St. Jozefschool

14 oktober 2019

in St. Jozefschool

Blink in groep 5 en 6

De St. Jozefschool is met ingang van dit jaar over gegaan op de methode Blink voor wereld oriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek) In groep 5 en 6 gaat het eerste hoofdstuk over aardse extremen zoals tornado’s aardbevingen en vulkanen. Om dit voor de kinderen meer zichtbaar te maken doen de kinderen allerlei proefjes om mini tornado’s te maken in een fles met warm en koud water, een mars en een Snicker tegen elkaar aan laten botsen om te kijken hoe een aardbeving werkt en welke gevolgen het heeft. En we hebben zelfs onze eigen vulkaan gemaakt! We deden eerst een laagje azijn in een glazen pot. De azijn maakten we oranje met ecoline. Daarna deden we er Dreft bij en dit roerden we goed door elkaar. Daarna deden we er enkele schepjes soda bij en daar was onze vuurspuwende vulkaan. De kinderen vinden het super om zo te ervaren hoe de wereld om hen heen werkt.

Prinsjesdag 2019

Groep 7/8 heeft in voorbereiding op de derde dinsdag in september zich o.a. tijdens de creatieve lessen bezig gehouden met het ontwerpen van de bekende hoedjes. Iedereen kreeg de opdracht een hoedje te maken die paste bij zichzelf. Je moest kunnen zien door de onderwerpen op het hoedje van wie het hoedje was. Natuurlijk kregen de kinderen ook les over de troonrede, de ceremonie en het koffertje van de minister van financiën waar de plannen van de regering voor het komende jaar beschreven staan.

Fryske wike

In de week van 23 t/m 27 september stond de Jozefschool in het teken van onze prachtige provincie. Tijdens een feestelijke opening in prachtige klederdracht en het Friese volkslied waren de kinderen enthousiast en gingen in de groep aan het werk met Friese verhalen en liedjes. Daarnaast werden er Fryske dúmkes gebakken en gingen de kinderen van groep 3/4 op bezoek bij een echte Friese bakker, Ypma. De kinderen van groep 1/2 maakten een prachtig Fries paard en in de groepen 5 t/m 8 werd er getekend en geschreven over Friese helden, Friese gewoontes, Friese producten en werd een vakantiefolder gemaakt om toeristen te trekken naar het mooie Friesland. In de school zijn de producten tentoongesteld.

Kennismaking met Fryske sporten

De kinderen van groep 5 t/m 8 hebben in de weken voorafgaand aan de Fryske wike geoefend in echte Friese sporten. Tijdens de gymles werd er kennisgemaakt met Fries Dammen en Muurkaatsen. Het was erg leuk om te doen en er werd dan ook fanatiek tegen elkaar gestreden. Op het plein hebben we een dambord en meerdere muren zodat we kunnen blijven oefenen. Ook in de Fryske week werd er gestreden in een heuse competitie waarbij iedereen winnaar was!