PSZ ’t Pikepoltsje

5 februari 2016

in It Pikepôltsje

Wat hebben we gedaan:

Natuurlijk stond de laatste maand van vorig jaar in het teken van het sinterklaasfeest en kerstmis…

Sinterklaasfeest
We zijn begonnen met het maken van een pietenhoed. Met de hoed op hebben we eerst een kringspelletje gedaan en daarna zijn we op de kleine stoeltjes gaan zitten.
Terwijl we nog aan het smikkelen waren van de pepernoten kwam Sinterklaas binnen (poppenkastpoppen). Na een gezellig praatje en heel wat handjes te hebben geschud, vroeg Sinterklaas waar Zwarte Piet was. Hij zou al vast de cadeautjes naar it Pikepôltsje brengen… maar er was geen Zwarte Piet te bekennen. Na luid zingen en roepen hoorden we wat geluiden uit het bedje!!!
Daar lag Zwarte Piet te slapen naast Puk. Puk had zeker meegesjouwd en ze waren vast moe geworden. En de cadeautjes hadden ze verstopt! Alleen waar, dat waren ze vergeten. De kinderen wilden graag meehelpen met zoeken.
Maar dat viel nog niet mee! Na lang zoeken vonden we de zak van Zwarte Piet in het aanrechtkastje! Nou ja zeg!!! Zwaar dat die zak was!
Zwarte Piet en Puk hebben toen gauw de cadeautjes uitgedeeld en alle kinderen gingen tevreden naar huis.

Kerstontbijt
De laatste week voor de vakantie kregen de peuters een heus kerstontbijt op It Pikepôltsje. Lekkere broodjes, krentenbolletjes en natuurlijk hagelslag! Alles was prachtig versierd en er stonden mooie sfeerlichtjes op de tafels. De peuters hebben heerlijk gesmikkeld en gesmuld!

Amber, Rinze, Laerke en Klaas Douwe worden de komende maanden allemaal 4 jaar. Dat betekent dat zij de peuterspeelzaal gaan verruilen voor de basisschool en dat wij afscheid van hen moeten nemen. We hebben van jullie allemaal genoten, veel plezier op jullie nieuwe school!

pikepoltsje-1Nieuwe peuters:
We mogen maar liefst zes nieuwe peuters verwelkomen. Dat gaat gezellig worden! Charlie, Wim, Anne Jan, Jort, Sjoerd en Iris. Fijn dat jullie bij ons komen spelen! We wensen jullie een hele leuke tijd op It Pikepôltsje.
***************
Peuterspeelzaal It Pikepôltsje is opnieuw gecertificeerd voor meertalige ontwikkeling van peuters!

Het Fries heeft een vaste en duidelijke plek in het taalaanbod voor alle peuters van It Pikepôltsje. Friestalige kinderen krijgen zo een bredere basis met betrekking tot de moedertaal en Nederlandstalige kinderen komen spelenderwijs in contact met de tweede taal. Dat is goed voor zowel de taalontwikkeling als de cognitieve ontwikkeling.

In oktober 2015 is er weer bezoek geweest van de visitatiecommissie van “Stifting Frysktalige Berne-opfang”. In het verslag van deze commissie staat het volgende:

• It Pikepôltsje heeft de zaken omtrent het taalbeleid en het gekozen taalmodel goed op orde. Juf Geeske en haar vrijwilligsters voeren het taalbeleid professioneel uit en kunnen dit ook naar de ouders uitdragen.
• Juf Geeske heeft veel vaardigheden om goede Friese taalactiviteiten aan te bieden. Ook in informele gesprekken met peuters wordt het Fries gestimuleerd.
• De taalomgeving is voor alle peuters rijk en nodigt uit om zoveel mogelijk taal te gebruiken.
• Iedere peuter krijgt aandacht, uitdaging en positieve bevestiging. Juf Geeske en haar vrijwilligsters passen het taalgebruik aan, aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de peuter.
Wij zijn als bestuur en juffen uiteraard trots op deze certificering en blijven de meertalige ontwikkeling van peuters stimuleren!

pikepoltsje