v. Rwanda Rises Foundation
Maar dit kan ook door te tanken bij Sico Attema. Per getankte liter draagt het tankstation 1 cent af aan een goed doel. U kunt uw keuze laten vallen op Rwanda Rises Foundation. Deze vindt u onder de rubriek overig. Op een scherm ziet u het gespaarde bedrag direct.

Hartelijk dank aan iedereen die een steentje – in welke vorm dan ook –
heeft bijgedragen aan deze avond!
Namens Rwanda Rises
Mariet Swart