Ottenhome Heeg: meer dan alleen een stel bootjes!

8 maart 2017

in Ondernemers van Heeg

Wat weten wij gewone Hegemers eigenlijk van een bedrijf als Ottenhome Heeg? Nou ja, dat ze bootjes verhuren enzo. Precies! Maar dat is nog lang niet alles… En daar willen ze bij Ottenhome Heeg nou net verandering in brengen. Tijd voor een gesprekje met Johan Potm , één van de Ottenhome Heeg mannen. Op dit moment heb je Kees Alberts, de eigenaar en oprichter. Hij doet van alles. Daarnaast is er Jan IJben, degene die over de centjes gaat en het kantoor en Johan Potma, die gaat over de werkplaats, de verhuur en de lopende zaken. Sinds 2 jaar zijn zij mede eigenaar. Het is de bedoeling, dat Jan en Johan mettertijd de zaak gaan overnemen. Zo zit dat!

Ooit begon het als een filiaal van Ottenhome Loosdrecht, maar in 1984 werd kees Alberts eigenaar van Ottenhome Heeg. Begonnen met de BM, de houten open zeilboot die je toen veel op het water zag. Mettertijd werd ‘ie vervangen door de valk, die nu niet meer weg te denken is…. Daar kwam de Fox bij, een boot met iets meer comfort en een kajuit. De boten worden nu nog steeds bij Breehorn in Woudsend casco gemaakt. Het afbouwen doen ze zelf, in hun werkplaats. Al het roestvrij staal en aluminium werk in eigen hand. Vroeger bouwden ze tussen de 80 en 100 valken per jaar. Die gingen dan zo’n 4 tot 5 jaar mee en werden dan verkocht.

Tegenwoordig ligt dat anders, nu blijven de boten ongeveer 10 jaar. Dat heeft alles te maken met veranderingen. Mensen van nu gaan niet meer een bootje huren, lekker zeilen en daarna meteen weer naar huis. Ze willen meer uit hun vrije tijd halen! Dus een moppie zeilen, maar daarna ook een stormbaantje pakken (waar je zin an hebt…) en als toetje een gezellige BBQ (kijk, die snap ik dan weer wel). Nou toevallig kan dat allemaal bij Ottenhome Heeg! Daarvoor hebben ze in 2009 een evenemententak in het leven geroepen!

Johan zegt dat ze niet groter willen worden in omvang, maar wel in activiteiten! Mooi gezegd… En klopt ook wel, als je kijkt naar wat het bedrijf nu te bieden heeft aan hun klanten. Want die stormbaan hebben ze toevallig wel! En dat strandje ook! Wat te denken van het Zeilcafé aan de haven? Catering? Geen probleem. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of ze hebben het in huis.

Er worden familieweekenden georganiseerd, bedrijfsuitjes, introductieweken en ga zo maar door. En daarvoor moet je ook aan allerlei bijkomende, maar even belangrijke dingen denken, zoals vergunningen en toestemming van brandweer en politie, een briefje voor de inwoners van Heeg. Alleen de windrichting heb je niet onder controle…..

Inmiddels liggen er meer soorten boten in de haven. Sinds een paar jaar worden er ook zeiljachten verhuurd, de Beneteau bijvoorbeeld. Een luxe boot in verschillende maten te huur! Van 25 tot 35 voet. Maar als je niet afhankelijk van de wind wil zijn kun je ook een motorboot huren of misschien een sloep? In de haven liggen trouwens ook nog boten van particulieren. Sommigen zijn ook gedeeltelijk te huur.

Sinds 2014 vallen de zeilschool It Beaken en Stay Okay ook onder de hoed van Ottenhome Heeg. Ook hier is het niet alleen zeilen, maar ook sloep varen, 6 kamp, eigenlijk alle buitensporten worden aangeboden. Inmiddels hebben ze een behoorlijk aantal leerlingen per jaar. De boekingen lopen via kantoor, maar de dagelijkse leiding is in handen van een paar instructeurs, die daar voor het reilen en zeilen zorgen!! Ze zijn CWO gecertificeerd, het officiële zeildiploma van de Commissie Watersport Opleidingen. Zo…

Ze gebruiken niet alle polyvalken zelf. Andere verhuurbedrijven en zeilscholen kunnen bij Ottenhome Heeg valken, sloepen en foxen leasen. Door het hele land wel‼ De boten voor b.v. Zeeland gaan op de vrachtauto en de boten in de buurt gaan met een sleepje van max. 10 boten gewoon over water naar hun zomerbestemming… Zo’n 120 boten worden op deze wijze van maart tot oktober door de zomer heen geloodst. In de winter komt alles natuurlijk weer terug en dan is het hard werken om de boel weer op tijd klaar te hebben. Alle boten moeten worden nagekeken, gepoetst, eventueel geschilderd. Het aantal boten wordt op dit moment dan ook niet uitgebreid. Er wordt gekeken naar wat je nog meer kunt verhuren.

En wat kun je dan nog meer verhuren? Nou een hotelschip en campers! Een hotelschip? Moeten we dan denken aan een cruiseschip of zo? Nou, dat dan weer niet, maar wel een accommodatie boot, die voor extra slaapplaatsen zorgt. Een grote boot met 45 slaapplaatsen die op het 3e terrein vlak naast de stormbaan en het strandje ligt. In principe blijft deze boot in de haven liggen… Wel iets luxer slapen dan in een tentje. Het is een nieuwtje! De boot is nog niet helemaal klaar, maar daar wordt aan gewerkt! Het is de bedoeling dat je deze boot kunt huren voor je familie reünie bijvoorbeeld. Voorlopig kan dit alleen op aanvraag: hou de website in de gaten!

En dan het laatste nieuwtje, de campers! Dit jaar worden er voor het eerst 2 campers te huur aangeboden. Van 2 tot 6 personen kunnen ze hebben. Een heerlijke vakantie, je neus achterna… Maar je neemt wel je eigen dekbedje mee. Hoe is dat? Kijk maar eens op de website:

www.ottenhomeheegcampers.nl

Aan het einde van ons gesprek neemt Johan me mee in een auto om even langs de 3 verschillende locaties van het bedrijf te sjeesen. Geestig toch?

Als je dit stukje zo leest zien jullie dan ook dat Ottenhome Heeg er ook best wel voor de Hegemers is? Volgens mij wordt het een mooie zomer‼

Agnes de Groot