Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

16 april 2020

in Heech fan Alds

Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

Website Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

IJsclub Heech 150 jaar (3) Dit jaar bestaat ‘IJsclub Heech’ 150 jaar. Reden voor ‘Heech fan âlds’ om eens aandacht te schenken aan de ontstaansgeschiedenis en het reilen en zeilen van deze club.

1951 – Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van ‘IJsclub Heech’ werd er in de schuur van Jeremias (Mise) van der Bank (driesprong Lytshuzen-De Skatting) op 10 mei 1951 een revue, geschreven door P. Idzenga te Eens, opgevoerd door de Hegemer toneelvereniging ‘De Sminkdoaze’.

Lieuwe van der Pol (l) en Theunis Arema (m) kregen van de voorzitter van het feestcomité, de heer Nico van der Wef (r) een zilveren schaats opgespeld, vanwege hun jarenlange zitting in het bestuur van de ijsclub. ‘In een kort, doch krachtig en gloedvol betoog, feliciteert spreker deze heren en wenst hun nog vele jaren op hun post te zien’, zo staat in de notulen te lezen.

In 1953 was er een estafettewedstrijd en ook in 1954. Toen waren er op 30 januari ook weer wedstrijden om het kampioenschap van Wymbritseradiel; winnaar weer F. de Jong uit Jutrijp. Op 2 februari een wedstrijd voor veteranen, winnaars waren Meyerhof, Slof en Dikkerboom en op 4 februari een estafettewedstrijd en op 20 februari de eerste langebaanwedstrijd in Heeg; winnaars: Tsjipke van Netten uit Gaastmeer, Anne Speerstra uit Heeg en Age Cnossen uit Gaastmeer. In datzelfde jaar 1954 kreeg Theunis Arema de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Hij was toen 50 jaar bestuurslid geweest.

1922 – Diske van Tjemme Piso. Tot 1931 stond Tjemme Piso geregeld met een koek-en-zopie tent op het ijs. Na hem, tot 1961, waren dat Anne Tekstra en Epeus Jorritsma. In de winter 1978/79 stonden Anton en Johannes de Jong er.

In 1955 was de eerste grote langebaanwedstrijd met belangrijke rijders zoals Jeen van der Berg, die eerste werd en verder Th. Dijkstra uit Heerenveen en Jan Charisius uit Leeuwarden. Een nieuwe ijsbaan, waar al vaak over gesproken was, kwam op het land van weduwe W.J. Visser, westelijk van De Skatting. In januari 1957 konden daarop de eerste wedstrijden worden gehouden en op 2 februari volgde een belangrijke langebaanwedstrijd. De hele Nederlandse ploeg, net terug van de  training in Noorwegen, was present. Ook aanwezig waren de hoofdbestuursleden van de K.N.S.B. en van de afdeling Friesland. De dooi viel in, maar er werd toch gestart. De 500 m. werd gewonnen door Arie Zee uit Hoogwoud. En toen moest het ophouden; het ijs was niet meer te berijden. Een paar dagen later kon het wel weer, maar toen waren er heel wat minder inschrijvingen. De 500, 1000 en 3000 m. waren weer voor Arie Zee.

Daarmee was de winter nog niet voorbij, er volgden nog wedstrijden op 11, 12 en 14 februari.

In 1961 een langebaanwedstrijd op 19 januari. Eerste werd Jeen Wester en tweede Reinier Paping (die in 1963 de Elfstedentocht zou winnen).

Op 3 januari 1962: Kampioenschap voor jongens uit Wymbritseradiel; snelste Cato Visserman uit Heeg.

In 1963 veranderde de ijsbaan in bouwterrein. Voor het kampioenschap voor dames werd uitgeweken naar de Fabriekspoel. Ymkje Speerstra uit Heeg werd kampioen. Deel 4 in de volgende Sylboade.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas