Uit het archief van Stichting “Heech fan âlds”

5 november 2016

in Heech fan Alds

 

fan-aldsHeeg – ± 1900 – Nijdyk –

Een ansichtkaart met een sneeuw- tafereel is zeer zeldzaam. Links het woonhuis van de boerderij van Evert en later Gerrit Flapper. Het achterste deel is in de loop der tijd afgebroken. In dit huis woonden later: Johannes de Jong, Klaas Hoogeveen, Maarten Kaspersma en nu Cor Flapper. Links en rechts zien we een sloot tussen huis en weg. De Wilhelminawyk is er nog niet; die kwam in 1906. Rechts de bomen voor de boerderij van Bouma, tegenwoordig fam. K. Bakker.

Heeg – ± 1904 – Nijedyk –fan-alds-1

Vanaf Gaastmeer komend was het huis links destijds het eerste huis van Heeg. Het werd toen bewoond door Rinse Sybrandy, in het recente verleden, tot hun vertrek naar Balk, door fam. Jelle Jellesma. De wandelende man rechts is meester De Jong.

fan-alds-2Heeg – ± 1916 – Nijedyk –

Aannemer Vlieger, hij woonde destijds op de plek van timmerbedrijf Y. de Boer, heeft de eerste van zijn 16 nieuwe woningen aan de Nijedyk gereed. Helaas hebben de woningen het maar ruim 60 jaar volgehouden. In 1978 zijn 14 van de 16 woningen afgebroken. Het eerste blokje van twee, vanuit het dorp gerekend, zijn door de bewoners Joh. de Jong en E. Hoomans aangekocht en opgeknapt.

Heeg – ± 1930 – Nijedyk –fan-alds-3

Links voor de huizen staan inmiddels houten elektriciteitspalen langs de weg voorzien van de bekende witte porseleinen isolatoren waarover de stroomdraden liepen teneinde het ‘nieuwe licht’ in de huizen van de bewoners te kunnen bezorgen. Tegenwoordig liggen alle kabels en leidingen in de grond. Op het bordje rechts staat de tekst: ‘Maximum snelheid motorrijtuigen 20 km per uur’.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom:

email hidden; JavaScript is required

Presentatieavond.

Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:      Woensdagavond 23 november 2016

Onderwerpen o.a.: Nieuwe aanwinsten, oude foto’s van de buurtschappen De Burd, Lytshuzen en Osingahuzen en de twee Hegemer zuivelfabrieken.  Als de tijd het toelaat een filmpje van 17 minuten uit 1970 over de WSH.

Aanvang:       20:00 uur

Plaats:           Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:          € 2,50 p.p./avond

Tips:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, films e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Hoe kunt u ons werk steunen.

Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Onze inkomsten bestaan voornamelijk uit giften, met onze presentatieavonden spelen we meestal net quitte. Met ingang van 2016 huren we voor ons archief een kamer in de voormalige RK pastorie. Om onze activiteiten in de toekomst voort te kunnen zetten op een wat solidere financiële basis willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag natuurlijk ook) door uw bank te laten overmaken naar rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Hierbij dank aan degenen die al gevolg hebben gegeven aan onze eerdere oproepen.

 

Info:            Kees de Jong,  Jan Hettinga, Piet van der Bank  en  Piet Vlas