Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

5 mei 2017

in Heech fan Alds

 Bebouwing aan de westkant van De Skatting – 3

 

 

Luchtfoto Heeg – 1973

Linksonder de gebouwen (met de platte daken) van Staalbouw Nauta. Abraham Waslander Nauta ging in 1875 van start met een smederij in de Bûterhoeke, en verhuisde later naar wat nu De Skatting 75 is. In 1915 verhuisde de smederij nogmaals, nu naar de overkant van De Skatting, naast HCR ‘De Watersport’. Rechts de twee loodsen (met de puntdaken) en kantoor van Transportbedrijf Veenstra.

 

 

Tsjerkesleatswei – 1973

Wessel Veenstra kocht in 1928 een Opel truck met oplegger met een laadvermogen van 8 ton en legde daarmee de basis voor een internationaal transport-, opslag- en distributiebedrijf wat we nu kennen als Veenstra|Fritom. Toen het bedrijf in de Weisleatstrjitte uit zijn jasje groeide werd in 1964 besloten om een nieuwe opslagloods met garage en kantoor aan de Tsjerkesleatswei te bouwen. Al snel volgde er een tweede loods.

 

 

Tsjerkesleatswei – 1983

Geluidsoverlast en gebrek aan verdere uitbreidingsmogelijkheden had tot ge- volg dat het snel groeiende Veenstra in 1974 verhuisde naar de huidige locatie in Lytshuzen. Om de zelfde redenen verhuisde Nauta begin 1977 naar de huidige locatie op het toen nieuw aangelegde industrieterrein De Draei. Behalve de woning met kantoor werden de gebouwen van Nauta ge- sloopt. Ponyclub ‘Lyts Begjin’ had er vanaf augustus 1979 een ponyrijbak.

 

 

Tsjerkesleatswei – 1988

Links waar de werkplaatsen van Nauta stonden, zien we een witte kantoorunit waarin het PTT postagentschap een aantal jaren onderdak vond. Daarnaast had ponyclyub ‘Lyts Begjin’ dus een ponyrijbak. Deze moest vanaf 1982 éénmaal per jaar, gedurende de zgn. ‘Findelierdagen’ in augustus, plaats maken voor een grote feesttent. Op de achtergrond de voormalige loodsen van Veenstra waar de gemeente-reiniging tot ± 1989 in zat.

 

 

Luchtfoto Heeg -1989

Kort nadat de gemeentereiniging was vertrokken naar nieuwbouw op industrie- terrein De Draei zijn ook de voormalige loodsen van Veenstra afgebroken om o.a. plaats te maken voor woningbouw. Nadat de bovenwoning met kantoor van Nauta tijdelijk had dienst gedaan als politie-bureau, werd dit gekocht door HCR ‘De Watersport’ en ging na een verbouwing daar deel van uit maken. De uitbreiding met een apart hotelgedeelte aan de achterkant (westkant) volgde later.

 

 

 

Luchtfoto Heeg – ± 2005

Op het vrijgekomen terrein van Nauta en Veenstra werden, naast de aanleg van een parkeerterrein, een 10-tal koopwoningen gebouwd. De ponyclub, de feesttent en het PTT postagent- schap (ook nog te zien op de luchtfoto boven), moesten toen op zoek naar een andere plek. Toevallig is onlangs een zgn. ‘Stand alone geldkiosk’ van de Rabobank geplaatst op ongeveer de zelfde plek van het tijdelijke PTT postagentschap waarvan de Postbank destijds ook deel uit maakte.

De luchtfoto’s uit 1973 en 2005 laten, na de verhuizing van Veenstra, Nauta en de gemeentereiniging, de positieve resultaten zien voor dit gedeelte van de bebouwing tussen De Skatting en de Tsjerkesleat.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Tips:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

 Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

 Hoe kunt u ons werk steunen.

Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Om onze activiteiten voort te kunnen blijven zetten willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag!) door uw bank te laten overmaken op rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Hierbij dank aan degenen die al gevolg hebben gegeven aan onze eerdere oproepen.

 

Info:             Kees de Jong                         Jan Hettinga

Piet van der Bank                     Piet Vlas