’t Wraldfinster

19 juni 2018

in It wrâldfinster

 

Fit en Frij Maandag 16 april was er op school een ‘Fit-en-Frij-Run’-beweegmoment! De trainers van Fit-en-Frij komen weer naar onze school om ons voor te bereiden op de Fit-en-Frij-run. Voor alle kinderen (Groep 1 t/m 8) betekent dit dat we maandagmorgen sportief starten op het schoolplein. Na de feestelijke opening gaan de kinderen van groep 3 t/m 8 mee naar het sportpark van de VV Heeg waar een ‘hardloop-clinic’ wordt gegeven. De kinderen van groep 1 en 2 gaan terug naar de klas. We zijn dan helemaal voorbereid en kunnen allemaal aan de start verschijnen op zaterdag 28 april!

Kazemattenmuseum Groep 7 ging op dinsdag 17 april naar het museum en groep 8 op dinsdag 24 april.
Het Kazemattenmuseum vertelt het bijzondere verhaal over de enige plaats in Europa waar de Duitse Blitzkrieg in mei 1940 tot staan werd gebracht. Het is het verhaal over het contingent Nederlandse soldaten die een veelvoudige Duitse overmacht de baas waren. De rondleider neemt de leerlingen mee in de kazematten op zoek naar deze geschiedenis van de meidagen 1940. Zij kunnen zien en voelen hoe sterk deze kazematten gebouwd zijn. Zij ervaren hoe de soldaten er leefden, plezier maakten, maar ook bang waren toen de Duitse troepen in aantocht waren. Je hoort het verhaal van de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, het verzet en de fatale vlucht van de Lockheed Hudson. In het museum zijn ook de vuurwapens van WO II te zien. In de filmzaal wordt de indrukwekkende film ‘Veteranen vertellen’ vertoond. Deze film geeft een werkelijk beeld van de gebeurtenissen van de 5 oorlogsdagen en de teleurstelling bij de overgave. Zeker de moeite van het bekijken waard.

 

IEP toets voor groep 8 op dinsdag 17 april en woensdag 18 april Vanaf schooljaar 2014-2015 maken alle leerlingen van groep 8 verplicht een eindtoets. De eindtoets meet het taal- en rekenniveau van het kind na acht jaar basisschool. Scholen kunnen zelf kiezen welke (door het ministerie van OCW goedgekeurde) eindtoets ze afnemen, zo ook voor de IEP Eindtoets. IEP staat 17 18 voor ICE Eindevaluatie Primair onderwijs en is ontwikkeld door Bureau ICE. Gelukkig is het niet meer zo spannend voor de kinderen, want ze hebben al een advies gekregen naar welke vervolgopleiding ze zullen gaan. Maar toch zijn het voor de kinderen bijzondere dagen.

Koningsspelen Op vrijdag 20 april worden de Koningsspelen weer georganiseerd door It Wrâldfinster en de Jozefschool. We starten ’s ochtends om 8:45 uur met een centrale opening op het plein met de Koningsspelendans “Fitlala”  Voor de groepen 1 en 2 waren er spelletjes op het schoolplein. De groepen 3 tm 8 deden spelletjes op het sportveld. Het zag er heel leuk uit met al die vrolijk verklede kinderen!

Anders vieren dienst Zondag 22 april was er een school-kerk-gezinsdienst in de Haghakerk. Thema was: “Zorg voor de wereld” Het scheppingsverhaal stond centraal en elke keer zei God: dat het goed was. Best ingewikkeld dit verhaal, iedereen denkt er anders over. Maar de uitkomst was wel dat we zorg moeten dragen voor onze aarde. Iedere groep leverde zijn bijdrage aan deze dienst en daardoor was het een leuke en afwisselende dienst.

De boer op Met de kleuters naar de boerderij in Delfstrahuizen op maandagmorgen 23 april. De leerlingen werden ontvangen door boer Theun of boerin Geeske. Eerst gingen we lopend via een natuurlijk pad door de weilanden langs de windmolen naar de boerderij van boer Theun. Tijdens deze wandeling konden de kinderen gras plukken om dit later aan de koeien te voeren. In de boerderij stonden de koeien, kalfjes en pinken die de leerlingen met de hand gras, brokjes en hooi mochten voeren. Bij boer Theun stonden ook grote trekkers waar elk kind even in mocht zitten. Daarna gingen we nog een kijkje nemen bij de melkstal om te zien hoe de koeien werden gemolken. Tenslotte kon een boerderijbewijs worden gehaald. Het was een leuke en leerzame ochtend.

Planetarium Groep 5b/6 ging dinsdag 15 mei naar het Planetarium in Franeker. De wonderlijke wereld van sterren en planeten ontworpen door Eise Eisinga. De kinderen krijgen uitleg in de Planetarium kamer en daarna mochten ze een speurtocht doen door het museum. Doen en ontdekken stonden centraal.

Schoolvoetbaltoernooi in Bolsward Groep 8 voetbalt de regionale finales van het KNVB-schoolvoetbaltoernooi in Bolsward op woensdag 16 mei. Goed gespeeld, soms bijna gewonnen, prima mentaliteit maar toch lukte niet alles en kwam er geen overwinning op het regionale school-voetbaltoernooi in Bolsward. Toch: bedankt groep 8 voor jullie inzet en sportiviteit!

Theaterlunch voor het goede doel Donderdag 17 mei kwamen ongeveer 55 mensen lunchen op It Wrâldfinster, voor 5 euro kon er lekker worden gegeten in het speellokaal. De opbrengsten zijn voor ons Plan-adoptiekind Anthony Alexander Ale Aneman uit Ecuador. De kinderen uit groep 7 en 8 hebben geholpen om deze lunch voor elkaar te krijgen. Ze moesten de lunch klaarmaken en ook moesten ze het serveren aan onze gasten, tijdens de lunch werd er opgetreden door de verschillende groepen van It Wrâldfinster. Al met al een groot succes en hoeveel het heeft opgebracht is nog niet bekend.