Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

17 juni 2017

in Heech fan Alds

 

“Crescendo” op een mooie pinksterdag in 1921 naar Dokkum – deel 1.

(Verslag van een muziek- en zangconcours, geschreven door J. van der Bank en gepubliceerd in de C.N.S. schoolkrant “OmHeech” – 30 juni 1981 – 12e jaargang – nr. 5).

In de vroege morgen van pinkstermaandag 1921 stond “Crescendo” al klaar om de voor die tijd – 60 jaar geleden – niet geringe tocht te ondernemen. De eerste etappe naar Sneek diende per fiets te worden afgelegd aangezien autobussen hier en bijna overal nog onbekende voertuigen waren. De macadam wegen waren over het algemeen slecht. Er was bijna geen ander verkeer dan met paarden bespannen voertuigen, hondenkarren, fietsen, voetgangers en een enkele luxe auto. Ik geloof niet dat wij tijdens die tocht er vijf (auto’s) gezien hebben. Verkeersregels waren er ook nog maar weinig. Rechts houden was wel het belangrijkste en verder gold zo ongeveer het recht van de sterkste, wat stilzwijgend werd aanvaard, hoewel dat soms wel met enig gevloek en verontwaardigde blikken gepaard ging.

Zo stonden wij dan gepakt en gezakt in de startblokken voor deze grote onderneming: de instrumenten onder de arm, op de bagage-drager of op de rug gebonden meegevoerd alsmede pakketten en tassen met versterkende middelen, bevattende verschillende soorten brood met beleg, koek, gebakken vis, gerookte bokking, gekookte eieren enz.

De kleding van “Crescendo” was niet uniform. Naar die tijd en zede bestond die uit verschillende combinaties. De jongere leden tot en met 15 jaar droegen korte broeken tot de knie met lange kousen en hoge schoenen; het hoofd bedekt met een gewone knoopjespet. Blootshoofds was in die tijd uit den boze, dat zag men niet; dat was een teken van de grootst mogelijke armoede. De volwassenen waren allen in het zgn. zondagse pak met blauwe pet, een enkele witte pet, hoeden met stijve rand, met slappe rand, zelfs een enkele bolhoed à la Charlie Chaplin ontbrak niet.

De fietsen waren met het oog op de avond uitgerust met gevarieerde verlichtingen, t.w. carbid-, kaars- en peterolielampen in verschillende maten tot stormlantaarns toe. Rode achterlichten waren toen nog niet vereist. Aldus uitgerust werd die morgen de tocht begonnen.

Het weer was fraai en de stemming best. In Sneek werd de trein naar Leeuwarden genomen. Dit traject nam in die dagen ongeveer 1 uur in beslag, want deze zgn. “boemeltrein” stopte in alle plaatsen. Van Leeuwarden naar Dokkum maakten wij gebruik van de stoomboot “Tsjerk Hiddes”, een boot met ruime en fraaie passagiers- accommodatie, die een dagelijkse dienst onderhield tussen L. en D. Deze boottocht vormde wel het mooiste gedeelte van de dag. Behalve te genieten van het mooie landschap werd te tijd bekort met luimige voordrachten, gedaan door medepassagiers en afgewisseld door het zingen van het, bij nog levende oud-leden uit die jaren bekende “Crescendo” reislied “Pier Siepel”, een compositie van een onbekende auteur, maar dat te pas of te onpas gezongen werd. Kortom in majeurstemming, om in vaktermen te spreken, werd Dokkum bereikt. Hoe spoedig …… zou dit alles veranderen.

Wordt vervolgd…

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Tips: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

Hoe kunt u ons werk steunen. Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Om onze activiteiten voort te kunnen blijven zetten willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag!) door uw bank te laten overmaken op rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Hierbij dank aan degenen die al gevolg hebben gegeven aan onze eerdere oproepen.

Info:             Kees de Jong , Jan Hettinga , Piet van der Bank en Piet Vlas