Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

29 januari 2017

in Heech fan Alds

Ruim 40 jaar terug in de tijd.

De luchtfoto links is genomen in 1976. Rechtsonder, aan de nieuwe insteekhaven, de nieuwbouw van Staalbouw Nauta op industrieterrein De Draei. Links daarvan Watersportbedrijf Van Dijk met een loods en jachthaven. Verder naar boven, aan de oostkant van De Tollewei, v.l.n.r. in aanbouw: Talma State met rechts daarvan de woning van D. Nauta (dir./eigenaar van Staalbouw Nauta) en een 6-tal 2-onder-1 kapwoningen. De fundamenten voor een aantal te bouwen huurwoningen aan de Molefinne zijn rechts daarvoor te zien.

Op de foto (1976) rechts Talma State in aanbouw, gezien vanaf de Koaldyk in Noordwestelijke richting. Bouwbedrijf Bleeker uit Bolsward was destijds aannemer van zowel Talma State als ook van Staalbouw Nauta, twee mooie te combineren klussen in Heeg dus. Na het gereedkomen van de nieuwbouw had Talma State lange tijd problemen met de bezetting. De Leeuwarder Courant schonk hier regelmatig aandacht aan. In november 1976 waren van de 73  wooneenheden ± 25 kamers bezet. Het gebouw, dat was bedoeld als bejaardencentrum, werd noodgedwongen als serviceflat geëxploiteerd en dat betekende dat er veel geld  bij moest. Dit alles omdat Gedeputeerde Staten weigerden het centrum als bejaardenoord te erkennen. Het bestuur van Talma State tekende tegen die beslissing beroep aan bij de Kroon. Het merendeel van de bewoners was niet in staat volledig in eigen onderhoud te voorzien wat meestal een gevolg was van de vrij hoge huren. Ook na aftrek van huur-subsidie en huurgewenningsbijdrage was men vaak op bijstand van de gemeente aangewezen. De gemeente Wymbritseradeel had zich ook garant gesteld voor de tijdige betaling van de rente en aflossing voor het tehuis wat ook het nodige geld heeft gekost.

Na ruim 40 jaar is er van de oorspronkelijke gebouwen van Talma State uit 1976, na de diverse verbouwingen, uitbreidingen en de recente sloop van afgelopen jaar, weinig meer over. Momenteel wordt er door aannemer Van Wijnen gewerkt aan de bouw van 41 nieuwe aanleunwoningen waarvan de oplevering staat gepland in april/mei 2017. Verder zijn de nog lege kavels op de luchtfoto linksboven volgebouwd, er waterpartijen gegraven en is er een Heempark aangelegd. Helaas ging Staalbouw Nauta in december 1993 failliet en werd overgenomen door Kampstaal te Emmeloord. Ook Bouwbedrijf Bleeker ging halverwege 2011 als gevolg van de bouwcrisis failliet en bestaat niet meer.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Presentatieavonden.

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden, voor het komende voorjaar hebben we een aantal avonden gepland. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:      Woensdagavond 22 februari 2017

Woensdagavond 29 maart 2017

Aanvang:       20:00 uur

Plaats:           Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:          € 2,50 p.p./avond

Herhaalde oproep. Momenteel bevat ons digitale archief ± 6000 scans van ansichtkaarten, foto’s en ander materiaal, verdeelt over ± 120 onderwerpen, dat is meer dan genoeg toch? Er zijn echter een aantal onderwerpen waar we heel graag over wat meer materiaal uit de periode van ± 1920 tot ± 1990 zouden willen beschikken, vandaar onze oproep om nog eens in uw privé fotoalbums en/of schoenendozen te kijken of er nog iets is te vinden over de volgende onderwerpen:

Verenigingen: Groene Kruis, Biljartclubs, Judovereniging, IJsclub, Tennisclub, Gymnastiekvereniging, Volleybalvereniging, Muziek- en zangverenigingen, Plaatselijk Belang, Ouden van Dagen (reisjes).

Straten: De Burd, Túnstrjitte, Weisleatstrjitte, Verste Helling, Tsjerkebuorren, Bûterhoeke, It Sypke (Noord- & zuidzijde).

Diversen: Oorlogsperiode 1940 – 1945, beroepen, kleuterschool, predikanten- en onderwijzers foto’s, zondagsschool (Silo), interieurfoto’s van kerken, winkelpanden + interieurs, winterfoto’s (schaatsen & sneeuw), Zuivelfabriek Lankhorst + personeel.

Vervoer: Auto’s, autobussen en taxi’s.

Komt u iets tegen wat voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant kan zijn, neem dan contact op met Kees de Jong om er een digitale scan van te laten maken, het materiaal blijft uiteraard uw eigendom.

Tips: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

Hoe kunt u ons werk steunen. Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Om onze activiteiten voort te kunnen blijven zetten willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag!) door uw bank te laten overmaken op rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Hierbij dank aan degenen die al gevolg hebben gegeven aan onze eerdere oproepen.

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas