Vervolg militaire dienst 1952 Ermelo

22 februari 2019

in Verhalen

zittend links F.K.

In Ermelo kwam ik bij de vaste staf van die werktroepen, die bestond uit veel officieren en onderofficieren, koks, administratief personeel en chauffeurs, waar ik dan de compagnies timmerman maar moest helpen. In een oorlogssituatie zouden militairen van elders voor deze vaste staf het werk moeten doen. In mijn tijd moesten we het doen met kleine oefeningen, chauffeurs moesten vaardigheid krijgen, koks werkten in de grote keuken van kamp Ermelo, de rest moest bouwen aan paalhokken waar zogenaamd munitie in zou kunnen worden opgeslagen. Er was veel vrije tijd voor ons in Ermelo voor kaart- en damspel. Tijdens vakantie van het burgerpersoneel, dat in de officiersmess werkte. Moesten een paar jongens waaronder ik aantreden om in de bijkeuken het over gebleven eten waaronder pudding in een ton kieperen, dat dan weer werd opgehaald door een varkensboer. Dan was het voorspoelen en de afwas doen.

rechts F.K.  vliegenkast voor de keuken

Met een veldoefening was ik timmermansknecht daar moest ik het bureau van de kapitein dat scheef stond recht plaatsen, ook moesten we voor de koks een vliegenkast maken. Bij een grotere oefening in Duitsland bij Bramsche in de omgeving van Osnabruk moesten wij voor het kamp in het bos een grote latrine bouwen, een lange boomstam boven een uitgegraven greppel, tussen de begroeiing, waar ik in mijn hemdje veel muggenbeten opliep.
Daar moest aan een kanaal een schip gelost worden, dit werd weer door andere manschappen gedaan. In het weekend moesten we naar de Bad en Was compagnie van de Intendance, die daar een kamp met tenten had opgezet, waarvan één tent vol met douchekoppen. Deze tent met schaarse verlichting, en mistig van de wasem door het douchewater mochten wij in de blote kanis betreden, dat was ook een bijzondere ervaring.

F.K. staat zich te scheren

Toen wij daar in Duitsland in onze vrije tijd de omgeving wilden verkennen, liepen wij ’s avonds langs het kanaal in de vrije natuur. We zagen daar een woning, en klopten daar op de deur om naar de kortst mogelijke weg te vragen naar een dorp.
Nou het duurde even maar toen de deur open ging stond er een man met een geweer, die was op alles voorbereid, maar was ook bereid ons de weg te wijzen. En op een ontdekkings tocht keek ik met verwondering naar twee oksen (gecastreerde stieren) die een ploeg trokken. Dat was schijnbaar het gevolg van te weinig paarden door de oorlog die nog niet zolang voorbij was.
Waar ik met plezier aan terug denk is toen wij, acht militairen, vier weken naar de militaire bakkerij in Deventer moesten, waar wij vanwege vakantie van het burgerpersoneel in ploegendienst mee moesten helpen.

krachtpatse

Onze taak was met twee man het warme brood uit de bakvorm op tafel te kieperen. En de andere twee moesten de broden in de manden stapelen. In mijn vrije tijd ging ik wel eens met de chauffeur mee die het brood moest afleveren bij verschillende kazernes.

Zo kwam ik bij een keuken op een vliegveld, waar tot mijn verbazing Bouke Reijinga, een oude buurman van uit de Bûterhûke, kok was. Hij woonde toen in Arnhem. Hij was ook verrast en trakteerde mij met wat lekkers uit zijn koelkast.
Eén keer kon ik met een chauffeur mee rijden vanuit Ermelo, die zijn Jeep een weekend mee kreeg om wat kilometers te maken voor zijn gereviseerde motor. Hij moest naar Stavoren en bracht mij op weg daar naar toe naar Heeg. Het was een mooi ritje met mooi weer en het spaarde reisgeld.

Veel dienstplichtige Heegemers zouden zoiets kunnen op schrijven. Dit is mijn verhaal over mijn dienstplicht 65 jaar geleden, anderhalf jaar niks verdiend, er moest geld bij, maar een ervaring rijker. Ik had het niet willen missen.

Ik wol efkes in groetnis dwaan oan in Heegemer om Útens, Hendrikus Portiek 85 jier. Dy wennet al langer as 65 jier yn Súd Limburg. Hy is der begûn as mynwurker , en hat it brocht tot gemeente riedslid fan Heerlen. Hy krichet der de Sylboade yn Hoensbroek, hy skillet my wol ‘s, dan ha wy it oer âld Heeg sântich jier werom en kenne wy Frysk praete. F.K.