Zendmast Anders / Sendmast Oars

24 december 2016

in Overig nieuws

Nieuws van de Werkgroep Zendmast Anders/Sendmast Oars.

Even bijpraten

Allereerst dank aan alle inwoners die de petitie “geen zendmasten nabij bewoning” hebben ondertekend. Inmiddels hebben we bijna 400 handtekeningen/steunbetuigingen. Dit geeft aan dat veel mensen zich zorgen maken over de mogelijke risico’s van EMV (elektromagnetische velden) veroorzaakt door o.a. de GSM/UMTS/LTE masten in onze woonomgeving.

De werkgroep zit niet stil

Op 6 september jl. heeft een uitgebreide hoorzitting plaatsgevonden. Leden van de werkgroep, bewoners van het bedrijventerrein én vertegenwoordigers van het Antennebureau, gemeente SWF en KPN waren hierbij aanwezig. Op 18 oktober heeft B&W het advies van deze commissie overgenomen en de bezwaren tegen plaatsing op het bedrijventerrein deels niet-ontvankelijk en deels ongegrond verklaard. Concreet betekend dit dat de tijdelijke mast op het bedrijventerrein blijft staan, in beginsel voor een termijn van één jaar.

Ondertussen hadden we op 12 oktober een succesvolle informatieavond georganiseerd in It Heechhûs. Dr. Leendert Vriens heeft uitgebreid uitgelegd wat de risico’s zijn van EMV’s, wat het beleid van de landelijke overheid is en welke maatregelen we zelf kunnen nemen om risico’s te minimaliseren. In de volle zaal waren ook vertegenwoordigers uit de gemeenteraad aanwezig. Na afloop werd nog veel nagepraat.
Op 14 oktober heeft een intensief gesprek plaats gevonden met de werkgroep, de providers KPN/T-Mobile en vertegenwoordigers van Elkien/Patyna. In dat gesprek zijn duidelijke afspraken gemaakt en toezeggingen gedaan. De antenne-installaties, welke sinds 1998 op Talma State staan, worden niet terug geplaatst. Eind november krijgt dit gesprek een vervolg en proberen we in goed overleg afspraken te maken met de providers en gemeente over hoe het plaatsen én gebruik van zendmasten anders kan: goede bereikbaarheid voor de inwoners van Heeg e.o., doch op een verantwoorde en duurzame wijze.

Met onze gemeente en gemeenteraadsleden blijven we in goed contact. Mede omdat de werkgroep ook van mening is dat in de nabije toekomst het huidige Antennebeleid uit 2012 niet up-to-date is, hierbij kijkend naar ondermeer het buitenlandse beleid. Hier is men veel verder met het nemen van (preventieve) maatregelen op dit gebied.
Tijdens het politieke café op de Duurzaamheidsmarkt van 29 oktober in it Heechhûs waren gemeenteraadsleden van FNP, CDA, CU, Gemeentebelangen TL en Groenlinks vertegenwoordigd. In één van de stellingen kwam ook de thematiek rondom de zendmasten aan de orde. In de discussie werd de zorg over het algemeen gedeeld en werd ook geconstateerd dat er nog veel onbekend is bij burgers én bestuurders. De werkgroep stond deze middag met een stand en verschillende bezoekers hebben nadere informatie gevraagd en/of de petitie ondertekend.

Op de eerste Dorpentop van Fryslân d.d. 5 november zijn diverse contacten gelegd met geïnteresseerden van onder meer politieke vertegenwoordigers van andere gemeenten en de Provincie Fryslân. Belangrijk is dat de werkgroep ook de koppeling maakt naar dorpen in de nabije omgeving waar slechte mobiele bereikbaarheid is (ondercapaciteit) én dorpen waar teveel zendmasten zijn (overcapaciteit). De werkgroep gaat partijen verbinden, zodat op constructieve en kritische wijze gekeken kan worden naar het strategisch plaatsen én afstemmen van zendmasten. Hierbij garanderen we goede bereikbaarheid, echter op een duurzame en verantwoorde wijze. Dat noemen wij nog eens slim vooruit!

In het begin van 2017 gaan we een tweede informatie avond organiseren in It Heechhûs. Ook kan u de petitie online ondertekenen en is er een nieuwe flyer beschikbaar via www.duurzaamheeg.nl/zendmast-anders/.

Namens de Werkgroep Zendmast Anders, hartelijke groet Gerben P.