En de bakker ? … Hij bakt

22 februari 2019

in Overig nieuws

Hoelang de bakkerij precies bestaat weten we eigenlijk niet, maar wel weten we dat Pake Yeme Ypma de bakkerij in juli 1919 over heeft over genomen, het was toen al een bakkerij. In die tijd was het in de winkel brood verkopen, en sutelje op de bakfiets, en zelfs met de melkboot werd het brood rondom Heeg bezorgd…. Erop uit! Een hardwerkend leven met een groot gezin. In die tijd werd er in de bakkerij gewerkt en gewoond. Een gedeelte wat nu winkel is, was toen woonkamer.

In 1962 was het voor Pake Yeme welletjes en namen de zonen Douwe en Lieuwe de zaak over, Douwe de broodbakker en Lieuwe de banketbakker, en ook weer het suteljen rondom Heeg en omgeving.
En daarbij hebben ze natuurlijk wat vernieuwingen aangebracht. Logisch natuurlijk, de tijd gaat vooruit en je moet mee! Lieuwe en Hil woonden bij de bakkerij, daar werden 6 kinderen geboren, waarvan Yeme de oudste zoon is.
Yeme wist al op jonge leeftijd dat hij bakker wilde worden, en heeft de opleiding tot bakker gedaan in Leeuwarden.
Maar als jonge jongen had hij het op een gegeven moment wel gehad, en wilde de techniek in. Er kwam een baan vrij bij Kooistra / Kuiper, daar wilde hij graag naartoe, mooi! Hij werd aangenomen, daar een aantal jaren te hebben gewerkt en veel geleerd werd hij de grote monteur, hier heeft hij dan ook totaal geen spijt van gehad, hij kan nu lezen en schrijven met de machinerie. Het zal je maar gebeuren, dat er midden in de nacht een storing is. Je kunt wel gaan bellen, maar een monteur doet er vaak lang over om ter plekke zijn. Dat gaat allemaal van de bak tijd af!
En dus doen we dat maar allemaal zelf.
Ook voor de toekomst mogen ze mij uit bed bellen, hopelijk niet te vaak.
Als meisje van 15 jaar kwam Paulien in de bakkerij werken, en is nooit meer weggegaan, samen werken aan de toekomst met veel plezier in je bakkersbedrijf, dat is wat ze samen wilden, dus stapten zij in 1984 bij in de zaak, en kalm aan namen zij de draad helemaal over in 1993. Ze kregen 2 kinderen, een zoon en een dochter, eerst genoemde heeft wel de bakkers opleiding gedaan, maar toch ook voor de techniek gekozen. Dus geen opvolger.

In de loop van de tijd is een grote verbouwing gedaan, waarbij ze de oude kasten met een zwierige zwaai de container in hebben gemikt!
Je kon met je vingers aardig klem zitten in de kasten van de winkel dus………….
De laatste ingrijpende verbouwing dateert van zo’n 6 jaar geleden, waarbij ze de winkel zo hebben ingericht dat je het als klant zelf kan pakken. Dit wordt gebaseerd op allerlei studies, maar ook op ondervinding. We willen toch allemaal even rustig kijken?
Ook hebben ze een tijd lang een filiaal in Bolsward gehad.
Dat ging prima, maar op een gegeven moment gaat de afstand toch een rol spelen en brengt extra drukte met zich mee, en je bent daar niet altijd.
Dus zo’n 7 jaar geleden, toen het huurcontract afliep, hebben ze de stekker eruit getrokken. Maar elke woensdag gaat er nog steeds een bus naar Bolsward voor de trouwe klanten… Mooi toch??

Trouwens de knalgele Ypma bus kom je zo maar overal tegen.
Van Oudega en Gaastmeer, waar ze ook aan de winkels leveren, de Hommerts en Jutrijp 3x in de week wordt daar nog gesuteld.
Ook leveren ze aan Tjalsma Oppenhuizen, de Coop en Horeca in Heeg.
In de zomer maanden zie je in de vroege morgen de bakkers auto’s naar de campings en jachthaven van Heeg rijden, om daar de gasten te voorzien van ovenheerlijk vers brood en broodjes. En mocht je een blauwe boot zien varen in de vroegte, dat is dan de broodboot die de bootjes gasten op de eilanden in het Hegermeer en de Fluessen voorzien van verse producten.
En nu dan Freerk, hij wist als kleine jongen aan zijn Beppe te vertellen dat hij later bakker wilde worden.
Een bakkers opleiding volgde, en hij kwam als vakantie hulp van 15 jaar graag in de bakkerij van Ypma te werken.
Helaas in de rustige periodes was er voor Freerk geen werk, en hij kon aan de slag bij een bakker in Makkum, waar hij 4 jaar verbleef. Maar toen kreeg hij een oproep voor militaire dienst, en was het even gedaan met de bakkerij.

Na de diensttijd wilde hij toch wel dichter bij huis werken, en trok de stoute schoenen aan om bij Ypma langs te gaan. En ja hij kon komen met een vaste aanstelling.
Door de jaren heen heeft Freerk veel werk uit handen genomen van Yeme en werd aangesteld als chef. Dit was natuurlijk prachtig want zo konden Yeme en Paulien ook nog met een gerust hart op vakantie gaan, je liet de bakkerij vertrouwd achter.
Toen kwam Margrita in beeld en kwam op jonge leeftijd rond het jaar 2000, werken in de bakkerij en winkel, en zo ook de winkel in Bolsward.
Maar net als zovelen, kwam daar ook een eerste kindje, en ze ging er een tijdje uit, helaas jammer voor Bolsward ,want ze runde het daar goed.
Freerk en Margrita kregen een zoon en dochter.
Margrita deed een nieuwe opleiding, en ging werken als donor doktersassistente, bij Sanquin.
Maar toch bleef het werken in de bakkerij trekken, en zo kwam ze in 2014 weer terug in de bakkerij. Dus het geheel is ook voor haar niet vreemd. Voor de zomer kwam Yeme bij Freerk om te vragen of ze belangstelling hadden de bakkerij over te nemen.
En dan is het zo maar zover, je praat en praat.
En de papierwinkel duurt zo lang! Maar dan ineens in december is de tijd daar, uiteindelijk ging alles toch ineens snel. Zoiets is natuurlijk al een tijdje aan het sudderen.
Denken, praten afspraken maken en vergeet de financiële kant van de zaak niet.
Zo’n 4 weken geleden hebben ze alle medewerkers op de hoogte gesteld.
Uiteindelijk is het simpel, alles blijft hetzelfde behalve de eigenaars. Zelfs de recepten zullen blijven bestaan.

Er komen geen grote veranderingen. Freerk en Margrita zetten het op dezelfde manier voort en hebben er erg veel zin .
En dan hebben we nu 1 januari 2019.
Yeme en Paulien hebben er vrede mee, allebei, Ze zijn blij met Freerk en Margrita.
Het voelt goed. Maar ik zie wel dat het ze aangrijpt allebei……
Het is niet alleen een baan, het is je bedrijft je verleden, je leven.
Alles wordt anders nu. Al blijft Yeme nog wel een tijdje op “halve kracht” in de bakkerij werken….
Een beetje ondersteuning…
Trouwens….Paulien wil hem nog niet hele dagen thuis.

Bij deze willen wij onze klanten groot en klein, bedanken voor het vertrouwen in ons de afgelopen jaren. Bedankt!!

M.v.g. Yeme en Paulien Ypma
Freerk en Margrita veel succes toegewenst !