Spokentocht

24 december 2015

in Evenementen

Het werd weer een hele leuke Spokentocht, die mooie zaterdagavond in oktober.
Maar liefst 320 ouders, grootouders en kinderen in 33 boten en sloepen kwamen naar de Eker om te starten voor deze leuke Spokentocht op het water.
De datum van de Spokentocht was gelukkig goed uitgekozen, want we hadden enorme mazzel met het weer. De voorspelde regen en wind bleven nog even uit en de temperatuur was voor zo’n oktoberavond voor de warm aangeklede kinderen goed te doen.
Op de Eker brandden grote vuren en hingen in het licht opflitsende skeletten aan de bomen. De opstap-sloepen lagen allemaal al klaar en het was een gezellige boel toen al de andere bootjes daar ook nog bij kwamen. Nadat iedereen een plekje had gevonden en de stuurmannen achter het roer stonden kon de tocht beginnen. Om even over half acht mochten de boten met een tussenruimte van ongeveer 2 minuten starten om te griezelen en te genieten van alle spookachtige zaken langs het water en onder de bruggen.
De tocht voerde de bootjesvol met kinderen over de poelen en door de sloten en vaarten van Heeg en duurde ongeveer een uur . Alle clubs en verenigingen die met elkaar Heeg Promotie vormen hadden weer hun beste beentje voorgezet om leuke, spannende en griezelige dingen te bedenken.

En de bewoners langs de Spokentochtroute hadden massaal gehoor gegeven om de lichten in en om huis uit te doen, zodat het lekker donker werd. Ze hadden ook vaak fakkels en brandende korven in de tuin en op veel plekken dwaalden dolende geesten en spoken op terrassen, door tuinen en langs oevers.
Kleurige lichtstralen, kreunende en schreeuwende geluiden, skeletten en spoken, alles kwam voorbij. De fakkels gaven mooi de route aan die voerde van het ene enge voorval naar het andere. Een spook werd achternagezeten door een ander spook met een kettingzaag, plotseling doken er spoken op uit het water, je schrok je af een toe een hoedje! En de de kinderen keken met open mond naar de spoken, de vuren en de fakkels. Hartstikke spannend, zo’n Spokentocht.
Dat je ’s avonds laat in het donker met je ouders in een sloepje mag varen met alleen maar een paar kleine lampjes op de boot, dat is op zich al heel erg spannend. En als er dan om je heen fakkels en vuren branden en als er om de zoveel meter verschijningen en geluiden zijn waar je erg van schrikt, dan is het helemaal enerverend. Het was dan ook weer een hele ervaring voor het kleine grut.
Zo’n leuke Spokentocht in Heeg kan alleen maar slagen omdat er zoveel mensen aan meehelpen om het tot een mooi kinderfeest te maken.
Daarom alle dank aan de Spokenteams van Heeg yn ’t Findel, Heechspanning, Heechsimmer en de WSH en aan de bewoners langs het water die hun beste spokenbeentje hebben voorgezet.
En natuurlijk ook weer veel dank aan alle mannen en vrouwen die alles voorbereidden, de route uitzetten en de boel in de brand staken, de brandweer en de rescue-teams, de schippers, de sjouwers en de duwers en iedereen die zich op een of andere manier heeft ingezet voor deze leuke en geslaagde Heeg Promotie Spokentocht.
Allen hartelijk dank…..en volgend jaar gaan we gewoon weer op spokenjacht.
Bestuur Heeg Promotie.