St Jozefschool Heeg

13 juni 2016

in St. Jozefschool

Themaweek ‘Ho! net yn’e kliko!‘  9 t/m 19 meikliko

Maandag 9 mei zijn we samen met It Wrâldfinster met een hoop kabaal gestart met de themaweek ‘Ho! net yn’e kliko!‘. Er werd flink geslagen met lege frisdrankflessen op de door de gemeente aangeleverde kliko’s. Heel Heeg mocht het horen dat wij begonnen zijn met een themaweek over afvalscheiding. Het doel van deze themaweek is om de kinderen bewust te maken hoeveel afval we met zijn allen produceren en dat het goed scheiden van afval belangrijk is. Hoe kan je nu minder afval produceren en wat zijn de gevolgen voor het milieu van al dat afval. De campagne ‘Ho! net yn’e kliko!’ loopt in Heeg sinds september 2015 en heeft als doel de totale hoeveelheid restafval die wordt geproduceerd in een jaar tijd met 25% te verminderen. Deze reductie willen ze bereiken door in te zetten op een betere scheiding van Papier, Textiel, GFT, elektrische apparaten, verpakkingsglas en Klein Chemisch Afval. We gooien in Nederland namelijk nog steeds heel veel verkeerd weg. Maar in het algemeen minder produceren mag natuurlijk ook.

Op maandagmorgen hebben de kleuters poppenkast gekeken, de groepen 3,4,5 een gastles van Omrin gehad over afvalscheiden en zijn de groepen 6,7,8 Heeg in gegaan om te Himmelen. En wat een opbrengst  hadden ze, 3 zakken vol met zwerfafval achtergebleven na Heegspanning. In de klassen scheiden wij momenteel ook het afval, en na een week zit de zak voor lege drinkpakjes en koekpapiertjes al bijna vol! Samen met de kinderen willen we nadenken over hoe we de hoeveelheid afval kunnen verminderen.

Het fruitafval verzamelen we in een GFT-kliko en dit wordt naar de dorpstuin gebracht. Donderdagmiddag 19 mei sluiten we de projectweek samen met It Wrâldfinster af met een tentoonstellling over alles wat we gedaan, gemaakt en verzameld hebben.

Bruggen bouwen met muziek

In november zijn wij gestart met het project ‘bruggen bouwen met muziek’. Een project dat basisschoolkinderen de mogelijkheid geeft om een instrument te leren bespelen en dat bruggen slaat tussen scholen, dorpen, korpsen en muzikanten door samen muziek te maken. We kregen van Marten Miedema les op de bugel/ trompet. Al heel snel konden we liedjes spelen en we durfden ook best wel stukjes alleen te spelen. Vanaf februari gingen we samen spelen met groep 6 van It Wraldfinster. Zij kregen ook les op bugel/ trompet maar ook op dwarsfluit, zo werden we al een echt orkest. Op 3 april gaven wij een concert in het Heechhus, samen met het jeugdkorps en de AMV-kinderen uit groep 4.  In de weken daarna gingen we het nog wat grootser aanpakken. We speelden samen met de klusterorkesten van Oudega en Gaastmeer (zie foto). Ongeveer 45 kinderen van dit grote orkest hebben ook gespeeld op Heechspanning, dat was ook echt tof! Op dinsdag 10 mei hebben we de laatste les gehad van meester Marten. Maar het project is nog niet helemaal klaar. We hebben al wel ons instrument in moeten leveren maar er zit nog wel een excursie in het verschiet. Op 31 mei gaan we met onze groep naar de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, een militaire fanfare. Daar hebben we wel zin in!

Operatie olifant!

jozefLièn ging geld inzamelen voor ‘Operatie olifant’ van het Wereld Natuur Fonds, ze heeft ons (groep 5-8) gevraagd om haar te ondersteunen. Daarom  wilden we op dinsdag 10 mei sponsor-rondjes lopen bij onze school. Op dinsdag ging groep 5-8 aan het rennen, iedereen had een stempelkaart. Sommigen hebben 20 rondjes gerend! Na het rennen was iedereen uitgeput, gelukkig was er wat te drinken. Daarna kreeg groep 5-8 een lekkere traktatie van Lièn. Als bedankje.
De opbrengst komt nu al boven de 400 euro uit! Iedereen dan ook bedankt voor de gulle giften! Echt super!!!
Lièn, Rebecca en Ayanna hebben anti-stroopwafels verkocht aan de de juffen van de St. Jozefschool.
Lièn gaat naar Hilversum, om het geld in te leveren voor operatie olifant. Op 14 mei is het live op NPO 3 vanaf 10 uur tot en met 7 uur.