Record aantal vogelsoorten in Heempark

19 december 2017

in Natuerlik Nijs

Wildcamera. Net als vorig jaar waren er ook in 2017 drie legsels van een paartje ijsvogels in de oeverzwaluwwand. Het eerste en derde legsel in nestgat 12 van plaat 5, het tweede in gat 4 van plaat 9. Vredig naast de oeverzwaluwen. Slechts een paar keer werd een in het nestgat vliegende oeverzwaluw door een ijsvogel (iisfûgel) tot aan de deur gevolgd. Volgens inschatting meer uit nieuwsgierigheid dan uit vijandigheid.
Na twee jaren van niks nu dus weer 35 bezette nestgaten van de oeverzwaluw (ierdswel). Wat een prachtige drukte voor de wand. Pas op 8 juni werd er druk gegraven; in 26 gaten.
Door deze late aanvangsdatum zijn de meesten niet verder dan hooguit twee legsels gekomen.
Om eventuele predators te kunnen betrappen – want waarom bleven de oeverzwaluwen weg – werd dit jaar een wildcamera geplaatst. Op een paal boven water. Ook vogels ontkomen niet aan bewakingscamera’s, maar predators zijn op de foto’s niet te zien. De wildcamera heeft vele honderden foto’s genomen en knipt bij elke beweging, ook bij bewegend riet, honderden.

Een loopje. Een loopje door het Heempark doet de zinnen even verzetten. Ondanks dat hoor je zeggen dat er niet veel rondlopen. ‘Ja, mensen met een hond’. Nou ja, behalve tijdens de werkzaamheden op de natuurwerkdagen dan. Wel mooi voor een natuurgebied trouwens, dat het er rustig is. Maar al zie je tussen de bladeren en rietstengels dan niet veel vogels, ze zijn er wel degelijk. In het voorjaar zijn ze volop te horen en elke soort zingt zijn eigen onmiskenbaar liedje. Leer hun geluid en u ziet meer.
Het afgelopen jaar telde het Heempark Heech het hoogste aantal soorten broedvogels sinds het gereed komen in 1999: maar liefst 50 soorten! Dat veel van deze vogels in de rietkragen of in het struweel langs de paden broeden en schuilen zou genoeg moeten zijn honden hier het hele jaar aangelijnd te houden. Een verplichting in het Heempark. Toch is dit lang niet altijd het geval.
Om meer over vogels, hun biotoop en hun geluiden te weten te komen gaat er op sovon.nl, vogelgeluid.nl of vogelbescherming.nl een wereld voor u open.

Broedresultaten Heempark 2017. Roerdomp: 1, grauwe gans: 5, nijlgans: 1, bergeend: 3, krakeend: 2, wilde eend: 17, soepeend: 5, kuifeend: 2, sperwer: 1, buizerd: 1, waterhoen: 7, meerkoet: 5, scholekster: 1, holenduif: 2, houtduif: 14, turkse tortel: 4, koekoek: 1, ransuil: 1, ijsvogel: 1, grote bonte specht: 1, oeverzwaluw: 35, witte kwikstaart: 1, winterkoning: 18, heggenmus: 2, roodborst: 1, zwarte roodstaart: 1, merel: 14, zanglijster: 5, rietzanger: 6, bosrietzanger: 3, spotvogel: 5, braamsluiper: 5, grasmus: 2, tuinfluiter: 8, zwartkop: 17, tjiftjaf: 20, fitis: 13, staartmees: 1, pimpelmees: 6, koolmees: 16, boomkruiper: 1, gaai: 3, ekster: 5, kauw: 2, zwarte kraai: 3, spreeuw: 2, huismus: 4, ringmus; 1, vink: 5, groenling: 2.

WWW. Op www.heemparkheeg.nl zijn de totalen broedgevallen vanaf 2002 te bekijken. Ook is hierop een lange plantenlijst te vinden. En met een moderne telefoon kunt u op pad langs de QR codes die aan de bomen zijn vastgemaakt. Informatie hierover, over de bijenstal, de boomgaard, rondleiding en andere wetenswaardigheden is op de website te vinden. Het kan niet op. Naast een bezoek aan het Heempark is dus ook een digitaal bezoek de moeite waard om te bezoeken.

H.A.