Vanuit het gezondheidscentrum Heeg

9 april 2020

in Ingezonden mededeling

 

Beste dorpsgenoten,

We leven in een roerige tijd. Op dit moment, 28 maart, zijn we in afwachting van een toename van de Corona uitbraak ook in het noorden van het land en onze nabije omgeving. De overheid heeft ons strenge maatregelen opgelegd om te voorkomen dat het virus zich snel verspreidt, tot veel slachtoffers zal leiden en de gezondheidszorg organisatie voor onmogelijke opgaven zal stellen. Hopelijk merken we inmiddels dat dit beleid zijn effecten heeft.

Ongetwijfeld hebben we ook in Heeg te maken met besmette patiënten en gezinnen. Gelukkig verloopt het ziektebeeld in de meeste gevallen mild maar een op de 20 besmette personen wordt ernstig ziek. Reden genoeg dus om jezelf en je naasten te beschermen tegen besmetting.

Het is prachtig om te zien hoe onze gemeenschap zich, zonder morren, aan de gestelde regels houdt en, waar mogelijk, bereid is om een helpende hand of een bemoedigend en troostend woord te bieden! Respect!

In het gezondheidscentrum heeft de crisis ook zo zijn effecten. Afgelopen weken hebben we ons terdege voorbereid op wat ons (mogelijk) te wachten staat. Er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen om besmetting van onze patiënten en onszelf te voorkomen. De contacten in de praktijk zijn tot een minimum teruggebracht. De medicijnen worden alleen telefonisch of via de websites besteld en worden allemaal bezorgd door jonge vrijwilligers van OHH en een aantal behulpzame dorpsgenoten. Veel gesprekken vinden telefonisch en/of met beeldbellen plaats. Ook de e-mail consulten (via de website) nemen toe. Voor mensen met klachten die op een corona infectie kunnen duiden  zijn speciale spreekuren ingesteld waarbij we, voor de veiligheid  van de patiënten en onszelf, beschermende kleding dragen. Dit geldt ook voor corona gerelateerde visites. Ook tijdens andere contacten beschermen we onszelf en u zo veel mogelijk door goede hygiëne en beschermende maatregelen. De zorg voor chronische aandoeningen gaat door, meestal ook via telefonisch contact.

De fysiotherapeuten en tandartsen hebben hun zorg tot een minimum terug gebracht. Dit om via de praktijken niet een bron van de verspreiding van het virus te zijn. Ondanks deze maatregelen blijven we natuurlijk voor alle vragen open staan. In overleg met de assistente, huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen is het zeker mogelijk om, op een zo veilig mogelijke manier, de zorg door te laten gaan die niet met Corona te maken heeft.

De mensen die sociaal  het meest getroffen worden door de maatregelen zijn ongetwijfeld de meestal kwetsbare bewoners van Talma. Deze zitten in afzondering van de buitenwereld de crisis uit. Vooral zij verdienen onze aandacht en steun in deze voor hen angstige en onzekere tijd.

Het zal nog wel even duren voordat we deze crisis te boven zijn. Sociale terughoudendheid is onze grootste bondgenoot in het beperken van het aantal ernstige ziektegevallen. Dat zullen we nog een poosje vol moeten houden. Daarna gaan we hopelijk feestend de straat op. Uiteindelijk gaat dit voorbij. Tot die tijd staan we voor u klaar om er samen het beste van te maken!

Wees goed voor elkaar, pas op elkaar! Dat kunnen we als Hegemers!

Medewerkers gezondheidscentrum Heeg.