Duurzaam Heeg: Nieuws uit de Dorpstuin

15 november 2017

in Dorpstuin

De appels zijn geplukt, de zonnebloemen zijn uitgebloeid, maar we plukken nog volop bramen. Het is herfst in de dorpstuin en het seizoen loopt op zijn eind. We kijken terug op een vruchtbaar tuinjaar met volop oogst en gezelligheid.

Oude bekenden keerden terug en nieuwe bewoners kwamen kennismaken op de vrijdagmiddagen dat we in de tuin aan het werk waren. In het zorgcentrum was het een jaar van grote veranderingen, in de tuin ging alles door zoals het was: smûk en vertrouwd. De tuin gedijt bij routine: iedere vrijdagmiddag wordt er gewerkt door een hecht groepje tuiniers en wordt de oogst van die week verdeeld onder de meewerkers. We gingen naar huis met tassen vol bonen, bieten, sla, kruiden en courgettes op de tuinmiddagen. Dit jaar was een grotere productie het doel en dat hebben we geweten!

Voor die productie is veel compost nodig: ons eigen zwarte goud uit de compostmolen. We zijn er heel blij mee dat we het groenafval van de scholen krijgen. Iedere week brengen leerlingen van de basisschool een container vol klokhuizen en schillen van het fruit naar de tuin, zodat we het tot voer voor de bodem kunnen verwerken. Vanwege die bodem – en de gezelligheid – zijn we ook erg gek op de nieuwe kippen die bij ons in de tuin zijn komen wonen. Wij voeren ze onkruid en zij geven ons mest, die we weer kunnen verwerken.

Nu de tuin in winterslaap gaat, zijn we niet meer iedere vrijdag in de tuin. Voelt u het straks, als de blaadjes weer aan de bomen komen, kriebelen aan de groene vingers – kom dan gewoon eens langs op vrijdagmiddag. Voor de gezelligheid en kakelverse, zelfgekweekte groentes.

email hidden; JavaScript is required