Bridgeclub Heeg

2 maart 2016

in Bridgeclub Heeg

Ja, waar schrijf je dan weer over als je benaderd wordt om een stukje te schrijven. Misschien is het voor zowel insiders als outsiders interessant iets te weten over de historie van het bridgespel.

Bridge wordt door nogal wat landen geclaimd en het zou zo maar kunnen dat ook in Bokwerd een vorm van ‘bridge’ wordt gespeeld. Maar blijkbaar zo exclusief dat ze dit liever niet willen prijsgeven en contact met de buitenwereld mijden!!!
Aangenomen wordt echter dat eind 19de eeuw ergens in Turkije of Rusland een kaartspel (whist) tot een vorm van het huidige bridge heeft geleid. Hoe het woord ‘bridge’ is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Komt het van 19de -eeuwse Russische kaartspel biritch (=omroeper) of hebben Britse soldaten die tijdens de Krimoorlog (1853-’56) in Istanbul in een koffiehuis bij de Galata Bridge in aanraking kwamen met een kaartspel er de naam bridge aangegeven.

Het huidige bridge werd voor het eerst gespeeld op 1 november 1925, aan boord van het stoomschip ‘Finland’, varende van San Francisco naar New York. Uit verveling zijn een aantal passagiers gaan kaarten. Passagier Harold Vanderbilt bedacht een scoretabel en een passagiere voegde daaraan het begrip ‘kwetsbaar’ toe, ontleend aan een oriëntaals kaartspel dat ze speelde in China, en zo ontstond contractbridge. In 1928 werd het eerste kampioenschap gespeeld en nog altijd wordt de tabel van Vanderbilt, met wat aanpassingen, gebruikt.

BRIDGECLUB HEEGDe Amerikaan Culbertson maakte bridge populair, hij ontwikkelde een systeem dat nog steeds wordt gepeeld. Zijn extravagantie was zijn handelsmerk. Hij kocht zijn stropdassen in Rome en rookte voor zeven dollar per dag zijn eigen merk sigaret.
In de jaren 50 begon het Amerikaanse bolwerk te wankelen. De nieuwe Europese biedsystemen, het Engelse Acol systeem en het Italiaanse sterke klaveren systeem, bleken superieur. Engeland, Frankrijk en later Italië namen de heerschappij over, maar de Amerikanen hebben het verloren terrein inmiddels heroverd.

sigaretWas bridge destijds een elitaire sport, vandaag de dag spelen in Heeg vogels van diverse pluimage bridge. Stropdassen heb ik in Heeg nog nooit iemand zien dragen, laat staan extravagante uit welke wereldstad dan ook. En wat de rokers betreft, zij moeten in afzondering van hun ‘dure’ (meer accijns dan exclusief…) sigaret genieten.

Mariet Swart

Einduitslag van de tweede competitieronde. 2 paren degraderen. 2 paren promoveren.