Kapsalon Paula bestaat 30 jaar!

10 april 2017

in Verhalen

Beslist tijd om Paula even in het zonnetje te zetten. Want deze vrouwelijke ondernemer doet het toch maar even. De tijd waarin veel mensen moesten bezuinigen heeft ze wel mooi overleefd. Petje af! En natuurlijk tijd voor een gesprekje….

Op haar vrije maandag ochtend gaan we even zitten in de salon. Ze kijkt trots om zich heen en begint enthousiast te vertellen. In 1984 is ze bij Atty begonnen. Hier in de Harinxmastrjitte op nr.5. Ze had net haar opleiding in Sneek voltooid en stond, bij wijze van spreken dan, te trappelen. Niet van ongeduld maar van enthousiasme. Ze komt oorspronkelijk uit Woudsend waar ze opgroeide in een kappers familie zogezegd. Pake Ane had een scheer winkel, een barbier dus eigenlijk. Ooms en tantes waren ook barbier of kapster. Met de paplepel ingegeven dus…

In 1987 heeft ze de zaak overgenomen. Op haar verjaardag, 27 februari, de papieren getekend en op 1 maart de deuren open!! Precies 30 jaar geleden. Gedurende 19 jaar is ze met de zaak op nr.5 gebleven. 11 jaar geleden hebben ze de overstap gemaakt naar het pand waar ze nu nog steeds met veel plezier werken, nr. 38. Het is een gezellige salon met 6 stoelen en 3 wasbakken. Het doet licht en vrolijk aan met een zitje aan het raam. Leuk hoor om zo aan de straat te zitten. Iedereen die langs komt lopen of fietsen steekt wel even een hand op. Zo hoort dat ook in dit dorp!

Natuurlijk heeft de salon ook last van de recessie gehad. Dat valt niet te ontkennen, maar doordat ze best een grote vaste klanten kring had en heeft, hebben ze gelukkig geen grote ellende gekend. En dat de economie weer aantrekt, dat merken ze ook. Mooi zo! Paula heeft 3 dames in dienst, die alle 3 part time bij haar werken. Van hun kreeg ze ter gelegenheid van het jubileum het mooie beeldje op de foto. In het verleden heeft ze zelf al eens zo’n beeldje laten maken toen een werkneemster bij haar vertrok. Leuke gedachte! En het geeft ook wel de goede sfeer in de zaak weer.

Gedurende 30 jaar is er natuurlijk wel het een en ander veranderd. Het kleuren van je haar wordt nu heel anders gedaan met producten die veel minder schadelijk zijn voor je haar. Denk even aan het witte waterstofperoxide hoofd van toen!! Paula wil wel even heel erg duidelijk maken dat er nu geen slechte kleuringen meer zijn bij de kapper. En er is een veel breder aanbod aan kleuren. We doen het ook makkelijker dan vroeger. Heb je het voorjaar in je hoofd? Gooi dan ook maar eens een andere kleur OP je hoofd……Producten worden ook steeds milieu vriendelijker. Met de regelmaat van de klok gaan ze op bijscholing om alle nieuwtjes op het vakgebied bij te houden. Bij haar vaste leverancier Keune in Soest is er een speciale afdeling voor ingericht. Maar ook de groothandel geeft cursussen. Ja, je moet wel bij blijven hè!

Bij Talma komt ze ook graag. Ze had daar een eigen plekje en is erg benieuwd hoe het er straks gaat uitzien. Er is een nieuwe generatie oudere dames opgestaan. Dat zijn dames die niet meer zo vast zitten aan het strakke permanentje van vroeger, maar vaak meer gaan voor de jettings, een lossere vorm…… Ook in de Frittemahof in Sneek heeft ze een salon.

Het pand is best groot. Aan de achterkant hebben ze een groot woonhuis. Prima woon-werkverkeer dus! En boven de salon heeft ze voldoende ruimte, waar Carolien Kuiper haar West Indië Wax salon heeft naast Dieuwke de Jong met haar pedicure en schoonheidssalon. Zij hebben een aparte opgang in het straatje…. Sluit toch mooi bij elkaar aan.

Paula kijkt teug op 30 fantastische jaren, maar kijkt meteen ook vooruit naar de toekomst. Ze maakt zich wel samen met andere ondernemers/ winkeliers in het dorp zorgen over de leegstand in de Harinxmastrjitte. De leefbaarheid van Heeg! Dit onderwerp ligt haar na aan het hart, dat merk ik wel. Ze vindt het heel belangrijk dat deze leegstand besproken wordt en dat er met z’n allen een oplossing voor gezocht wordt. Hier spreekt het ondernemershart!  Ze is dan ook nog lang niet klaar met plannetjes uitbroeden…. Nog veel nieuwe dingen te doen!!

Hartelijk gefeliciteerd en nog heel veel succes!

Agnes de Groot