Warm Heeg

14 oktober 2019

in Duurzaam Heeg

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek naar de haalbaarheid van onze plannen voor een Warm Heeg zonder aardgas is onlangs afgerond, het adviesbureau heeft het rapport opgeleverd. Op grond van de resultaten hebben we nog steeds alle reden om door te gaan.  Een collectief warmtenet met een watertemperatuur van 70 °C komt als kansrijk uit het onderzoek en is een stuk voordeliger dan wanneer elk huis een eigen warmtepomp zou hebben. Twee opties zijn onderzocht: 1) alle woningen in Heeg aansluiten op 1 centraal warmtenet en 2) Heeg indelen in vier clusters met elk een eigen warmtenet. Het bureau adviseert om te kiezen voor optie 2 (met meerdere clusters) omdat dit financieel iets voordeliger is en bovendien makkelijker te faseren.

Isolatie
Een deel van de woningen in Heeg zal extra geïsoleerd moeten worden om het comfortabel warm te kunnen krijgen met een warmtenet-temperatuur van 70 °C. We schatten in dat het om ongeveer eenderde van de woningen gaat. De kosten voor extra isolatie zullen voor elke woning verschillend zijn. In Fase 2 van Warm Heeg zullen we vanuit het collectief bewoners helpen met het in beeld brengen van de benodigde isolatiemaatregelen en het vinden van goede financieringsoplossingen.

Geen koude levering
Helaas is gebleken dat de levering van koude voor koeling van woningen geen reële optie is voor Heeg. Hiervoor is namelijk aanleg van een extra leidingennetwerk nodig en dit brengt hoge kosten met zich mee. Bovendien kunnen alleen woningen met vloerverwarming goed gebruik maken van een koudwater-netwerk. De hoge kosten van koude levering wegen dus niet op tegen het beperkte aantal woningen dat er voordeel van zelf hebben.

Vervolgactiviteiten

Voordat Fase 1 kan worden afgerond voeren we nog een aantal activiteiten uit. Allereerst gaan we in de komende winterperiode een proef doen waaraan alle woningen in Heeg kunnen meedoen. Meer informatie hierover volgt later. Ondertussen schrijven we samen met de gemeente een belangrijke subsidieaanvraag die rond de kerst ingediend moet worden en gaan we verder met de planontwikkeling voor Fase 2. Zoals het er nu naar uitziet starten we met Fase 2 in januari 2020.

Werkgroepen

Warm Heeg is een complex project maar gelukkig hebben we een mooie groep mensen die met ons mee wil denken. Inmiddels is ook de tweede bijeenkomst van de werkgroepen achter de rug.  Op de agenda stonden de resultaten van het verdiepingsonderzoek naar de business case Heeg en het plan om in de komende winterperiode samen met de inwoners van Heeg een proef uit te voeren. Of de werkgroep met deze proef aan de slag gaat en wat deze dan gaat inhouden kunt u lezen in de volgende Sylboade. Vind je het ook leuk om in een van de werkgroepen mee te werken aan Warm Heeg, meld je dan aan door een mail te sturen naar email hidden; JavaScript is required.

Meer informatie op http://warmheeg.nl staat meer informatie over het project en beantwoorden we een groot aantal veel gestelde vragen. Vanaf 16 oktober zal ook het rapport van het onderzoek naar de Business Case Heeg op de website van Warm Heeg staan.