Wat doet de OVH nu eigenlijk? (vervolg)

1 maart 2016

in Ondernemers van Heeg

In de vorige Sylboade heb ik jullie al een beetje verteld over de OVH2000. Het Ondernemersfonds is een nieuw essentieel onderdeel van het hele gebeuren. Daarvoor ga ik nog een keertje met Johan Oost praten. Dit keer gelukkig zonder ijzel…..

Dit fonds is een initiatief van de gemeente. De Stichting Ondernemersfonds SWF (de federatie) is opgericht als een spreekbuis namens de ondernemers in SWF richting de gemeente en de provincie. Bij deze federatie zijn nu zo’n 11 ondernemersverenigingen aangesloten. Onze gemeente is hierin niet de eerste. En in totaal hebben inmiddels zo’n 30 gemeenten in ons land zo’n fonds. Een ondernemersfonds is in eerste instantie een platform voor samenwerking in het uitvoeren van gezamenlijke activiteiten. Daarnaast legt het een basis voor het financieren van deze activiteiten. Je versterkt hiermee de organisatie en de uitvoeringskracht van het bedrijfsleven.

Dat klinkt een beetje ”dreech”. Wat betekent dit nu eigenlijk? Het ondernemersfonds is iets van de gemeente en de OVH “vertaalt” dit naar het dorp toe. Het zijn dus duidelijk twee verschillende dingen, om het maar eens simpel te zeggen….. Bij ons in Heeg gaat het met name om de promotie van ons dorp en om nieuwe initiatieven (in de breedste zin van het woord) in het belang voor Heeg. Klinkt logisch toch?

Bij de promotie moet je denken aan het uitdragen van de goede naam van Heeg door een groep ondernemers uit het dorp naar buiten toe. Dat kan b.v. op een beurs zijn. Eén of meerdere van onze ondernemers besluit daar te gaan staan. Dit is natuurlijk belangrijk voor deze bedrijven zelf, maar ook de goede naam van het hele dorp wordt daarmee vertegenwoordigd en uitgedragen. Andere ondernemers uit Heeg profiteren daar natuurlijk ook van. De OVH kan er ook voor kiezen om de VVV te vragen om Heeg te vertegenwoordigen op een beurs. Zo ontstaat een wisselwerking die voor alle partijen positief kan werken. Je moet denken aan het met elkaar samenwerken en ook elkaar ondersteunen. Als een relatie van je op zoek is naar iets bepaalds, is het natuurlijk geweldig als je iemand uit je eigen kring kunt helpen door een aanbeveling te geven. Misschien een beetje eenvoudig voorgesteld, maar zo werkt het wel‼
Ongeveer 2/3 van alle zelfstandigen uit Heeg is lid van de OVH2000. En als je lid bent, kun je ook meebeslissen over het besteden van het geld. Elk lid heeft namelijk het recht en de mogelijkheid om een plan in te dienen, om aanspraak te maken op gelden uit het ondernemersfonds. Dit plan wordt vervolgens door een commissie binnen de OVH beoordeeld of het in aanmerking komt voor het gewenste trekkingsrecht uit de opgespaarde “pot” door de ondernemers van Heeg. Meer informatie over het ondernemersfonds is te vinden op www.ondernemersfondsswf.nl en het bestuur van de OVH zal binnenkort nadere toelichting geven op de invoering en werking van het ondernemers-fonds voor Heeg en omgeving in de Sylboade.

Uit de samenwerking van de VVV Heeg en de OVH is Heeg Promotie voortgekomen. Ook hier weer met z’n allen een evenement van Heeg goed organiseren en ook elkaar niet in het vaarwater zitten. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de wagen van Heech Yn ’t Findel ook voor het Timmerdorp gebruikt wordt! En waarom niet?? Het is ook nog eens zo dat je door deze samenwerking elkaar versterkt. Iedereen wordt er beter van en dat is een hele goede zaak. Als Heeg een bruisende uitstraling heeft komen de toeristen natuurlijk graag naar ons mooie dorp om hiervan mee te genieten! Zo is dat‼ Denk aan afgelopen zomer….

De OVH heeft natuurlijk ook te maken met allerlei overheden… Ook hier geldt, dat samenwerking belangrijk is. Samen kun je een vuist maken tegen de overheid, als dat nodig mocht zijn. In welke vorm dan ook. We weten allemaal hoe frustrerend en ingewikkeld sommige “overheid” dingen op ons kunnen werken…… Een beetje steun van elkaar is daarom gewoon slim. Je hoeft toch niet allemaal hetzelfde wiel weer uit te vinden…..

Hier stopt het nog niet. De OVH denkt ook mee met andere dingen, zoals het Masterplan Heeg/Woudsend. Er is regelmatig overleg met Plaatselijk Belang. En de OVH heeft de website van Heeg opgezet. www.heeg.info Al eens hierop gekeken? Je kunt er alle leden van de OVH vinden, maar ook nieuws uit het dorp en evenementen. En natuurlijk ook de webcam‼

Misschien wisten jullie een stel zaken die ik hier heb geschreven al, maar misschien ook niet. Het leek me belangrijk dat we eens goed tot ons laten doordringen wat de OVH allemaal doet. En zoals jullie kunnen zien: niet alleen voor de ondernemers onderling, maar ook voor ons allemaal! We hopen op een mooie zomer ‼

Agnes de Groot (red. Sylboade)